TΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΤΕΙΣ ΣΤΟ ΤΣΑΪ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ
Μια διατροφολόγος εξηγεί τι από όλα αυτά που μπορείς να προσθέσεις στο τσάι σου είναι ωφέλιμο και τι όχι.
Σε ένα βιβλίο αφιερωμένο στο τσάι, η καθηγήτρια χημείας Michelle Francl υποστήριξε πως μια πρέζα αλάτι είναι το μυστικό για το τέλειο φλιτζάνι τσάι. Έχοντας επενδύσει τρία χρόνια σε έρευνα και δοκιμές, έγραψε συγκεκριμένα ότι η προσθήκη μιας πρέζας αλάτι μειώνει την πικράδα του τσαγιού, επειδή «τα ιόντα νατρίου στο αλάτι μπλοκάρουν τους υποδοχείς πικρίας στο στόμα μας».
Η διαμάχη που ξέσπασε στα social media ήταν τόσο έντονη, που η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Λονδίνο αναγκάστηκε να παρέμβει! Σε μια ανάρτησή της, διαβεβαίωσε μεταξύ αστείου και σοβαρού «τον καλό λαό του Ηνωμένου Βασιλείου ότι η αδιανόητη ιδέα της προσθήκης αλατιού στο εθνικό ποτό της Βρετανίας δεν αποτελεί επίσημη πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών».
Το αλάτι είναι μόνο ένα από τα ασυνήθιστα πράγματα που προσθέτουν οι άνθρωποι στο τσάι. Τι από όλα είναι ωφέλιμο και τι όχι;
Όσα είναι ωφέλιμα να προσθέτεις στο τσάι
– Μέντα
«Λατρεύω αυτό το έντονο άρωμα της μέντας που νιώθεις να σε ξυπνάει», αναφέρει η Jackie Newgent, σεφ, διατροφολόγος και συγγραφέας του The Plant-Based Diabetes Cookbook. Η φρέσκια μέντα έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζει από τις ενοχλήσεις του πεπτικού για όσους πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Άλλες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η μενθόλη την οποία περιέχει έχει ηρεμιστική δράση και βοηθά στη μείωση του στρες.
– Φρούτα
Η γλυκύτητα των φρούτων δεν είναι το μοναδικό τους πλεονέκτημα όσον αφορά την προσθήκη τους στο τσάι. Προσφέρουν επίσης φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά στον οργανισμό. «Όλα τα φρούτα θα προσθέσουν πολύτιμα αντιοξειδωτικά, ειδικά όταν είναι εποχιακά και στο αποκορύφωμα της ωριμότητας, της θρεπτικής αξίας και της γεύσης τους», αναφέρει η Newgent. Οι κορυφαίες επιλογές της είναι τα άγρια βατόμουρα με μαύρο τσάι, τα ροδάκινα με λευκό τσάι και το μάνγκο με πράσινο τσάι.
– Χυμός ή φλούδες εσπεριδοειδών
Τόσο οι φλούδες πορτοκαλιού ή λεμονιού όσο και ο χυμός τους δεν ενισχύουν μόνο τη γεύση του τσαγιού αλλά και τα οφέλη του για την υγεία. «Προσθέτοντας χυμό λεμονιού σε ένα φλιτζάνι τσάι, παίρνετε βιταμίνη C που είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες», εξηγεί η Keri Gans, RDN, σύμβουλος διατροφής στη Νέα Υόρκη και συγγραφέας του βιβλίου «The Small Change Diet».
Επιπλέον, οι φλούδες εσπεριδοειδών θα δώσουν «πολυφαινόλες, βιταμίνη C και ευχάριστο άρωμα», προσθέτει η Newgent. Υπάρχουν μάλιστα έρευνες που συνδέουν την κατανάλωση εσπεριδοειδών με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και με νευρολογικά οφέλη χάρη στα φλαβονοειδή που περιέχουν.
– Γάλα
Αν και το να πίνει κανείς το τσάι του με γάλα δεν είναι τόσο συνηθισμένο, υπάρχουν κάποια οφέλη για την υγεία από την προσθήκη γαλακτοκομικών. Εκτός από το ότι το γάλα μειώνει την πικράδα του τσαγιού, μπορεί να μειώσει το κιτρίνισμα των δοντιών από το τσάι σύμφωνα με έρευνα.
– Τζίντζερ
Το τσάι με τζίντζερ είναι γνωστό ότι βοηθάει στην πέψη. Ακόμη και αν δεν έχετε ένα φακελάκι τσάι τζίντζερ, η προσθήκη λίγης σκόνης τζίντζερ, εκχυλίσματος ή φρέσκου τζίντζερ σε οποιοδήποτε φλιτζάνι τσάι θα προσφέρει παρόμοια οφέλη. «Πιείτε τσάι με τζίντζερ για να ανακουφιστείτε από τα γαστρεντερικά προβλήματα ή από την ναυτία» αναφέρει η Newgent. Το τζίντζερ έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αντικαρκινογόνες ιδιότητες.
Τι να μην προσθέτεις στο τσάι σου
– Αλάτι
«Λαμβάνοντας υπόψη τις βλαβερές ιδιότητες του αλατιού στην υγεία, η προσθήκη αλατιού στο τσάι δεν είναι κάτι που συνιστώ», αναφέρει η Newgent. Επιπλέον, υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να εξισορροπήσετε την πικράδα του τσαγιού. «Οτιδήποτε γλυκό, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα», υποστηρίζει.
– Αιθέρια Έλαια
Συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να δείτε κάποιους να προτείνουν την προσθήκη αιθέριων ελαίων στο τσάι ή στο φαγητό. Τα αιθέρια έλαια –αν και εξάγονται από φυτά– δεν είναι όλα ασφαλή για κατάποση. Πρέπει να είστε σίγουροι ότι αυτό που χρησιμοποιείτε είναι κατάλληλο για τρόφιμα. Ακόμα και τότε, μπορεί εύκολα να το παρακάνετε, επειδή τα αιθέρια έλαια μπορεί να είναι πολύ ισχυρά. «Η πολύ περιορισμένη χρήση αιθέριων ελαίων, όπως η μέντα ή η λεβάντα, μπορεί να είναι ευχάριστη, γενικά όμως συμβουλεύω να μην τα χρησιμοποιείτε στο ζεστό τσάι, καθώς τα αιθέρια έλαια είναι εξαιρετικά συμπυκνωμένα», συμβουλεύει η Newgent.
Και κάτι ακόμα
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Environmental Science & Technology διαπίστωσε ότι ορισμένα συσκευασμένα φακελάκια τσαγιού διασπώνται στο ζεστό νερό και μπορούν να απελευθερώσουν περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια σωματίδια σε ένα μόνο φλιτζάνι. «Δεδομένης της αυξανόμενης ανησυχίας σχετικά με τις πιθανές ανησυχίες για τα μικροπλαστικά που βρίσκονται στα φακελάκια τσαγιού, η επιλογή χύμα τσαγιού είναι καλύτερη», συμβουλεύει η Newgent.