Ελένη Καστρινογιάννη

ΠΩΣ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙΣ ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΕ ΜΙΝΙ ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ

Αν έχεις διάθεση να εκφράσεις τη δημιουργικότητά σου, σου έχουμε το ιδανικό art project! Θα χρειαστείς μία παλιά φωτογραφία, την οποία θα μετατρέψεις με πολλή φαντασία και πειραματισμό, σε ένα μικρό έργο τέχνης.

Τι θα λέγατε για ένα art project (εδώ θα βρείτε και όλα τα υπόλοιπα art projects του ΟW) που θα ξεκλειδώσει την δημιουργικότητά μας και θα μας ωθήσει να τολμήσουμε και να πειραματιστούμε, να αφεθούμε και να χαλαρώσουμε, να εκφραστούμε με φαντασία χωρίς τον φόβο να κάνουμε λάθος. Ίσα ίσα, τα λάθη είναι απαραίτητο συστατικό της δημιουργικής διαδικασίας και μπορεί να γίνουν το εφαλτήριο για να γίνουμε πιο ευρηματικοί και παραγωγικοί. Πρωταγωνιστής στη διαδικασία θα είναι μία παλιά φωτογραφία.

Στο σημερινό art project, ουσιαστικά θα επέμβουμε δημιουργικά σε μια απλή φωτογραφία, μετατρέποντας την σε ένα μίνι έργο τέχνης. Θα ξεθάψουμε παλιές φωτογραφίες, θα χρησιμοποιήσουμε καινούριες που αν ζούσαμε ακόμα στην εποχή των φιλμ θα κλαίγαμε γιατί ήταν μεταξύ των 36 πολύτιμων λήψεών μας, θα κόψουμε εικόνες από περιοδικά ή θα τυπώσουμε από το διαδίκτυο.

Οι φωτογραφίες είναι προτιμότερο να είναι ασπρόμαυρες ώστε να τις εμπλουτίσουμε εμείς με χρώμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ίδια φωτογραφία, την οποία και να βγάλετε φωτοτυπίες ώστε να την αλλάξετε όπως θέλετε, με διαφορετικές τεχνοτροπίες και υλικά, δημιουργώντας πολλές εκδοχές του ίδιου θέματος.

Art project παλιές φωτογραφίες
Ελένη Καστρινογιάννη

Τι υλικά θα χρειαστούμε για να μετατρέψουμε μια παλιά φωτογραφία σε έργο τέχνης

  • Ασπρόμαυρες φωτογραφίες
  • Μαρκαδοράκια, gel pens, μαρκαδόροι υπογράμμισης, ακρυλικά χρώματα
  • Χρωματιστά χαρτόνια
  • Βελόνα και χρωματιστές κλωστές
  • Κοπίδι
  • Χάρακα
  • Μολύβι
  • Κόλλα

Σας προτείνουμε κάποιες ιδέες για να ξεκινήσετε, τις οποίες μπορείτε φυσικά να εμπλουτίσετε ή να προσαρμόσετε στην δική σας αισθητική. Όπως και να 'χει, απαραίτητο συστατικό είναι η φαντασία και η όρεξη.

Δημιουργούμε με cut-out μοτίβα πάνω στην παλιά φωτογραφία

Art project παλιές φωτογραφίες
Ελένη Καστρινογιάννη

Επιλέξτε την φωτογραφία σας. Με μολύβι και χάρακα ή με ελεύθερο χέρι για ένα πιο αφηρημένο αποτέλεσμα, σχεδιάστε γεωμετρικά σχήματα σε όλη την επιφάνεια της φωτογραφίας, ή σε ένα συγκεκριμένο σημείο, όπως π.χ. στα μαλλιά του μοντέλου αν πρόκειται για πορτρέτο ή στα ρούχα του ή αν έχετε επιλέξει τοπίο, στον ουρανό. Σχεδιάστε τρίγωνα, τετράγωνα, ή κύκλους.

Με το κοπίδι κόψτε το περίγραμμα των σχημάτων σας, αφήνοντας μία πλευρά (ή αν έχετε επιλέξει κύκλο, κόψτε τον μισό ώστε να σχηματιστεί ένα μισοφέγγαρο) – κάτι σαν μικρά παραθυράκια που θα ανοίγουν αποκαλύπτοντας έναν άλλο κόσμο από πίσω. Στη συνέχεια ανασηκώστε το σχήμα, χωρίς να το αφαιρέσετε τελείως από τη φωτογραφία (θα συγκρατείται από την πλευρά που δεν κόψατε).

Επιλέξτε ένα χρωματιστό χαρτόνι και κολλήστε το πίσω από τη φωτογραφία, αφήνοντας τα κομμένα σχήματα της φωτογραφίας ανασηκωμένα να προεξέχουν, ώστε να αποκαλύπτουν το χρώμα του χαρτονιού από κάτω. Το χαρτόνι μπορεί να είναι μονόχρωμο ή πολύχρωμο ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλετε να δώσετε – κάτι μίνιμαλ ή πιο ψυχεδελικό!

Κεντάμε τη φωτογραφία μας

Art project παλιές φωτογραφίες
Ελένη Καστρινογιάννη

Το κέντημα είναι από τους αγαπημένους μου τρόπους επέμβασης που χαρίζει όχι μόνο χρώμα αλλά και ιδιαίτερες υφές και μια αίσθηση 3d στις φωτογραφίες μας. Ακόμα και αν δεν έχετε ράψει ούτε κουμπί στη ζωή σας, όλο και κάποιο κιτ ραπτικής θα υπάρχει στο σπίτι – ναι, αυτό που κάθε φορά είναι στα υποψήφια για τον κάδο των σκουπιδιών, αλλά μια μαγική δύναμη σάς κρατάει από το να το αποχωριστείτε. Και τώρα ξέρετε το γιατί.

