Freepik

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Ο ΚΡΟΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΝΟΣ ΑΒΓΟΥ

Αν αναρωτιέσαι πόσο ποιοτικά είναι τα αβγά που αγοράζεις, την απάντηση μπορεί να σου δώσει το χρώμα του κρόκου.

Νομίζω ότι το αβγό βρίσκεται στην ίδια μοίρα με την χωριάτικη σαλάτα ως προς ένα κομβικό ερώτημα, το εάν αυτές οι δύο τροφές μεμονωμένα θεωρούνται πλήρες γεύμα. Σε κάθε περίπτωση, είτε η απάντηση είναι θετική είτε αρνητική, το αβγό θεωρείται μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, σίδηρο, νάτριο και κάλιο.

Μάλιστα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες, τα αβγά συγκαταλέγονται στις τροφές που χρειάζεται το σώμα μας μετά την άσκηση ακριβώς επειδή μπορούν να μας βοηθήσουν να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Για την ιστορία να πούμε ότι αυτή η υπερτροφή έχει εμπλακεί ακόμα και στον χώρο της τέχνης, αποτελώντας πηγή έμπνευσης για μεγάλους εικαστικούς καλλιτέχνες!

Είναι ο σκουρόχρωμος κρόκος σημάδι της ποιότητας του αβγού;

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το χρώμα του κρόκου ενός αβγού, όπως η τροφή και η ηλικία της κότας και το περιβάλλον. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η διατροφική αξία ενός αβγού δεν επηρεάζεται απαραίτητα από το χρώμα του κρόκου του, ωστόσο αυτός φαίνεται να θεωρείται δείκτης της υγείας της κότας.

Ο Paul Saladino, MD, ο οποίος εξειδικεύεται στη διατροφή που βασίζεται στο κρέας και τα ζωικά προϊόντα, εξηγεί σε μια ανάρτησή του στα social media γιατί τα αβγά από κότες που εκτρέφονται σε βοσκότοπους είναι πιο υγιεινά από εκείνα που γεννούν οι κότες που εκτρέφονται σε εσωτερικούς χώρους σε στάβλους και γιατί είναι σημαντικό ο κρόκος των αβγών που επιλέγουμε να είναι σκουρόχρωμος.

αβγό
Pexels Shvets Production

Όπως αναφέρει, τα κοτόπουλα που μεγαλώνουν σε βοσκότοπους μπορούν να βοσκίσουν και να περπατήσουν σε μια μεγάλη έκταση αλλά και να τραφούν με έντομα, σκουλήκια, χορτάρι και άλλες τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Έτσι, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των θρεπτικών συστατικών και της περισσότερης β-καροτίνης στο αβγό, ο κρόκος είναι αρκετά πιο σκουρόχρωμος. Αντίθετα, τα κοτόπουλα των εσωτερικών χώρων σε στάβλους (αλλά όχι κλουβιά τα οποία θεωρούνται ακόμα χειρότερα) εκτρέφονται με καλαμπόκι και σόγια και γεννούν αβγά που έχουν περισσότερο άνοστο και χλωμό και λιγότερο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά κρόκο.

Ποια αβγά να αγοράζω;

Όσον αφορά στο ερώτημα «ποια αβγά να επιλέγουμε», ο ειδικός συμβουλεύει: «Τα βιολογικά αβγά χωρίς καλαμπόκι και σόγια είναι ιδανικά». Όπως αναφέρει, τα βιολογικά χωρίς σόγια είναι τα αμέσως καλύτερα αλλά ακόμα και τα απλά από κότες που έχουν εκτραφεί σε βοσκότοπους είναι εντάξει.

Να πούμε, επίσης, ότι είναι σημαντικό να παρατηρούμε τον κωδικό που αναγράφεται επάνω στα αβγά και υποδηλώνει τον τρόπο εκτροφής των κοτόπουλων, τη χώρα προέλευσης και τη μονάδα παραγωγής. Για να καταλάβουμε τον τρόπο εκτροφής της κότας πρέπει να κοιτάξουμε τον αριθμό που υπάρχει στην αρχή και να θυμόμαστε την αποκωδικοποίηση:

  • 0: βιολογικά
  • 1: ελευθέρας βοσκής
  • 2: αχυρώνα
  • 3: κλωβοστοιχίας

αβγό
Pexels Saad Meliani

Ιδέες για μαγειρική

Τέλος, πέρα από τη θρεπτική αξία εξίσου σημαντική είναι και η γεύση, και ο τρόπος μαγειρέματος παίζει μεγάλο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Ακολουθούν μερικές ιδέες:

  1. Συνδύασέ τα με λαχταριστές τηγανητές πατάτες και φτιάξε ένα γρήγορο φαγητό που σίγουρα θα λατρέψουν τα παιδιά σου.
  2. Θα χρειαστείς μόνο 25 λεπτά για να φτιάξεις αυτό το χορταστικό brunch: αβγά με πατάτες και καλαμπόκι στο τηγάνι.
  3. Μαγείρεψέ τα μέσα σε σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, με ρίγανη και φέτα ή με άλλα λόγια φτιάξε το απόλυτο καλοκαιρινό πιάτο: στραπατσάδα!
  4. Δοκίμασε τα –αρωματισμένα με ανατολίτικα μπαχαρικά– αβγά Shakshouka και θα μας θυμηθείς.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.