iStock

ΠΟΙΟ ΤΣΑΪ ΡΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ

Αν υποφέρεις από υψηλή αρτηριακή πίεση, υπάρχουν ορισμένα ωφέλιμα και απολαυστικά ροφήματα τσαγιού για να αντικαταστήσεις τον καφέ.

Αν υποφέρεις από υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωρίζεις ήδη ότι υπάρχουν κάποιοι διατροφικοί περιορισμοί με τους οποίους πρέπει να συμβιβαστείς, αν δεν θέλεις να βάλεις σε κίνδυνο την υγεία σου. Η κατανάλωση καφέ ή ροφημάτων καφεΐνης, για παράδειγμα, είναι ανάμεσα στους βασικούς, καθώς η ουσία αυτή μπορεί σε κάποιους ανθρώπους να προκαλέσει βραχυπρόθεσμη μεν, μα πολύ υψηλή αύξηση στην πίεση, που με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα.

Όπως εξηγεί ο δρ. Francisco Lopez-Jimenez σε άρθρο, δεν είναι σαφές γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό. Κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι η καφεΐνη ενδεχομένως μπλοκάρει την ορμόνη που βοηθά να μένουν ανοιχτές οι αρτηρίες. Άλλοι λένε ότι αναγκάζει τα επινεφρίδια να εκλύουν περισσότερη αδρεναλίνη, που με τη σειρά της αυξάνει την πίεση. Όποια κι αν είναι αιτία, ένα είναι βέβαιο: Αν ο γιατρός σε έχει συμβουλεύσει να κόψεις την καφεΐνη, θα ακολουθήσεις στωικά την οδηγία του.

Μπορείς, μάλιστα, να αντικαταστήσεις το αγαπημένο σου αυτό ρόφημα με άλλα, πολύ πιο φυσικά, τα οποία από μελέτες έχουν βρεθεί να φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα: ρίχνουν την πίεση.

Ποιο τσάι να πίνω για να ρίξω την πίεση

Καταρχάς, μην ακούς τσάι και αγχώνεσαι: Δεν αναφερόμαστε στο μαύρο τσάι που είναι πλούσιο σε καφεΐνη, μα σε αφεψήματα που από μελέτες έχουν βρεθεί να χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία, να βελτιώνουν τη λειτουργία των αρτηριών και να βοηθούν στη ρύθμιση διαδικασιών του οργανισμού που επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση. Αυτά είναι:

Ποιο τσάι ρίχνει την πίεση
iStock

– Τσάι ιβίσκου

Το τσάι ιβίσκου φτιάχνεται από αποξηραμένα πέταλα του ομώνυμου άνθους. Έχει έντονο κόκκινο χρώμα και ευχάριστη, αν και ελαφρώς ξινή γεύση. Το τσάι αυτό περιέχει ενώσεις, όπως οι ανθοκυανίνες και οι πολυφαινόλες, που μπορεί να χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία, οδηγώντας σε μείωση τόσο της τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης. Μελέτη του 2019, μάλιστα, επιβεβαίωσε τα ευρήματα αυτά και σύστησε την τακτική κατανάλωση του αφεψήματος.

Για να το απολαύσεις καλύτερα, πρόσθεσε 1-2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένα άνθη ιβίσκου σε ένα φλιτζάνι με βραστό νερό, άφησέ τα για 7-8 λεπτά και έπειτα σούρωσε. Θα το βρεις έτοιμο συσκευασμένο στο εμπόριο.

Ποιο τσάι ρίχνει την πίεση
iStock

– Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι από τα πιο δημοφιλή αφεψήματα, καθώς περιέχει τις περίφημες κατεχίνες που έχουν συνδεθεί με αμέτρητα οφέλη για την υγεία, μεταξύ των οποίων και μείωση της πίεσης. Μελέτη του 2023 με 76.000 συμμετέχοντες επιβεβαίωσε τη θεωρία, αποδεικνύοντας ότι το πράσινο τσάι συνδέεται με μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης.

