iStock

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΣΟΥ ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΣΑΙ VEGAN

Τι σημαίνει πραγματικά το να κόβεις οτιδήποτε ζωικό από τη διατροφή σου και να κάνεις vegan διατροφή; Πώς αλλάζει μετά από λίγο διάστημα το σώμα σου και ο τρόπος που αισθάνεσαι;

Για χρόνια χορτοφάγος, κάποια στιγμή στη ζωή μου σταμάτησα να καταναλώνω –για αρκετά χρόνια– οτιδήποτε ζωικό, οπότε έγινα vegan εκ των πραγμάτων. Αφορμή στάθηκε ο μικρός μου γιος και η δυσανεξία που φαινόταν να έχει σε οτιδήποτε ζωικό κατανάλωνα όσο τον θήλαζα. Ακόμη κι ελάχιστο ίχνος αβγού να περνούσε στο γάλα μου, τον βασάνιζε για μέρες. Έτσι, η απόφαση ήταν εύκολη και άμεση.

Έκοψα «μαχαίρι» τα ζωικά και άρχισα να μελετάω τρόπους να εμπλουτίσω τη διατροφή μου με πρωτεΐνες, τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία αλλά και τις σούπερ SOS βιταμίνες D και B που τόσο απειλούνται, όπως άκουγα, από την έλλειψη ορισμένων τροφών. Ενώ λοιπόν ο λόγος που με ώθησε να γίνω vegan ήταν άμεσος και σοβαρός, άρχισα σταδιακά να ανακαλύπτω μαγικά οφέλη για εμένα την ίδια! Tόσο που, ακόμη κι όταν ο μικρός μου απογαλακτίστηκε, εγώ συνέχισα μεθοδικά να ακολουθώ μία καθαρή, vegan διατροφή.

Τι ανακάλυψα ότι αλλάζει όταν γίνεσαι vegan

  • Λίγες μόλις ημέρες αφότου έκοψα όλα τα ζωικά από τη διατροφή μου (κρέας δεν έτρωγα έτσι κι αλλιώς) άρχισα να αισθάνομαι τρομερή ευφορία και αυξημένα ποσοστά ενέργειας. Παρότι είχα ένα νεογέννητο που θήλαζε συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας, η ξεκούρασή μου το πρωί ήταν εντυπωσιακή, όπως ήταν και η αντοχή μου μέσα στην ημέρα. Ένιωθα ανάλαφρη αλλά γεμάτη δύναμη.
  • Έναν με δύο μήνες αργότερα, διαπίστωσα ότι το πρόσωπό μου είχε μία καινούργια λάμψη, ενώ τα μάγουλά μου ήταν μονίμως ροδαλά. Οι μαύροι κύκλοι εξαφανίστηκαν και το χρώμα μου ήταν αυτό «της υγείας». Με τόσα αντιοξειδωτικά, ήταν λογικό!
  • Σταδιακά το μυαλό μου άρχισε να είναι πιο ακονισμένο, η σκέψη μου οξεία και η συγκέντρωσή μου πολύ πιο γρήγορη και άμεση. Πέφτοντας για ύπνο το βράδυ, οι σκέψεις άρχισαν ολοένα και περισσότερο να καταλαγιάζουν ταχύτατα, αφήνοντάς με να βυθιστώ σε έναν ευχάριστο ύπνο.

Τι αλλάζει στο σώμα και το πνεύμα σου όταν γίνεσαι vegan
iStock

  • Στις επόμενες προγραμματισμένες εξετάσεις αίματος διαπίστωσα ότι είχε ρυθμιστεί και μία μικρή απόκλιση που είχα παλαιότερα στα επίπεδα σακχάρου μου. Ο γιατρός μου εντυπωσιάστηκε και συμπλήρωσε ότι πολύ συχνά βλέπει εντυπωσιακές αλλαγές στην αρτηριακή πίεση σε ανθρώπους που ξεκινούν αυστηρά χορτοφαγική διατροφή.
  • Γύρω στους έξι μήνες αργότερα, τα μαλλιά μου άρχισαν να είναι πιο πλούσια και στιλπνά, ενώ η τριχόπτωση που με ταλαιπωρούσε ως νέα μαμά σταμάτησε.
  • Ανεξάρτητα από το βάρος μου, ένιωθα πολύ πιο «ελαφριά». Οι επισκέψεις στην τουαλέτα έγιναν τακτικές και το έντερό μου ήταν –μετά από χρόνια ταλαιπωρίας– ήρεμο, χωρίς να μου χαρίζει πρηξίματα, φουσκώματα και δυσφορία.
  • Παρατήρησα, με τον καιρό ότι οι γευστικοί μου κάλυκες έγιναν πιο «ακονισμένοι», πιο λεπτοί κι ευαίσθητοι σε ακόμη περισσότερες λεπτές γεύσεις.

Τι να προσέξετε

Προκειμένου η αλλαγή σε μία αυστηρά χορτοφαγική διατροφή να γίνει σωστά και χωρίς επιπτώσεις στην υγεία μας, πρέπει να συνοδεύεται από πολλή ενημέρωση. Διαβάστε όσο περισσότερο μπορείτε, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή κάποιον κλινικό διατροφολόγο και αναζητήστε τα μαθήματα μαγειρικής που διοργανώνονται συχνά από vegan chefs. Έτσι, θα διασφαλίσετε ότι ακολουθείτε ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε όλα τα απαραίτητα στοιχεία και θα προλάβετε την έλλειψη σε D και B που μπορεί να προκύψει, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες.

Το κλασικό ανέκδοτο ανάμεσα στους vegans, βέβαια, είναι ότι τους ρωτούν συχνά αν είναι σίγουροι ότι παίρνουν όλα όσα χρειάζεται ο οργανισμός τους, ερώτηση που έρχεται συνήθως από ανθρώπους που δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με τη δική τους διατροφή, πιστεύοντας ότι το να τρώνε ζωικά προϊόντα καλύπτει όλες τις διατροφικές τους ανάγκες – ενώ στην ουσία επιβαρύνει τον οργανισμό, αν δεν ακολουθείται με σύνεση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.