Unsplash Shashi Chaturvedula

ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ ΑΝ ΦΑΣ ΚΙΝΟΑ;

Βοηθάει στην απώλεια βάρους, την αύξηση των επιπέδων σιδήρου, είναι gluten-free και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά! Αυτοί και μόνο οι λόγοι αρκούν για να εντάξεις την κινόα στη διατροφή σου.

Λέγεται ότι, πριν από εκατοντάδες χρόνια, οι Ίνκας θεωρούσαν την κινόα ιερή τροφή και αναφέρονταν σε αυτή ως «η μητέρα όλων των καρπών». Αποτελούσε βασικό συστατικό της διατροφής των ανθρώπων στις Άνδεις για χιλιάδες χρόνια.

Μπορεί να ξεκίνησε από τη μακρινή Λατινική Αμερική, έχει όμως έρθει στην πόρτα μας εδώ και πολύ καιρό. Τα τελευταία χρόνια η δημοτικότητά της έχει αυξηθεί σημαντικά και στην Ευρώπη. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Κέντρου Προώθησης Εισαγωγών από Αναπτυσσόμενες Χώρες (CBI), η Ευρώπη έχει γίνει η μεγαλύτερη περιοχή εισαγωγής κινόα στον κόσμο.

Η κινόα, ένα δημοφιλές δημητριακό γνωστό ως ψευδοδημητριακό, προσφέρει πράγματι πολλές διατροφικές εναλλακτικές λύσεις και επιλογές. Το γεγονός ότι είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και έχει οφέλη για την υγεία μας την καθιστά δικαιολογημένα το νέο superfood!

Τα οφέλη της κινόα

1. Βοηθάει στην απώλεια βάρους

Η κινόα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και περισσότερες πρωτεΐνες από το ρύζι ή το κριθάρι. Γι’ αυτό το λόγο, θεωρείται κατάλληλη επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος. Οι πρωτεΐνες χορταίνουν και οι φυτικές ίνες βοηθούν στη διαχείριση της όρεξης. Σύμφωνα με το BBC Good Food, η κινόα έχει επίσης χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, οπότε η πιο αργή απελευθέρωση ενέργειας καθιστά λιγότερο πιθανό να προκαλέσει λιγούρες και να διεγείρει την πείνα.

Μάλιστα, η κινόα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τους χορτοφάγους που προσπαθούν να χάσουν βάρος και δυσκολεύονται να βρουν τροφές που θα τους χορτάσουν.

2. Είναι gluten-free

Η κινόα δεν περιέχει γλουτένη, γι' αυτό μπορεί να αντικαταστήσει το αλεύρι σιταριού σε μια υγιεινή διατροφή χωρίς γλουτένη. Ως gluten-free τροφή είναι ιδανική για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη, έχουν δυσανεξία ή ευαισθησία στη γλουτένη.

κινόα
Unsplash Clay Banks

3. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κινόα μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου, ενισχύοντας την ποικιλομορφία των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου και μειώνοντας τα φλεγμονώδη συμπτώματα καταστάσεων όπως η κολίτιδα. Επίσης, επειδή περιέχει αδιάλυτες φυτικές ίνες ταξιδεύει μέσω του πεπτικού συστήματος χωρίς να απορροφάται ή να διασπάται.

4. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων

Η κινόα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιφλεγμονώδη φυτοθρεπτικά συστατικά, τα οποία την καθιστούν δυνητικά ευεργετική για την ανθρώπινη υγεία στην πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών. Επιπλέον, περιέχει μικρές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, που έχουν σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου και των ματιών. Σε σύγκριση μάλιστα με τα κοινά δημητριακά, η κινόα έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία έρευνες έχουν δείξει ότι προστατεύουν από την εμφάνιση διάφορων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά και ο σακχαρώδης διαβήτης.

5. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Η κινόα έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες από άλλα δημητριακά, και είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο και άλλα θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, παρέχει μια εξαιρετική πηγή σιδήρου, ένα βασικό μέταλλο που μπορεί να μην κυριαρχεί σε χορτοφαγικές ή vegan δίαιτες.

Κινόα: ποιος δεν πρέπει να την καταναλώσει

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίσουν ενοχλήσεις ή γαστρεντερικές διαταραχές αφού καταναλώσουν κινόα. Ένας συνηθισμένος λόγος μπορεί να είναι η δυσανεξία ή αλλεργία σε αυτή. Σε αυτή την περίπτωση, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια, στομαχόπονο, ναυτία, έκζεμα, κνίδωση και φαγούρα.

κινόα
Unsplash Dan Dennis

Μάλιστα, κάποιοι έχουν αναφέρει ότι αναπτύσσουν δυσανεξία ή αλλεργία στην κινόα μετά από κατανάλωση αυτής για κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτό οφείλεται συχνά στη σαπωνίνη, μια ουσία που βρίσκεται στην επικάλυψη της κινόα. Η σαπωνίνη βοηθά στην προστασία του φυτού από παράσιτα και μύκητες, αλλά σε ορισμένους ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει ενόχληση.

Επίσης, υπάρχουν άτομα που νιώθουν πρησμένα μετά την κατανάλωση κινόα. Επειδή η κινόα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μπορεί να αφήσει την αίσθηση του φουσκώματος. Αυτό μπορεί να συμβεί κυρίως εάν κάποιος δεν είναι συνηθισμένος να τρώει κινόα και καταναλώσει ξαφνικά μια μεγάλη μερίδα.

Τέλος, δεν συνιστάται η κατανάλωση κινόα σε άτομα που έχουν τη νόσο Crohn. Οι άνθρωποι με τη συγκεκριμένη νόσο πρέπει να αποφεύγουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αφού μπορεί να τους προκαλέσουν μεταξύ άλλων διάρροια, ναυτία και κράμπες στο στομάχι.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.