Ο ELIO D’ANNA ΕΧΕΙ ΒΡΕΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ

Ο Elio D’Anna, συγγραφέας του best seller «Η Σχολή των Θεών», έχει μια κοσμοθεωρία που δεν πιστεύει ότι μπορεί να είναι κατανοητή στον καθένα. Είναι όμως σίγουρος ότι χάρη σε αυτήν έχει κατακτήσει –κυριολεκτικά– την αθανασία.

Θα το πω ευθύς εξαρχής: Η συνέντευξη με τον Elio D’Anna ήταν από τις πιο απαιτητικές που έχω κάνει ποτέ. Ως ένα βαθμό το περίμενα, κρίνοντας από το βιβλίο του «Η Σχολή των Θεών». Όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο, «είναι ένα βιβλίο διαφορετικό από τα άλλα. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ψυχολογικό, κοινωνικό, ακόμα και να το δούμε ως ένα χρονικό, στην πραγματικότητα όμως καμία ταμπέλα δεν θα μπορούσε να το περιχαρακώσει».

Διαβάζοντάς το σχηματίζεις την εντύπωση ότι ο Elio D’Anna κάνει μια προσωπική εξιστόρηση της ζωής του, μιας ζωής αρχικά μάλλον συμβατικής, μέχρι που συναντά στον δρόμο του τον Dreamer. Εκείνος φέρνει μαζί του μια αποκαλυπτική αλήθεια: «Ο κόσμος είναι όπως τον ονειρεύεσαι…»

Ποιος είναι ο Dreamer; Ή, μάλλον, τι είναι ο Dreamer; «Οποιαδήποτε προσπάθεια να δώσετε μια συγκεκριμένη μορφή στον Dreamer ή να Τον περιγράψετε, οποιαδήποτε απόπειρα ορθολογικής ερμηνείας της συμπεριφοράς Του ή κατανόησης της ψυχολογίας Του με σκοπό να Τον συμπεριλάβετε στα φιλοσοφικά ρεύματα του παρελθόντος ή να Τον παρουσιάσετε ως έναν εκλεκτό σαμανιστή, είναι ανώφελη και μάταια», σημειώνει ο Elio D’Anna στον πρόλογο της «Σχολής των Θεών».

Ανώφελη και μάταια αποδείχτηκε και η προσπάθεια που είχα καταβάλει να φτιάξω ένα ερωτηματολόγιο πάνω στο οποίο θα πατούσε η συνέντευξη μαζί του. Γιατί από την πρώτη κιόλας ερώτηση (Πώς έγινε η συνάντησή σας με τον Dreamer;) κατάλαβα ότι έχω απέναντί μου έναν ιδιαίτερο στοχαστή, που διαφέρει από οποιαδήποτε νόρμα είχα στο μυαλό μου.

Elio D'Anna

«Δεν περιμένω κανένας να πιστέψει ό,τι λέω», θα μου πει προς το τέλος της συνομιλίας μας. «Γιατί θα διαπιστώσεις πως ό,τι έγραψα ανήκει σε σένα, εσύ είναι ο συγγραφέας της Σχολής των Θεών, και θα αισθανθείς πως οι αρχές της είναι δικές σου, σαν κάτι που σου ανήκε ανέκαθεν και θα σου ανήκει για πάντα. Είναι ενδιαφέρον, γιατί είμαι σίγουρος ότι άγγιξα κάτι που βρίσκεται μέσα στον καθένα, αυτή τη μοναδικότητα, την ακεραιότητα που έχει καθένας μας. Όμως είμαστε Θεοί που ξεχνούν…»

Ο Elio D’Anna πιστεύει ότι δεν έχεις ανάγκη τη βοήθεια κανενός

O Elio D’Anna ήρθε στην Αθήνα για να οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες της έκδοσης του επόμενου βιβλίου του στη χώρα μας. Είναι το «The Technology of the Dreamer», που θα έχει ελληνικό τίτλο «Ο Dreamer και εσύ» και έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στις 22 Νοεμβρίου 2023 από τις εκδόσεις Διόπτρα.

«Το να θεωρήσεις ότι ο Dreamer είναι ένας γκουρού, ένας καθοδηγητής, είναι λάθος», μου λέει ο Elio D’Anna. «O Dreamer είσαι εσύ ο ίδιος. Εσύ είσαι πάντα ο πρωταγωνιστής της ζωής σου, και στα προβλήματα και στον τρόμο και στη φρίκη. Αλλά πίσω από αυτά υπάρχει ο Dreamer, που σου προτείνει πώς μπορείς να απελευθερωθείς από όλες τις αγκυλώσεις, από αλλεπάλληλα στρώματα ανοησίας.

