iStock

ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΜΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΝΥΧΙΑ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ

Η ουσία που κάνει σχεδόν όλα τα συμπληρώματα διατροφής για μαλλιά τόσο αποτελεσματικά είναι η βιοτίνη, η οποία πρέπει να γνωρίζεις τι παρενέργεια μπορεί να προκαλέσει.

Αρκετό καιρό τώρα έχω την αίσθηση ότι κατά το βούρτσισμα των μαλλιών μου χάνω περισσότερες τρίχες από το σύνηθες και, για έναν άνθρωπο που δεν έχει ιδιαίτερα πυκνά μαλλιά, αυτό δεν είναι καθόλου ευχάριστο. Δεδομένου, λοιπόν, ότι δεν είμαι έγκυος, ούτε θηλάζω, ζήτησα από καλή μου φίλη να μου προτείνει το συμπλήρωμα διατροφής που τόσο καιρό εκθειάζει ότι πύκνωσε τα μαλλιά της.

Τα περισσότερα συμπληρώματα διατροφής για τα μαλλιά, τα νύχια και το δέρμα περιέχουν διάφορες βιταμίνες και μέταλλα που σκοπό έχουν να ενισχύσουν την υγιή τους ανάπτυξη. Το κυριότερο από αυτά είναι η βιοτίνη (γνωστή και ως Β7), η οποία παράγεται από τα βακτήρια του εντέρου μας, όταν καταναλώνουμε τακτικά τροφές όπως αβγά, συκώτι, γάλα, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν έλλειψη σε αυτή τη βιταμίνη, έχουν πραγματικά κάτι να κερδίσουν από τη λήψη της, ωστόσο καθώς ο ρόλος της στην παραγωγή της κερατίνης είναι γνωστός, πολλοί τη λαμβάνουν ούτως ή άλλως. Εξάλλου, τα συμπληρώματα αυτά έχουν διάφορα ακόμα ωφέλιμα συστατικά, όπως σίδηρο και ψευδάργυρο, ενώ σύμφωνα με το NHS, το να λαμβάνει κανείς έως 0,9mg βιοτίνης ημερησίως, είναι απίθανο να προκαλέσει κάποια βλάβη. Μήπως, όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι;

Τα συμπληρώματα διατροφής για τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια έχουν μία παρενέργεια που πρέπει να γνωρίζεις
iStock

Είναι σίγουρο ότι χρειάζεσαι βιοτίνη;

Η βιοτίνη είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος Β, η οποία συνεργάζεται στενά με τις υπόλοιπες βιταμίνες Β2, Β6, νιασίνη (Β3) και Α και δείχνει να διαθέτει ευεργετικές ιδιότητες σε φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος. Την ίδια ώρα είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των λιπιδίων και των υδατανθράκων και επίσης για την επιγενετική έκφραση γονιδίων.

Λίγοι άνθρωποι που ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή χρειάζονται πραγματικά αυτή τη βιταμίνη (π.χ. οι έγκυοι, άτομα με χρόνιο αλκοολισμό που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα ή άτομα που γεννήθηκαν με κληρονομική μείωση της Βιοτινιδάσης, το ένζυμο που βοηθά στην παραγωγή της). Συνεπώς, όπως αναφέρει και ο καρδιολόγος Κώστας Πισσαρίδης, «Προσωπική μου άποψη είναι ότι αν κάποιος έχει εύθραυστα νύχια ή μαλλιά να ελέγχει στο αίμα τη συγκέντρωση της βιοτίνης, και αν αυτή είναι λιγότερη από 150 pmol/L, τότε μπορεί να πάρει συμπλήρωμά της».

Ωστόσο, σημειώνει ο ίδιος, «οι μελέτες που υποστηρίζουν τη συμβολή της στην υγεία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος είναι ανεπαρκείς σε αριθμό, οπότε χρειάζονται νέες μελέτες με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων».

