iStock

ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΠΟΥ «ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗ»

Ένας ισχυρισμός υγείας κατά του διαβήτη προστίθεται σε ορισμένα είδη γιαουρτιού, με την έγκριση της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων.

Το ελληνικό γιαούρτι χαίρει εκτίμησης σε όλο τον πλανήτη, για τα δώρα που δίνει στον οργανισμό. Μελέτες έχουν δείξει πως περιέχει υπερδιπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης από το αστράγγιστο (ένα κύπελλο έχει 17 γραμμάρια, έναντι των 6 της άλλης εκδοχής). Οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες έχουν συνδεθεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης βάρους, της βελτίωσης της οστικής πυκνότητας και της σύστασης του σώματος, και της καλύτερης ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα.

Το στραγγιστό γιαούρτι είναι και πλούσιο σε υγιή λίπη, βιταμίνες και μέταλλα. Tα 200 γραμμάρια δίνουν πάνω από το 40% των ημερήσιων αναγκών σε Β12 (απαραίτητη για τη νευρολογική λειτουργία) και σε σελήνιο (απαραίτητο για την υγεία του θυρεοειδούς). Επιπροσθέτως, είναι καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου και καλίου.

Το γιαούρτι υποστηρίζει την υγεία των οστών και την ανάπτυξη των μυών. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην οστική πυκνότητα και τη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης και καταγμάτων στους ηλικιωμένους, αλλά και στην υποστήριξη της ανάπτυξης νέων οστών και τη μείωση της οστικής διάσπασης σε νεότερους ανθρώπους.

Εντωμεταξύ, επειδή υποστηρίζει τον κορεσμό (το χρωστά στην πρωτεΐνη που επιβραδύνει την πέψη), η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος και να χάσουμε περιττό σωματικό λίπος.

γιαούρτι
iStock

Ορισμένα είδη ελληνικού γιαουρτιού αποτελούν καλή πηγή προβιοτικών, δηλαδή ζωντανών μικροοργανισμών που υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου.

Υπάρχουν και μελέτες που δείχνουν πως το στραγγιστό γιαούρτι χωρίς ζάχαρη μπορεί να υποστηρίξει την υγιή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Και κάπως έτσι, φτάσαμε στο θέμα μας: Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την αναγραφή της ένδειξης «το προϊόν μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη Τύπου 2» στις συσκευασίες γιαουρτιού, υπό κάποιες προϋποθέσεις. Το σχετικό αίτημα το είχε καταθέσει πολυεθνικός κολοσσός με έδρα στη Γαλλία και παράρτημα στην άλλη ακτή του Ατλαντικού.

Κατά το FDA, στις συσκευασίες πρέπει να αναφέρεται ότι μειώνεται ο κίνδυνος με την κατανάλωση τουλάχιστον 2 κυπέλλων την εβδομάδα. Επίσης, οφείλουν να διευκρινίζουν πως υπάρχουν περιορισμένα επιστημονικά στοιχεία επί του ισχυρισμού.

γιαούρτι
iStock

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μελέτες συνδέουν την πρόσληψη γιαουρτιού και τον μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 «ανεξάρτητα από την περιεκτικότητα σε λίπος ή ζάχαρη», εύρημα που ωστόσο βασίστηκε σε μελέτες παρατήρησης που μετρούν τις συσχετίσεις «αντί μιας σχέσης αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ μιας ουσίας και μιας ασθένειας». Τα πρόσθετα σάκχαρα έχουν συνδεθεί με μια σειρά προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη. Το FDA αναγνώρισε την ανησυχία και πρότεινε να «εξεταστεί προσεκτικά» εάν θα χρησιμοποιηθεί ο ισχυρισμός «σε προϊόντα που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σημαντικές ποσότητες πρόσθετων σακχάρων στη διατροφή».

Πριν το γιαούρτι, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων είχε εγκρίνει ισχυρισμό υγείας για ορισμένα προϊόντα cranberry («μειωμένου κινδύνου επαναλαμβανόμενης ουρολοίμωξης σε υγιείς γυναίκες»), για το μαγνήσιο («μπορεί να να μειώσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης») και για τους ξηρούς καρπούς μακαντέμια («μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου»).

Οι πιο σκεπτικοί σχολίασαν ότι αυτοί οι ισχυρισμοί περισσότερο είναι «αδύναμες συμβουλές για την υγεία», παρά «εγκεκριμένοι ισχυρισμοί για την υγεία».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.