iStock

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙΣ ΜΠΑΜΙΕΣ ΠΙΟ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ

Αν δεν αντέχεις τη βλέννα στις μπάμιες, αυτά τα βήματα χρειάζεται να ακολουθήσεις για να απαλλαγείς απ' αυτήν.

Ναι, μου αρέσουν οι μπάμιες. Είναι από τα φαγητά που πάντα παραγγέλνω στη μητέρα μου, όταν είναι να την επισκεφτώ. Δεν κατανοώ, επομένως, την περίεργη γκριμάτσα ορισμένων, όταν το αναφέρω.

Βέβαια, όπως, μου εξηγούν οι περισσότεροι το πρόβλημα δεν είναι η γεύση της, αλλά αυτή η κολλώδης ουσία που βγάζουν οι φρέσκες μπάμιες και τους θυμίζει τον συμπαθέστατο Γλίτσα από τη σειρά κινουμένων σχεδίων The Ghostbusters. Έτσι, κάθε φορά που ακούγεται η λέξη «μπάμια», λίγο παρακάτω στην κουβέντα θα ακουστούν και οι λέξεις «γλοιώδεις», «γλίτσα», «βλέννα» και άλλα κοσμητικά.

Δες, λοιπόν, τι μπορείς να κάνεις για τέλειες μπάμιες, χωρίς βλέννα.

  • Καταρχάς είναι σημαντικό να πλύνεις καλά τις μπάμιες, ώστε να απομακρύνεις τυχόν βρωμιά. Αφού τις πλύνεις, τις στραγγίζεις καλά.
  • Το επόμενο βήμα αφορά το στέγνωμα. Ναι, αφού τις έπλυνες, τώρα πρέπει να τις στεγνώσεις καλά πριν τις κόψεις και τις μαγειρέψεις, χρησιμοποιώντας ένα πανί.
  • Για να διατηρήσουν το σχήμα τους και να μην βγάλουν βλέννα κατά το μαγείρεμα, αφού τις καθαρίσεις, τις βάζεις σε ένα ταψί, τις ραντίζεις με ξύδι και τις ανακατεύεις ελαφρά. Τις αφήνεις στον ήλιο για περίπου 2 ώρες. Εναλλακτικά, τις βάζεις σε ένα ταψί και τις ψήνεις στον φούρνο στους 150° C για 30 λεπτά. Μπορείς, επίσης, να τις σοτάρεις σε λίγο λάδι, χωρίς να τις ανακατέψεις, και να τις σβήσεις με λίγο ξίδι.

μπάμιες και βλέννα
iStock

  • Όταν έρθει η ώρα να τις κόψεις, βεβαιώσου ότι τα χέρια σου, καθώς και το μαχαίρι και η επιφάνεια κοπής είναι στεγνά. Οι μπάμιες δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή με νερό κατά την κοπή. Θα υπάρχει λίγη βλέννα ενώ κόβεις, αλλά αγνόησέ την και προχώρα.
  • Μην σκεπάσεις την κατσαρόλα κατά το μαγείρεμα, γιατί έτσι θα παγιδέψεις υγρασία. Κι όπως θα έχεις καταλάβει, η υγρασία πάει πακέτο με την εμφάνιση βλέννας στις μπάμιες.
  • Πρόσθεσε το αλάτι στο τέλος του μαγειρέματος. Γιατί; Όπως είπαμε, δεν θέλουμε πολλές πολλές επαφές της μπάμιας με νερό. Επομένως, θες να υπάρχει ελάχιστη υγρασία στην κατσαρόλα όσο τις μαγειρεύεις και το αλάτι, ως γνωστόν, απελευθερώνει το νερό που υπάρχει στις τροφές.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.