Χρησιμοποιώντας απλές κλωστές στα χρώματα της επιλογής μας, θα κεντήσουμε γεωμετρικά ή πιο αφηρημένα μοτίβα, ενσωματώνοντας αντισυμβατικά στοιχεία στις φωτογραφίες μας. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι φολκλόρ αισθητικής, με sci-fi επιρροές, με αλλόκοτη ή νοσταλγική διάθεση. Η επιλογή είναι δική σας.

Διαλέξτε τη φωτογραφία που θέλετε να τροποποιήστε δημιουργικά και ξεκινήστε σχεδιάζοντας με ένα μολύβι το σχέδιο που θέλετε να κεντήσετε. Δεν χρειάζεται να φτιάξετε ολόκληρο εργόχειρο, σαν τα σεμεδάκια της γιαγιάς σας, αλλά μπορείτε να πειραματιστείτε με απλές γραμμές και γεωμετρικά σχήματα, που δεν απαιτούν ιδιαίτερη τεχνογνωσία. Εμπλουτίστε την φωτογραφία σας με χρωματιστή κλωστή, δημιουργώντας αφηρημένα μοτίβα, ή κεντώντας το περίγραμμα των πρωταγωνιστών, τα ρούχα τους ή τα μαλλιά τους. Εναλλακτικά, επιλέξτε ένα τοπίο, κεντώντας τα φύλλα ενός δέντρου, τα σύννεφα στον ουρανό, τα κύματα της θάλασσας, ακολουθώντας το προσχέδιό σας.

Κάντε μια έρευνα στο YouTube για να ανακαλύψτε διαφορετικούς τύπους βελονιών. Ο γαλλικός κόμπος, η αλυσιδωτή βελονιά, η σταυροβελονιά, η πισωβελονιά είναι μόνο μερικοί από τους εναλλακτικούς τρόπους κεντήματος που θα δώσουν μία ξεχωριστή «πινελιά» στις φωτογραφίες σας.

Χρησιμοποιήστε κλωστές με έντονα χρώματα για μεγαλύτερο κοντράστ ή ουδέτερα για μια πιο μίνιμαλ εκδοχή. Τα φλουό χρώματα σε μία ασπρόμαυρη φωτογραφία δίνουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Στολίζουμε τα φωτογραφικά μας πορτρέτα με gel pens/ακρυλικά χρώματα

Art project παλιές φωτογραφίες
Ελένη Καστρινογιάννη

Διακοσμήστε τις φωτογραφίες σας δίνοντάς τους ένα εντυπωσιακό καδράρισμα. Επιλέξτε μια φωτογραφία με μονόχρωμο φόντο και εμπλουτίστε το με μία πλουμιστή κορνίζα από επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Γι' αυτήν την εικαστική παρέμβαση προτιμότερο είναι να διαλέξετε ένα φωτογραφικό πορτρέτο με σκούρο background.

Χρησιμοποιήστε gel pens κατά προτίμηση, τα οποία είναι πολύ εύκολα στη χρήση και αφήνουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα και δημιουργήστε γύρω από το πρόσωπο στη φωτογραφία μία όμορφη δαντέλα, ένα ανορθόδοξο φωτοστέφανο από γεωμετρικά μοτίβα.

Αν δεν έχετε gel pens, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακρυλικά χρώματα και ένα λεπτό πινελάκι. Ξεκινήστε από το περίγραμμα του μοντέλου και καλύψτε κυκλικά όλη την περιοχή του φόντου χρησιμοποιώντας είτε ένα χρώμα για πιο μίνιμαλ αποτέλεσμα είτε διαφορετικά χρώματα για μια πιο funky εκδοχή. Μπορείτε να επεκταθείτε και σε στοιχεία του προσώπου ή και στα ρούχα του, για ένα άκρως καρτουνίστικο ύφος.

Επενδύουμε την παλιά φωτογραφία μας με ένα ουράνιο τόξο

Art project παλιές φωτογραφίες
Ελένη Καστρινογιάννη

Γι' αυτήν τη δημιουργική παρέμβαση θα χρειαστούμε μαρκαδόρους υπογράμμισης, οι οποίοι χρωματίζουν μεν τη φωτογραφία μας, διατηρώντας όμως μία διαφάνεια ώστε να μην την καλύπτουν τελείως. Επιλέγουμε μαρκαδοράκια σε διαφορετικές αποχρώσεις ώστε να δημιουργηθεί η αίσθηση του ουράνιου τόξου. Με ένα χαρακάκι, σχεδιάζουμε με τον μαρκαδόρο υπογράμμισης κάθετες ή διαγώνιες γραμμές από τη μία άκρη της φωτογραφίας στην άλλη, εναλλάσοντας κάθε φορά το χρώμα του μαρκαδόρου.

Μπορείτε επίσης να φτιάξετε κυκλικά σχήματα ξεκινώντας από το κέντρο της φωτογραφίας και επεκτείνοντας  το κυκλικό σας μοτίβο μέχρι να καλύψει όλη τη φωτογραφία. Αν θέλετε, μπορείτε να καλύψετε μόνο τη μισή φωτογραφία αφήνοντας την υπόλοιπη ασπρόμαυρη ή να τη γεμίσετε με χρωματιστά πουά αντί για γραμμές. Ή απλά να γράψετε με μια όμορφη γραμματοσειρά μία φράση ή λέξη που σας αντιπροσωπεύει. Προσέξτε η φωτογραφία σας να μην είναι πολύ σκοτεινή ώστε να ξεχωρίζουν τα χρώματα του μαρκαδόρου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.