iStock

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΖΕΣΤΟ ΚΡΑΣΙ ΠΟΥ ΠΕΡΙΣΣΕΨΕ

Το ζεστό αρωματικό κρασί κατέχει δικαιωματικά μια θέση στο γιορτινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Τι κάνουμε, όμως, όσο δεν θα καταναλωθεί από τους καλεσμένους μας;

Το τραπέζι των Χριστουγέννων συνήθως είναι από τα πιο χορταστικά τραπέζια του χρόνου. Είτε επιλέγεις το μενού σου με βάση την παράδοση είτε προτιμάς πιο υγιεινές επιλογές, κατά πάσα πιθανότητα θα έχεις φαγητό και για την επόμενη μέρα. Ένα από τα ποτά των Χριστουγέννων που συνήθως περισσεύουν είναι το ζεστό αρωματικό κρασί.

Οι Γερμανοί το λένε «Glühwein», οι Σκανδιναβοί «Glögg» και οι Βρετανοί «Mulled Wine». Ουσιαστικά, πρόκειται για το ζεστό κόκκινο γλυκό κρασί που αρωματίζεται με μπαχαρικά και έχει ταυτιστεί με τις μέρες των γιορτών (θα το βρείτε σίγουρα και σε χριστουγεννιάτικες αγορές).

Αν αναρωτιέστε τι να κάνετε την ποσότητα που σας απέμεινε από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, πάρτε ιδέες και αναλάβετε δράση.

Διατηρήστε το κρασί στο ψυγείο

  • Αφού ανοίξετε (ή φτιάξετε) ένα μπουκάλι ζεστό κρασί, μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο για περίπου δύο μέρες.
  • Πριν το βάλετε στο ψυγείο, αφήστε το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Για να το αποθηκεύσετε, χρησιμοποιήστε ένα μπουκάλι που σφραγίζει καλά, ώστε να αποτρέψετε τη διείσδυση οσμών αλλά και να διατηρήσετε καλύτερα τη γεύση του.
  • Όταν αποφασίσετε να το καταναλώσετε, ξαναζεστάνετέ το σε χαμηλή θερμοκρασία αλλά μην το αφήσετε να βράσει.

ζεστό κρασί
iStock

Αξιοποιήστε το ζεστό κρασί όπως ο Jamie Oliver

Ο διάσημος σεφ Jamie Oliver αξιοποιεί το ζεστό κρασί που περισσεύει για να φτιάξει σορμπέ! Η συνταγή του είναι απλή: αφού το καταψύξετε βάζοντάς το σε παγοθήκες, βγάλτε τα παγάκια και ρίξτε τα σε ένα μπλέντερ. Προσθέστε γιαούρτι, ανακατέψτε το μείγμα και το σορμπέ σας είναι έτοιμο!

Ο σεφ δίνει δύο σημαντικά tips για τη συνταγή. Πρώτον, εξηγεί ότι για να παγώσει το κρασί πρέπει πρώτα να έχει μαγειρευτεί (δηλαδή «να καεί») το αλκοόλ, ώστε να μπορέσει να παγώσει το ποτό. Δεύτερον, τονίζει ότι είναι σημαντικό να αφήσετε το ζεστό κρασί αρκετή ώρα στην κατάψυξη, καθώς οι κύβοι πρέπει να είναι σκληροί για να πετύχει το σορμπέ.

Φτιάξτε επιδόρπιο με ζεστό κρασί και φρούτα

Δοκιμάστε να μαγειρέψετε μερικά αχλάδια μαζί με το ζεστό κρασί που έχει απομείνει. Κόψτε τα αχλάδια στη μέση, αφαιρέστε τους πυρήνες και στη συνέχεια τοποθετήστε τα με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω σε μια κατσαρόλα μαζί με το ζεστό κρασί.

Προσθέστε μερικά μπαχαρικά και λίγη ζάχαρη, και αφήστε τα αχλάδια να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Σερβίρετε με σαντιγί ή πασπαλίστε με κανέλα.

ζεστό κρασί
iStock

Ανακατέψτε το με ζεστή σοκολάτα

Το ζεστό κρασί και η σοκολάτα θεωρούνται χριστουγεννιάτικα ροφήματα. Έχετε δοκιμάσει ποτέ να τα συνδυάσετε στην ίδια κούπα; Αν όχι, τότε ίσως είναι η ευκαιρία να το τολμήσετε. Ανακατέψτε το ζεστό κρασί μαζί με σκόνη κακάο, γάλα και λίγη ζάχαρη, και αφήστε το μείγμα να ζεσταθεί μέχρι να αρχίσει να βράζει.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.