Η προετοιμασία του είναι εύκολη, ειδικά αν το προτιμάς σε σακουλάκια τσαγιού, ενώ μπορείς να ενισχύσεις τη γεύση του με λίγες σταγόνες λεμονιού ή λίγη κανέλα.

Ποιο τσάι ρίχνει την πίεση
iStock

– Τσάι από φύλλα ελιάς

Ίσως να είναι από αυτά που συνηθίζονται λιγότερο, ωστόσο η γεύση του θα σε εκπλήξει. Το τσάι αυτό περιέχει ενώσεις, όπως η ελευρωπεΐνη και η υδροξυτυροσόλη που φαίνεται να υποστηρίζουν τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης προάγοντας τη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων. Μελέτη του 2017 έδειξε ότι άτομα που κατανάλωναν δύο φορές την ημέρα από 5 γρ. τσάι φύλλων ελιάς σε ζεστό νερό εμφάνισαν μείωση της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης σε διάστημα 4 εβδομάδων.

Στο εμπόριο θα βρεις συσκευασμένο τσάι από φύλλα ελιάς. Ρίξε 15-20 φυλλαράκια σε νερό που βράζει και άφησε τα εκεί για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια άφησέ τα να εκχυλίζονται για άλλα 10 λεπτά, σούρωσε το τσάι, πρόσθεσε λίγο μέλι και απόλαυσέ το!

Ποιο τσάι ρίχνει την πίεση
iStock

– Τσάι από κράταιγο

Το τσάι αυτό φτιάχνεται από τα άνθη και τα φύλλα του ομώνυμου φυτού, τα οποία όταν εκχυλίζονται προσφέρουν μια απολαυστική, ελαφρώς γλυκόξινη γεύση. Έχουμε μιλήσει για τα οφέλη του βοτάνου αυτού στο παρελθόν, ιδιαίτερα στην κυκλοφορία του αίματος και τη μείωση της πίεσης. Ωστόσο, μια σειρά μελετών το 2020 έδειξε ότι η κατανάλωσή του για τουλάχιστον 12 εβδομάδες μπορεί πραγματικά να έχει αποτελέσματα.

Θα το βρεις συσκευασμένο στο εμπόριο και θα ετοιμάσεις ένα νόστιμο αφέψημα ρίχνοντας 2 κουταλάκια του γλυκού σε ένα φλιτζάνι με βρασμένο νερό. Θα αφήσεις τα φυλλαράκια εκεί για 15-20 λεπτά και μετά θα σουρώσεις.

Ποιο τσάι ρίχνει την πίεση
iStock

– Χαμομήλι

Γνωρίζεις ήδη καλά τις χαλαρωτικές, ανακουφιστικές ιδιότητες που έχει το χαμομήλι, το οποίο πέρα από το στρες μειώνει και την πίεση, χάρη στα φλαβονοειδή, τα τερπενοειδή και τις κουμαρίνες, που συμβάλλουν με τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Μελέτες του 2020 δείχνουν ότι το χαμομήλι προσφέρει ακόμα αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική και ηπατική προστασία, ενώ έχει πιθανές αντικαρκινικές επιδράσεις.

Θα το απολαύσεις είτε χρησιμοποιώντας ένα σακουλάκι τσαγιού σε ζεστό νερό είτε βράζοντας για 10 λεπτά τα αποξηραμένα άνθη του και καταναλώνοντας έπειτα το εκχύλισμα. Μια κουταλιά του γλυκού μέλι αρκεί για να το απογειώσει.

Πόσο τσάι μπορείς να πίνεις και για πόσο καιρό για να πέσει η πίεση

Το πόσα φλυτζάνια από τα παραπάνω τσάγια μπορείς να πίνεις μέσα στη μέρα είναι ατομική υπόθεση και μπορεί να εξαρτάται από τον τύπο του τσαγιού, αλλά και τη συνολική διατροφή σου. Την πιο σωστή απάντηση θα δώσει ο γιατρός σου, πάντως ένας γενικός κανόνας είναι όχι παραπάνω από δύο φλυτζάνια την ημέρα.

Όσο για το πότε θα δεις αποτελέσματα στη μείωση της πίεσης, στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτούνται μερικές εβδομάδες ή και μήνες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.