Καρολίνα Δωρίτη

ΔΡΟΣΙΣΤΙΚΟ ΣΟΡΜΠΕ ΠΕΠΟΝΙ ΜΕ ΛΑΪΜ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟ

Ιδανικό επιδόρπιο για το καλοκαίρι ένα δροσιστικό σορμπέ πεπόνι που φτιάχνουμε με φυσικά μυρωδικά, λάιμ και βασιλικό, και απολαμβάνουμε στο σπίτι, με ελάχιστη προσθήκη ζάχαρης.

Τα σορμπέ το καλοκαίρι είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά. Ειδικά όταν παρασκευάζονται από φρέσκα φρούτα εποχής, νόστιμα και αρωματικά. Παρόλο που τα κλασικά σορμπέ περιέχουν ζάχαρη, δεν περιέχουν καθόλου λιπαρά και επομένως είναι καλύτερο να τα προτιμούμε σε σύγκριση με άλλα γλυκά, πλούσια σε λιπαρά.

Υπάρχουν φυσικά τρόποι να κάνουμε τύπου σορμπέ γλυκά ή παγωτά χωρίς καθόλου ζάχαρη, με άλλα γλυκαντικά, αλλά η υφή τους θα είναι λιγότερο σωστή και η διάρκεια ζωής τους θα είναι μικρότερη.

Είναι απαραίτητη η παγωτομηχανή για το σορμπέ;

Από τις ωραιότερες γεύσεις σορμπέ του καλοκαιριού είναι κατά τη γνώμη μου το πεπόνι. Μπορεί να γίνει με διάφορες ποικιλίες πεπονιού. Η ποσότητα ζάχαρης εξαρτάται από το πόσο γλυκό είναι το πεπόνι, οπότε ίσως χρειαστεί λίγο να τη ρυθμίσουμε.

Σορμπέ πεπόνι
Καρολίνα Δωρίτη

Για την άψογη και ευκολότερη παρασκευή ενός σορμπέ χρειαζόμαστε ιδανικά μια παγωτομηχανή. Αν είμαστε λάτρεις του παγωτού, στηρίζω μια τέτοια επένδυση που ανοίγει τον δρόμο για άπειρες συνταγές και συνδυασμούς, για παγωτά και σορμπέ με επαγγελματική υφή.

Όταν φτιάχνουμε μόνοι μας σορμπέ και παγωτό με τη χρήση παγωτομηχανής, είναι σημαντικό το μείγμα μας να είναι λείο και αρκετά κρύο πριν το βάλουμε στη μηχανή. Έτσι θα πήξει γρηγορότερα και η τελική του υφή θα είναι πιο σωστή και όχι κρυσταλλωμένη.

Τα σορμπέ μού αρέσει να τα αρωματίζω με φρέσκα μυρωδικά και μπαχαρικά, ανάλογα με το τι ταιριάζει στο κάθε φρούτο. Εδώ, χρησιμοποιώ φυσική βανίλια και φρέσκο βασιλικό, ενώ προσθέτω χυμό και ξύσμα λάιμ για να εξισορροπήσω τη γλυκύτητα και να προσθέσω φρεσκάδα στη γεύση και επιπλέον άρωμα.

Συνταγή για σορμπέ πεπόνι με λάιμ και βασιλικό

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
  • Χρόνος αναμονής: 4 ώρες
  • Vegan | Gluten Free

Υλικά (για 1 μικρή φόρμα του κέικ)

  • 1 πεπόνι περίπου 1,5 κιλό 
  • 180 γρ. ζάχαρη
  • 260 ml νερό
  • 1 λοβός βανίλιας 
  • 1 μικρό λάιμ, χυμός και ξύσμα  
  • 1 κ.σ. βασιλικός, ψιλοκομμένος

Σορμπέ πεπόνι
Καρολίνα Δωρίτη

Εκτέλεση

Χαράσσουμε με ένα μαχάιρι τον λοβό της βανίλιας κατά μήκος.

Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό με τη ζάχαρη και τη βανίλια. Τα φήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη και να δημιουργηθεί ένα απλό σιρόπι με άρωμα βανίλιας. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και σουρώνουμε.

Καθαρίζουμε το πεπόνι, αφαιρούμε τα σπόρια και το κόβουμε σε κομματάκια. Το βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με το σιρόπι, τον χυμό και το ξύσμα από το λάιμ καθώς και τον βασιλικό και πολτοποιούμε.

Σορμπέ πεπόνι
Καρολίνα Δωρίτη

Το σουρώνουμε και το τοποθετούμε σε δοχείο που κλείνει. Το βάζουμε για 1 ώρα στην κατάψυξη ώστε να κρυώσει καλά. 

Σορμπέ πεπόνι
Καρολίνα Δωρίτη

Βγάζουμε από την κατάψυξη, ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα στη μηχανή του παγωτού (αφού έχουμε ακολουθήσει τις οδηγίες χρήσης της προετοιμασίας του κάδου). Για ένα παγωμένο μείγμα (και παγωμένο κάδο) χρειάζονται περίπου 20-25 λεπτά να δουλέψει η παγωτομηχανή για να γίνει το παγωτό ωραίο.

Σορμπέ πεπόνι
Καρολίνα Δωρίτη

Το αδειάζουμε με σπάτουλα σε μια φόρμα κέικ, το καλύπτουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται στο μείγμα και το τοποθετούμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 3 ώρες πριν το σερβίρουμε.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.