Nima Sarikhani/ Wildlife Photographer of the Year

5 ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ

Για άλλη μια χρονιά, οι βραβευμένες φωτογραφίες του People's Choice Award μας θυμίζουν το μεγαλείο της άγριας ζωής και τη σημασία της προστασίας της.

Ο γαλήνιος ύπνος της έκανε τον γύρο του κόσμου, μας ταξίδεψε στην άλλη άκρη της γης, μας θύμισε την ευεργετική επίδραση που έχει η φύση στην ψυχολογία μας. Η αρκούδα που κοιμάται κουλουριασμένη πάνω σε ένα κρεβάτι από πάγο ήταν ό,τι ομορφότερο έχω δεις τις τελευταίες μέρες. Είναι τόσο μεγάλη η δύναμη της εικόνας, που κοιτώντας την ηρεμείς.

Περισσότερες από 50 χιλιάδες φωτογραφίες υποβλήθηκαν τη χρονιά που πέρασε στον διαγωνισμό Wildlife Photographer of the Year, που διοργανώνεται ετησίως από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου (Natural History Museum, London). Ανάμεσα σε αυτές και οι πέντε που βρέθηκαν στην κορυφή του People's Choice Award. Απόλαυσέ τις και άσε τις να σε ταξιδέψουν.

1. Ice Bed από τον Nima Sarikhani, Η.Β.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, έξω από το αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας, μια νεαρή αρσενική πολική αρκούδα αποκοιμιέται γλυκά πάνω σε ένα μικρό παγόβουνο, που έχει μετατρέψει με τα νύχια της σε κρεβάτι.

Wildlife Photographer of the Year
Nima Sarikhani/ Wildlife Photographer of the Year

«Μου αρέσει που αυτή η εικόνα προκαλεί τόσα συναισθήματα στους ανθρώπους. Κάποιοι τη βρίσκουν χαρούμενη και γαλήνια και άλλοι κάπως μελαγχολική ή δυσοίωνη. Αν και η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε, ελπίζω αυτή η φωτογραφία να εμπνέει και ελπίδα. Υπάρχει ακόμη χρόνος για να διορθώσουμε το χάος που προκαλέσαμε», λέει ο φωτογράφος.

2. Aurora Jellies από τον Audun Rikardsen, Νορβηγία

Μέδουσες του φεγγαριού συρρέουν στα φθινοπωρινά νερά ενός φιόρδ, έξω το Tromsø, ενώ φωτίζονται από το βόρειο σέλας. Κάτι σύνηθες για το είδος αυτό.

Wildlife Photographer of the Year
Audun Rikardsen/ Wildlife Photographer of the Year(

Ο Audun πέρα από φωτογράφος είναι και καθηγητής βιολογίας. Μεγαλωμένος σε μια μικρή αλιευτική κοινότητα στη βόρεια Νορβηγία, γοητευμένος από το άγριο τοπίο, τον πολιτισμό και τη ζωή της Αρκτικής, χρησιμοποιεί τη φωτογραφία για να εμπνεύσει τους μαθητές του και να στρέψει το ενδιαφέρον του κόσμου προς την επιστήμη.

3. The Happy Turtle από τον Tzahi Finkelstein, Ισραήλ

Μια βαλκανική χελώνα του γλυκού νερού μοιράζεται μια στιγμή ειρηνικής συνύπαρξης με μια λιβελούλα στην κοιλάδα Jezreel του Ισραήλ. Ο Tzahi βρισκόταν στην κοιλάδα φωτογραφίζοντας παράκτια πουλιά, όταν εντόπισε τη χελώνα να περπατά στα ρηχά νερά.

Wildlife Photographer of the Year
Tzahi Finkelstein/ Wildlife Photographer of the Year

Στην αρχή, αδιαφόρησε μέχρι που μια λιβελούλα πέρασε μπροστά από τον φακό του προς την κατεύθυνση της χελώνας. Το έντομο προσγειώθηκε στη μύτη της κι εκείνη, αντί να το διώξει, φάνηκε να απολαμβάνει τη συνάντηση. Μια εικόνα που σίγουρα αξίζει τη θέση της στο People's Choice Award.

4. Starling Murmuration από τον Daniel Dencescu, Γερμανία/ Ρουμανία

Πάνω από την πόλη της Ρώμης, ένα σμήνος ψαρονιών στροβιλίζεται σε σχήμα γιγάντιου πουλιού, την ώρα που κατευθύνεται προς τις φωλιές. Καθημερινά, καθώς τα πουλιά επέστρεφαν από την αναζήτηση τροφής, μαζεύονταν κατά χιλιάδες και προσέφεραν μαγευτικά εναέρια shows (το φαινόμενο είναι γνωστό με την αγγλική λέξη murmuration).

Wildlife Photographer of the Year
Daniel Dencescu/ / Wildlife Photographer of the Year

Ο Daniel μαγεμένος από τον τέλεια συγχρονισμένο και περίπλοκο χορό τους, σε μια προσπάθεια να εντοπίσει τις καλύτερες τοποθεσίες για να αποτυπώσει το θέαμα, πέρασε ώρες ακολουθώντας τα στην πόλη και στα προάστια της Ρώμης.

5. Shared Parenting από τον Mark Boyd, Κένυα

Την κορυφαία πεντάδα του People's Choice Award συμπληρώνουν δύο λέαινες που περιποιούνται ένα από τα πέντε μικρά τους στην περιοχή προστασίας της άγρια ζωής Maasai Mara της Κένυας.

Wildlife Photographer of the Year
Mark Boyd/ Wildlife Photographer of the Year

Για όσους δεν το γνωρίζουν, οι λέαινες μεγαλώνουν η μία τα μικρά της άλλης, σαν να είναι δικά τους, μοιράζοντας έτσι τα γονεϊκά καθήκοντα. Κι εδώ το λιονταράκι φαίνεται απολάμβανε τη στοργή και την προσοχή που του δίνεται.

Αν βρεθείς στο Λονδίνο, μην παραλείψεις να επισκεφτείς την σχετική έκθεση φωτογραφίας, που θα φιλοξενείται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024 στο South Kensington. Ναι, εκεί θα βρεις και όσες έλαβαν το People's Choice Award.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.