iStock

ΠΟΣΟ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟ ΥΨΟΣ ΜΑΣ

Η διατροφή που ακολουθούμε συνδέεται σε έναν βαθμό με το πόσο ψηλοί θα γίνουμε. Απλά όχι με τον τρόπο που οι περισσότεροι φανταζόμαστε.

Το ύψος κάθε ανθρώπου είναι σχεδόν προκαθορισμένο, θα λέγαμε, με τη γέννησή του. Εξαρτάται από το γενετικό του υπόβαθρο, το ανάστημα των γονέων του, το φύλο του, τη γενικότερη σωματική του διάπλαση, ακόμα και τη φυλή στην οποία ανήκει. Παρά τα δεδομένα αυτά, όμως, είναι πια επιστημονικά τεκμηριωμένο πως μπορούμε να «παρέμβουμε» στην όλη διαδικασία. Ο τρόπος ζωής, η φυσική μας κατάσταση, η σωματική άσκηση και, φυσικά, η διατροφή είναι παράγοντες που συμβάλλουν στον τρόπο που θα «εκφραστεί» η πληροφορία που αφορά το ύψος μας, το πόσο ψηλοί θα γίνουμε.

Εστιάζοντας στο διατροφικό κομμάτι, διακρίνουμε τρόφιμα ή/και ομάδες τροφίμων που, με συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, είτε βοηθούν στη σωστή ανάπτυξη και υγεία των οστών, δίνοντάς μας ώθηση προς τα πάνω, είτε συμβάλλουν στη σωστή στήριξη του σκελετού μέσω της καλή υγείας των διαφόρων μυικών ομάδων.

Τροφές που χαρίζουν πόντους

Το ασβέστιο, το μαγνήσιο και η βιταμίνη D είναι γνωστά δομικά υλικά των οστών μας και απολύτως απαραίτητα για την επιμήκυνσή τους, αλλά και την πυκνότητά τους. Τρόφιμα, όπως το αβγό και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι εξαιρετικές πηγές. Ιδιαιτέρως, το κατσικίσιο γάλα και γιαούρτι, που κερδίζει συνεχώς έδαφος τα τελευταία χρόνια, προσφέρουν στον οργανισμό μεγαλύτερες ποσότητες ασβεστίου και μαγνησίου σε σχέση με τα αγελαδινά προϊόντα (1 φλ. γάλα κατσίκας περιέχει το 1/3 περίπου του απαιτούμενου ασβεστίου ημερησίως). Με τη σειρά του, το αβγό, εκτός από πολύτιμη πηγή βιταμίνης D και ασβεστίου, είναι τροφή εξαιρετικής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, προσδίδοντας έτσι στη σωστή μυική ανάπτυξη και σωστή στήριξη του σκελετού που ψηλώνει.

Πόσο επηρεάζει η διατροφή το ύψος μας
iStock

Με παρόμοιο τρόπο, η κατανάλωση άπαχου κρέατος, όπως το κοτόπουλο, παρέχει επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης στον οργανισμό, ενώ λαχανικά πράσινα και φυλλώδη, όπως το σπανάκι, αφ' ενός δίνουν επαρκή βιταμίνη D, ταυτόχρονα, όμως, με το σίδηρο που περιέχουν λειτουργούν ευεργετικά για την ανάπτυξη και των μυών, άρα τη σωστή στήριξη των οστών. Στην ίδια λογική, τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Α, καροτένιο και σύμπλεγμα βιταμινών Β είναι εξαιρετικής σημασίας να υπάρχουν στο καθημερινό μας πιάτο, ώστε να ενισχύσουμε τη διαδικασία αύξησης του ύψους μας. Καρότα (ωμά περιέχουν υψηλότερα ποσοστά θρεπτικών ουσιών), ροδάκινα, πεπόνι και δημητριακά ολικής άλεσης είναι μερικά παραδείγματα. Αρκετά δημοφιλής είναι η βρόμη με σημαντικό ποσοστό και πρωτεΐνης, ναι μεν φυτικής προέλευσης, αλλά ιδιαίτερα αξιοποιήσιμης απ' τον οργανισμό.

Πόσο επηρεάζει η διατροφή το ύψος μας
iStock

Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ακόμα μια φορά τον ουσιώδη ρόλο που παίζει η διατροφή στην υγεία μας (όχι μόνο στο ύψος μας), καθώς και το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ποικιλία στο καθημερινό μας μενού. Έτσι κατορθώνουμε την πρόσληψη πληθώρας σημαντικών θρεπτικών συστατικών και αποφεύγουμε την εκδήλωση ελλείψεων, καταστάσεων επιζήμιων για τον οργανισμό.

Η Μαρία Δρίλλη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.