Elio D'Anna

»Αν θέλεις να αλλάξεις κάτι στον κόσμο, πρέπει να εστιάσεις μέσα σου περισσότερο από οπουδήποτε αλλού. Θα καταλάβεις ότι εσύ είσαι η αιτία για τα όποια προβλήματα, τις δυσκολίες, τις ατυχίες, τις συμφορές – είναι όλα μέσα σου. Πρέπει να δώσεις προσοχή στην κόλαση μέσα σου, απλώς να την παρατηρείς όμως, όχι να προσπαθήσεις να την αλλάξεις. Να έχεις επίγνωση, και έτσι θα αλλάξει η πραγματικότητα εκτός σου. Είναι απλό, αλλά κανένας δεν το κάνει. Γιατί ξεχνάμε. Ξεχνάμε πως είμαστε ένας Θεός που δημιουργεί, αγαπά, ονειρεύεται. Κάθε σωτηρία, κάθε λύση, κάθε απάντηση θα έρθει από μέσα σου».

Η σχολή των θεών
Εκδόσεις Διόπτρα

Ο ίδιος δεν πιστεύει σε καμιά θρησκεία, κανένα δόγμα, οτιδήποτε έρχεται απέξω. Φτάνει ακόμη και να αμφισβητήσει την ανάγκη για φάρμακα, θεραπείες και ιατρικές παρεμβάσεις! Δεν μπορώ παρά να επισημάνω πως αυτό που λέει ακούγεται ακραίο και δεν διαφωνεί. «Είναι δύσκολο να λέω κάτι τέτοιο, γι’ αυτό και δεν μπορούσα να το πιστέψω ότι το βιβλίο μου ήταν τόσο δημοφιλές. Αλλά έγινε best seller σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Βραζιλία, η Τουρκία. Νομίζω επειδή ο κόσμος έχει ανάγκη να προσεγγίσει τον εαυτό του στην πράξη. Εσύ είσαι αυτός που ενεργεί. Το να αποδεχτείς ότι οποιοσδήποτε εξωτερικός παράγοντας θα σε βοηθήσει θα σε κάνει όλο και πιο αδύναμο. Και αυτή η αδυναμία επεκτείνεται και προκαλεί ατυχήματα, αρρώστιες, ακόμα και πολέμους και φτώχεια στον κόσμο. Τη στιγμή που θα απαλλαγείς από κάθε εσωτερική διαμάχη, ξεπερνάς κάθε περιορισμό. Αυτό δεν σημαίνει πως είσαι σούπερμαν. Σημαίνει πως αναγνωρίζεις τον εαυτό σου ως Dreamer και δημιουργό».

Η στιγμή της συνειδητοποίησης

«Δεν ξέρω αν το γνωρίζεις, αλλά υπήρξα rock star», μου λέει ο Elio D’Anna όταν τον ρωτάω σε ποια φάση της ζωής του γνώρισε τον δικό του Dreamer. «Είχα πουλήσει εκατομμύρια δίσκους στην Ιταλία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενώ έκανα και παραγωγή για άλλους γνωστούς καλλιτέχνες. Αλλά η μουσική δεν μου έδινε πια τίποτα. Ήμουν πολύ απογοητευμένος με τον εαυτό μου και με ό,τι έκανα».

«ΕΙΣΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΕΙ. ΚΙ ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΟΥ, ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΜΑΖΙ ΣΟΥ».

Η σύλληψη του μάνατζέρ του (για ναρκωτικά!) βρήκε τον Elio D’Anna στην Αμερική και τον άφησε μετέωρο. Εκεί, πέρασε μια τριετία όπως λέει σε απόλυτη μοναξιά: «Ήμουν σε μια όμορφη βίλα στο Χόλιγουντ και δεν έκανα τίποτα. Ούτε διαλογισμό, ούτε ενδοσκόπηση. Απολύτως τίποτα – και αυτό ήταν το μυστικό. Είναι σχεδόν αδύνατον να μην κάνεις τίποτα. Και μου άνοιξε πόρτες που δεν περίμενα. Είχα διαβάσει πολλά βιβλία, πολλές φιλοσοφίες, αλλά δεν είχα ενστερνιστεί ποτέ καμία. Εκείνα τα τρία χρόνια κατάλαβα ότι καθένας μας είναι διαφορετικός. Και πρέπει να διακρίνεις τη μοναδικότητά σου, διαφορετικά χάνεσαι. Αυτό προτείνει η Σχολή των Θεών: Να παρατηρείς τον εαυτό σου, να έχεις επίγνωση του τι συμβαίνει μέσα σου και να μην προσπαθείς να το αλλάξεις. Απλώς παρατηρείς και τα πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν από μόνα τους».

