Η ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ

Η Paraskevi συνδυάζει στα έργα της έντονα χρώματα και καθαρές γραμμές, σε ένα γεωμετρικό rollercoaster χωρίς τελειωμό.

Οι αυστηρές γραμμές που αναμειγνύονται μεταξύ τους είναι κυρίαρχες στα έργα της Paraskevi, κάτι που προδίδει το αρχιτεκτονικό της background. Σε συνδυασμό όμως με το ζωντανό χρώμα και τον αυθορμητισμό στις πινελιές, αντικατοπτρίζουν την πλαστικότητα της κίνησης.

Όταν είδα για πρώτη φορά τα έργα της, εντυπωσιάστηκα από τα έντονα χρώματα και τις καθαρές γραμμές που μπλέκονταν σε ένα γεωμετρικό roller coaster χωρίς τελειωμό. Έπιασα τον εαυτό μου να ακολουθεί με το βλέμμα τις συνεχόμενες γραμμές που ξετυλίγονταν μπροστά μου σαν σύγχρονος μίτος της Αριάδνης.

Συνθέσεις με χαρακτηριστικό τους τα γεωμετρικά επαναλαμβανόμενα σχήματα, που μοιάζουν να προσπαθούν να «επιβληθούν» το ένα στο άλλο.

Paraskevi

Μινιμαλιστική θεματική, πληθωρικό το αποτέλεσμα, μέσα από μια δημιουργική διαδικασία που ύστερα από χρόνια πειραματισμού της εικαστικού έχει εξελιχθεί σε μια συμβολική χαρτογράφηση που ενώνει, συνδυάζει και οριοθετεί φαινομενικά ασύνδετες διαδρομές.

Paraskevi

Μπορείτε να δείτε τις δημιουργίες της Paraskevi στο προφίλ της στο Instagram και στο Facebook.

Paraskevi

– Πες μας λίγα λόγια για σένα και τη δουλειά σου.

Είμαι αρχιτέκτονας-εικαστικός. Ως χαρακτήρας, μου αρέσει να βλέπω τη μεγάλη εικόνα και τις δυναμικές των πραγμάτων, καθώς και να εννοώ περισσότερα, λέγοντας λιγότερα. Γι’ αυτό θεωρώ ότι στα έργα μου η αφαίρεση προκύπτει αβίαστα. Η θεματολογία μου φανερώνει πόσο ερωτευμένη είμαι με την απλότητα και την καθαρότητα της γραμμής. Αυτός ο έρωτας, σε συνδυασμό με την αγάπη μου για την υλικότητα του χρώματος, με ωθεί να διερευνώ καινοτόμους τρόπους συνδυασμού τους. Ο συμβολισμός είναι διάχυτος στην εικαστική μου πρακτική: χαράσσω τις δικές μου γραμμές για να φτιάξω διαδρομές που ενώνονται, συνδυάζονται, οριοθετούν… Η εικαστική διαδικασία με εξαντλεί όπως ένας αθλητικός αγώνας. Όμως, το κάθε εικαστικό έργο γίνεται το έπαθλο και όλα τα έργα μαζί πιστεύω ότι συνθέτουν το σημειολογικό μου αποτύπωμα σ’ αυτόν τον κόσμο.

– Πώς πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με τη ζωγραφική;

Έχω σπουδάσει Αρχιτεκτονική και, ως γνωστόν, η τέχνη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της.

Paraskevi

– Τι σε εμπνέει;

Ο ουρανός με τα υπέροχα χρώματά του, που κάθε δευτερόλεπτο αλλάζει φυσιογνωμία.

– Με ποιον καλλιτέχνη θα ήθελες να βγεις για ένα βράδυ και τι θα ρωτούσες;

Με τη σύγχρονη Γερμανίδα εικαστικό Tomma Abts. Θα τη ρωτούσα πώς αισθάνεται που έχει καταφέρει να διακριθεί με την τέχνη της μέσα σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο, κι αν κάποια στιγμή ένοιωσε ότι χρειάστηκε να αλλάξει τον χαρακτήρα ή την ταυτότητά της για να επιβιώσει μέσα σ’ αυτόν.

Paraskevi

– Υπάρχουν συνήθειες που προσπαθείς να ενσωματώσεις στην καθημερινότητά σου ώστε να υιοθετήσεις έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής;

Προσπαθώ να βρίσκομαι σε κίνηση όσο το δυνατόν περισσότερο, πίνω πολύ νερό και αποφεύγω το ξενύχτι. Όσον αφορά στο φαγητό, τρώω απ’ όλα με μέτρο.

– Προσπαθείς να χρησιμοποιείς στη δουλειά σου υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο στην Ελλάδα;

Είναι τέτοια η τεχνική μου, που δεν το επιτρέπει, διότι χρησιμοποιώ ακρυλικά χρώματα κυρίως. Όμως, προσπαθώ να ανακυκλώνω όσο το δυνατόν περισσότερο. Στην Ελλάδα, ως γνωστόν, όλα είναι δύσκολα. Οι Έλληνες ωστόσο είμαστε ευπροσάρμοστοι.

Paraskevi

–Αγαπημένη ταινία και αγαπημένο βιβλίο;

Ταινία «The Matrix» και βιβλίο «Κάτω από το κατώφλι – Το νέο ασυνείδητο και τι μας διδάσκει», του Leonard Mlodinow.

– Τσάι ή καφές;

Καφές.

– Ποιος θα ήθελες να είναι ο επόμενος ταξιδιωτικός σου προορισμός;

Η Ουκρανία (εν ειρήνη).

– Ποιος είναι ο αγαπημένος σου τρόπος εκτόνωσης του εκνευρισμού στη δουλειά σου;

Η ίδια η διαδικασία της εικαστικής δημιουργίας είναι μια μορφή εκτόνωσης της ενέργειας που συσσωρεύει ο καθένας μέσα του.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.