Τι παρενέργεια μπορεί να έχει η μη αναγκαία λήψη βιοτίνης;

Σύμφωνα με τον κ. Πισσαρίδη, η ημερήσια δόση της βιταμίνης βιοτίνης που συνιστάται συνήθως σε υγιείς ενήλικες είναι 0,3mg. Μέγιστη επιτρεπόμενη δόση δεν υπάρχει, καθώς δεν έχει βρεθεί να είναι τοξική σε μεγάλες δόσεις. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι η μη αναγκαία λήψη της δεν μπορεί να έχει παρενέργειες.

Σύμφωνα με τη μοριακή βιολόγο Mina Stanisavljevic, «η βιοτίνη μπορεί να επηρεάσει την ορθότητα ορισμένων εργαστηριακών εξετάσεων. Για παράδειγμα, δείκτες που ελέγχουν παθήσεις όπως η ηπατίτιδα, μπορεί να βγάλουν θετικό αποτέλεσμα, χωρίς να υπάρχει ιός».

.«Επιπλέον, μπορεί να επηρεάσει τις ορμονολογικές εξετάσεις που δείχνουν αν τίθεται θέμα υπερ- ή υποθυρεοειδισμού, καθώς η βιοτίνη έχει την ιδιότητα να μπλοκάρει τις ουσίες που δείχνουν το αποτέλεσμα», συμπληρώνει η ίδια.

Τέλος, αναζητώντας πληροφορίες για το συμπλήρωμα που πρότεινε η φίλη μου, βρήκα ότι κάποιοι χρήστες του ανέφεραν αύξηση στα επίπεδα χοληστερόλης τους, κάτι που, σύμφωνα με ειδικούς, μπορεί να συμβαίνει εξαιτίας του υδρογονωμένου σογιέλαιου, το οποίο υπάρχει στο συμπλήρωμα και είναι πηγή τρανς λιπαρών οξέων.

Η κα Stanisavljevic συμπληρώνει ότι τα παραπάνω φαινόμενα συμβαίνουν μόνο όταν κανείς λαμβάνει συμπληρώματα με υψηλές δόσεις βιοτίνης, δηλαδή αν αυτά περιέχουν περισσότερο από 0.3mg (30mcg). Ορισμένα από τα σκευάσματα για μαλλιά, νύχια και δέρμα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Αυτό που μου πρότεινε η φίλη μου για παράδειγμα έχει 150mcg στις 2 κάψουλες που συνιστώνται για ημερήσια λήψη, πέντε φορές πάνω δηλαδή από τη συνιστώμενη ποσότητα βιοτίνης.

Τα συμπληρώματα διατροφής για τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια έχουν μία παρενέργεια που πρέπει να γνωρίζεις
iStock

Να σταματήσω να παίρνω το συμπλήρωμα διατροφής;

Το ιδανικό είναι να μην ξεκινήσεις να λαμβάνεις κανένα συμπλήρωμα διατροφής αν δεν το έχεις συζητήσει πρώτα με τον/τη γιατρό σου. Αν, ωστόσο, ξεκίνησες ήδη, καλό είναι να επικοινωνήσεις έστω και εκ των υστέρων μαζί του/της, ώστε να σε συμβουλεύσει για το πώς θα προχωρήσεις. Εξάλλου, με το που σταματήσεις τη λήψη της βιοτίνης, σε λίγες μέρες θα έχει εξαφανιστεί από τον οργανισμό σου.

Επιπλέον, αν σου συστηθεί να κάνεις αιματολογικές εξετάσεις, θα πρέπει να αναφέρεις στο εργαστήριο ότι λαμβάνεις το εν λόγω συμπλήρωμα, ώστε να ληφθεί υπόψιν σε τυχόν… περίεργα αποτελέσματα.

Τέλος, προσπάθησε να αυξήσεις τη λήψη βιοτίνης μέσω της διατροφής σου και αν έπειτα από 2-3 μήνες τα μαλλιά σου συνεχίζουν να πέφτουν περισσότερο από όσο συνήθως, έχει έρθει η ώρα να επισκεφθείς έναν/μία δερματολόγο που να ειδικεύεται στην τριχόπτωση και θα σε καθοδηγήσει σωστά στη θεραπεία που ενδεχομένως χρειάζεσαι.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.