Ο Elio D’Anna πιστεύει μόνο στον Θεό που κρύβεις μέσα σου

Η αυτοπαρατήρηση είναι για τον Elio D’Anna το κλειδί. «Είσαι ο δημιουργός της πραγματικότητας στην οποία ζεις, κι αυτό δεν είναι αλαζονεία, εγωκεντρισμός ή ματαιοδοξία», τονίζει. «Αυτό διαπίστωσα. Ότι είσαι η ίδια η αιτία της πραγματικότητας που σε περιβάλλει. Κι αν πεθάνεις μέσα σου, ολόκληρος ο κόσμος πεθαίνει μαζί σου».

Οι ερωτήσεις/ενστάσεις που ξεπηδούν στο μυαλό μου καθώς τον ακούω είναι πολλές. Ας πούμε, δεν υπάρχουν συμπτώσεις στη ζωή; «Όχι!» απαντάει εμφατικά. «Δεν υπάρχουν συμπτώσεις. Υπάρχουν τα παράγωγα αυτού που προβάλλεις. To ξέρω πως ακούγεται ντετερμινιστικό και μπορεί κάτι τέτοιο να θεωρείται μη αποδεκτό, αλλά όταν έχεις κατακτήσει τον εαυτό σου δεν μπορείς να ζήσεις διαφορετικά. Όταν είσαι πλήρης εντός σου, ο κόσμος αντανακλά αυτή την πληρότητα. Έχεις τη δύναμη, πρέπει απλώς να την ανακαλύψεις».

Και τι μπορεί να κάνει κάποιος που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να μείνει τρία χρόνια στη ζωή του άπραγος, ώστε να το κατακτήσει αυτό; «Όταν έχεις αυτή τη δύναμη, εμφανίζονται μπροστά σου όλα τα μέσα», μου λέει. «Όπως ο πρωταγωνιστής του βιβλίου, νομίζω πρέπει αρχικά να είσαι απογοητευμένος, να νιώθεις ότι τίποτα δεν σε γεμίζει, ότι όλα είναι εναντίον σου, ότι ζεις σε έναν κόσμο βίαιο και άδικο, ότι είσαι ένα θύμα του. Μετά, πρέπει να είσαι πολύ ειλικρινής με τον εαυτό σου και αυτό θα σου ανοίξει πόρτες που δεν φαντάζεσαι».

Ο εκκεντρικός αντι-δάσκαλος

O Elio D’Anna υποστηρίζει πως ό,τι κάνει διέπεται από τις αρχές της «Σχολής των Θεών». Μπορεί να είναι υπέρμαχος της απραξίας, αυτό όμως δεν τον εμποδίζει να δραστηριοποιείται σε τομείς που άλλοι θα αντιμετώπιζαν αμιγώς εμπορικά, έχοντας φερ’ ειπείν ένα resort στην Τοσκάνη. Και, βέβαια, για κάποιον που κηρύττει ότι «οποιαδήποτε εξωτερική γνώση είναι δηλητήριο, μόνο η γνώση που πηγάζει από μέσα σου είναι αυθεντική», ακούγεται παράδοξο ότι το 1994 ίδρυσε το European School of Economics, με παραρτήματα σε Λονδίνο, Ρώμη, Μιλάνο, Φλωρεντία και Μαδρίτη (μέχρι πριν από λίγα χρόνια, μάλιστα, διέθετε και γραφεία στη Νέα Υόρκη, στον Trump Tower). Πρόκειται για ένα είδος ιδιωτικού πανεπιστημίου –με διόλου ευκαταφρόνητα δίδακτρα– που, σύμφωνα με τη σχετική ιστοσελίδα, «οραματίζεται τη γέννηση μιας νέας ανθρωπότητας, για τη δημιουργία ατόμων απαλλαγμένων από την προκατάληψη και τον φόβο, και ικανών να εξισορροπήσουν προφανείς ανταγωνισμούς αιώνων ανάμεσα στην οικονομία και την ηθική, τη δράση και την περισυλλογή, την οικονομική δύναμη και την αγάπη».

«Είναι μια σχολή διοίκησης επιχειρήσεων που λέει στους φοιτητές ότι πρέπει να πάρουν το πτυχίο τους, γιατί αυτό απαιτεί η ευθύγραμμη θεώρηση της ζωής», διευκρινίζει. «Όταν όμως με συναντούν, τους λέω: Μην πιστεύετε αυτά που σπουδάζετε. Πρέπει να τα μελετήσετε για να περάσετε τις εξετάσεις αλλά μην τα πιστεύετε! Οι καθηγητές μου με βλέπουν όπως ο διάολος το λιβάνι. Στόχος μου με την ίδρυση αυτού του πανεπιστημίου ήταν να δείξω στους φοιτητές ότι δεν έχουν ανάγκη από σπουδές. Εκείνο που χρειάζονται είναι να έρθουν σε επαφή με την εσωτερική τους μοναδικότητα. Το όνειρό τους».

