AP Photo Antonio Calanni

ALEXSANDRO PALOMBO: ΕΝΑΣ ΑΚΤΙΒΙΣΤΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ

Πόσο προκλητική μπορεί να γίνει η τέχνη; Ο Ιταλός καλλιτέχνης Alexsandro Palombo προσπαθεί να μας ταρακουνήσει και να μας ξεσηκώσει μέσα από τις εικόνες του.

Πριν λίγες εβδομάδες, το έργο του με τίτλο «Love Yourself», στην κεντρική Piazza San Babila του Μιλάνου, έκανε διαδικτυακά τον γύρο του κόσμου. Κεντρικό πρόσωπό του είναι η ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί και σκοπός του να υμνήσει τη δύναμη και το θάρρος της γυναίκας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού. Ο Ιταλός καλλιτέχνης Alexsandro Palombo μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστός στο ελληνικό κοινό, σίγουρα πάντως τα έργα του έχουν δύναμη και εκπέμπουν ηχηρά μηνύματα σε έναν κόσμο που προτιμά να χώνει το κεφάλι του στην άμμο.

Ο Palombo είναι από τους καλλιτέχνες που προκαλούν τον θεατή, που θέλουν να εκμαιεύσουν απαντήσεις και ερμηνείες για τον κόσμο που αποτυπώνει στα έργα του. Εκμεταλλεύεται την ποπ κουλτούρα για να μιλήσει για πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, για τη βία κατά των γυναικών, τον ρατσισμό, το Ολοκαύτωμα.

Κεντρικοί του ήρωες; Θα αναγνωρίσετε σε πολλά έργα του τη Marge από τους Simpsons, καθώς και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Θα αναγνωρίσετε, επίσης, πολλές ηρωίδες της Disney, αλλά και αστέρες του Χόλιγουντ.

Πολιτικά μηνύματα

Ένα ακόμα από τα έργα του που προκάλεσε πρόσφατα θετικές και αρνητικές αντιδράσεις ήταν το «The Cut» (Το Κούρεμα), που παρουσίαζε τη Marge Simpson να κόβει τα μπλε μαλλιά της. Σαφής αναφορά στον τραγικό θάνατο της Μαχσά Αμινί και τις γυναίκες στο Ιράν. Η τοιχογραφία βρισκόταν μπροστά στο Γενικό Προξενείο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στο Μιλάνο, από όπου αφαιρέθηκε σε λιγότερο από 24 ώρες από τη δημιουργία της. Ακολούθησε, ωστόσο, το «The Cut 2» στο ίδιο σημείο.

«Η ελευθερία τους είναι η ελευθερία μας. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις φωνές μας για να ενισχύσουμε τις φωνές τους, η διεθνής πίεση είναι ένα ισχυρό μέσο για να τις κρατήσουμε ασφαλείς από το καθεστώς», είχε γράψει.

Προβάλλοντας την αναπηρία

Αγαπημένο του θέμα είναι και η αναπηρία, που παρουσιάζεται μέσα από μια σειρά με πριγκίπισσες της Disney. «Είχα μια σπάνια μορφή καρκίνου», έχει πει σε συνέντευξή του. «Μετά την επέμβαση για την αφαίρεσή του όγκου, μέρη του σώματός μου παρέμειναν παράλυτα. Τα τελευταία χρόνια ήταν δύσκολο για μένα να μετακινηθώ.[...] Ήθελα να δώσω ορατότητα σε ένα πρόβλημα που επηρεάζει μεγάλο αριθμό ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα μήνυμα κατά των διακρίσεων, ένα μήνυμα για τον επαναπροσδιορισμό των προτύπων ομορφιάς.

»Οι βιομηχανίες του μάρκετινγκ και των μέσων ενημέρωσης επιβάλλουν μια ψεύτικη τελειότητα. Η διαφορετικότητα δεν επιτρέπεται. Όταν είσαι μια εταιρεία όπως η Disney, έχεις ευθύνη απέναντι στα παιδιά που παρακολουθούν και μαθαίνουν από τα μηνύματα που στέλνεις».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.