iStock

ΤΑ TIPS ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΓΙΑ ΥΓΡΟ ΚΑΙ ΑΦΡΑΤΟ ΚΕΪΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Αναρωτιέσαι πώς θα πετύχεις ένα αφράτο, υγρό και ζουμερό κέικ σοκολάτας; Διάβασε τις συμβουλές των ειδικών στο παρακάτω κείμενο.

Το κέικ σοκολάτας το αγαπούν όλοι, μικροί και μεγάλοι. Μαζί με μια κούπα καφέ για τους ενήλικες ή ένα ποτήρι γάλα για τα παιδιά, είναι από τα πιο comfort γλυκά που μπορούμε να απολαύσουμε μέσα στη μέρα.

Αν κάνεις το παραδοσιακό κέικ σοκολάτας στον φούρνο (και όχι στον ατμό), απόφυγε συνηθισμένα λάθη και κράτησε το υγρό και αφράτο ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών.

Το λάδι βοηθάει στην αύξηση της υγρασίας του κέικ

«Το κλειδί για τα περισσότερα αφράτα κέικ είναι η προσθήκη λαδιού», εξηγεί στον Guardian o βραβευμένος ζαχαροπλάστης και σοκολατοποιός ο Phil Khoury. Όπως συμπληρώνει, αυτό μπορεί να γίνει μέσω της αντικατάστασης «έως και 50%» του βουτύρου σε μια συνταγή με ουδέτερο έλαιο (για παράδειγμα καλαμποκέλαιο) ή της πλήρους αντικατάστασής του καθώς «τα έλαια είναι υγρά τόσο σε θερμοκρασία ψυγείου όσο και σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ το βούτυρο πρέπει να ξεπεράσει τους 25 βαθμούς Κελσίου για να αποκτήσει τις ιδιότητες που συνδέονται με ένα υγρό κέικ».

Επίσης, ο ειδικός αναφέρει ότι καθώς το βούτυρο αρχίζει να στερεοποιείται κάνει το κέικ όλο και πιο στεγνό, οπότε το λίγο λάδι θα το βοηθήσει να μαλακώσει.

κέικ σοκολάτας
iStock

Γιαούρτι και γάλα για αφράτο αποτέλεσμα

Η Georgina Hayden, βραβευμένη food writer και σεφ, ενσωματώνει το γιαούρτι και το γάλα στο μείγμα για να δημιουργήσει ένα αφράτο αποτέλεσμα ενώ προτιμάει να χρησιμοποιεί λάδι αντί για βούτυρο. «Το γιαούρτι δίνει οξύτητα και αντιδρά με το διογκωτικό μέσο για να βοηθήσει το κέικ να παραμείνει αφράτο».

Τι άλλο παίζει ρόλο στο κέικ σοκολάτας

Επιπλέον, αρκετοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι για ένα πετυχημένο κέικ σοκολάτας, η προσθήκη κακάο σε σκόνη είναι απαραίτητη. Η food writer Tarunima Sinha προσθέτει επίσης λιωμένη σοκολάτα: «Αν μια συνταγή χρησιμοποιεί 200 γραμμάρια αλεύρι, λιώνω 200 γραμμάρια σοκολάτας μαζί με το βούτυρό μου».

Η Sinha συνιστά να λαμβάνεται υπόψη και ο χρόνος ψησίματος, αναφέροντας ότι η σκόπιμη μείωσή του κατά μερικά λεπτά μπορεί να οδηγήσει σε πιο υγρή υφή. «Ακριβώς όπως και με τα brownies, αν ένα κέικ σοκολάτας ψηθεί λιγότερο κατά πέντε έως επτά λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο και τη συνταγή, τότε θα είναι υγρό».

κέικ σοκολάτας
Unsplash Teo Do Rio

Γλάσο για γαρνίρισμα

Τέλος, μια γκανάς (γλάσο σοκολάτας) θα απογειώσει το κέικ! Η Hayden εξηγεί τη δική της μέθοδο. Ζεσταίνει 200 ml κρέμα γάλακτος «μέχρι να είναι πολύ ζεστή αλλά όχι να φουσκώνει». Έπειτα, ρίχνει την κρέμα πάνω από 200 γραμμάρια ψιλοκομμένης μαύρης σοκολάτας σε ένα πυρίμαχο μπολ και την αφήνει για ένα λεπτό.

Στη συνέχεια, ξεκινώντας από τη μέση ανακατεύει προς μία κατεύθυνση, «μέχρι η σοκολάτα να λιώσει και να γυαλίσει», και στη συνέχεια την αφήνει στην άκρη για 30 λεπτά για να πήξει λίγο. Η υφή του γλάσου αποκτάει έτσι την ιδανική σύσταση για να διακοσμήσει το κέικ.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.