«Πολλοί νέοι που φοιτούν ακόμα και σε πανεπιστήμια μάλλον σπουδαία βγαίνουν απογοητευμένοι, πολλοί μένουν άνεργοι, γιατί κάνουν κάτι που έχουν κάνει άλλοι πριν από αυτούς», προσθέτει. «Η επιτυχία του δικού μου σχολείου είναι ότι πραγματικά ακούμε ποιο είναι το όνειρο κάθε αγοριού και κάθε κοριτσιού, και εστιάζουμε όλες μας τις προσπάθειες σε αυτό». Στις προσπάθειες, διευκρινίζει ο Elio D’Anna, περιλαμβάνεται και ένα τμήμα αφιερωμένο στη διασύνδεση με μεγάλες πολυεθνικές για να κάνουν οι σπουδαστές internships.

«ΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΟ ΤΩΡΑ. ΑΥΤΗ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΠΕΙΡΟ. ΑΝ ΒΑΣΙΖΕΣΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙΣ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ».

«Στο School of Economics το να είσαι και το να έχεις είναι ένα και το αυτό», λέει. «Θέλεις να γίνεις πλούσιος; Δεν είναι αμαρτία. Ότι το αναγνωρίζεις σε φέρνει πιο κοντά σε αυτό που είσαι μέσα σου. Και πρέπει να καταλάβεις ότι για να γίνεις πλούσιος πρέπει να απαλείψεις τα εσωτερικά σου εμπόδια. Είσαι ήδη πλούσιος, είσαι ήδη επιτυχημένος μέσα σου, αλλά αν υπάρχουν εσωτερικά εμπόδια δεν θα σου επιτρέψουν να το εκδηλώσεις».

Από την άλλη, τα εξωτερικά εμπόδια θεωρεί ότι είναι ευλογία: «Γράφω σε ένα κεφάλαιο του βιβλίου ότι ο ανταγωνιστής είναι σπουδαία ανακάλυψη, γιατί θα σου επιτρέψει να εισχωρήσεις σε μια νέα διάσταση, αντιμετωπίζοντάς τον ως κάποιον που σε αγαπάει περισσότερο από όσο αγαπάς εσύ τον εαυτό σου. Η πρωταρχική μάχη είναι μέσα σου. Πρέπει να εξαλείψεις κάθε σύγκρουση και για να το κάνεις αυτό, πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσεις ότι υφίστανται. Και μετά, όταν το καταλάβεις, θα λήξουν και οι μάχες εκτός σου».

Elio D'Anna

Ατρόμητος, άχρονος, αθάνατος

Έκλεισα το δημοσιογραφικό κασετοφωνάκι έχοντας μια αμφιβολία αν έχω καταλάβει όσα μου είχε πει ο Elio D’Anna, με τα αγγλικά του να έχουν μια χαρακτηριστική ιταλική προφορά που σε ορισμένα σημεία με παίδεψε. Η αλήθεια είναι ότι ακούγοντας ξανά τη συνομιλία μας κατανόησα κάποια από τα λεγόμενά του καλύτερα – ενώ άλλα συνέχισαν να με γεμίζουν ερωτηματικά. Όπως και να ’χει, εκείνη τη στιγμή είχα την αίσθηση ότι είχε έρθει στη ζωή μου για να μου πει κάτι που χρειαζόμουν να ακούσω και χαρακτήρισα τη συνάντησή μας καρμική.

«Δεν πιστεύω στο κάρμα», μου αντέτεινε και με παρότρυνε να ξαναπατήσω το REC. «Έχω διαπιστώσει ότι ζούμε στο εδώ και το τώρα. Αυτή ακριβώς τη στιγμή, η οποία εκτείνεται στο άπειρο. Ό,τι κάνουμε τώρα εκτείνεται προς όλες τις κατευθύνσεις, ακόμα και προς το παρελθόν και το μέλλον. Επηρεάζεις το παρελθόν σου, το οποίο αυτή τη στιγμή μεταβάλλεται, αλλά δεν το γνωρίζεις. Νομίζεις ότι προέρχεσαι από το παρελθόν σου, αλλά δεν είναι έτσι. Αν βασίζεσαι στο παρελθόν, καταστρέφεις τη ζωή σου, καταστρέφεις το παρόν και το μέλλον σου. Πρέπει να ζεις τη στιγμή».

Και έκλεισε με έναν αφορισμό που συνοψίζει όλη την εκκεντρικότητά του: «Ατρόμητος, άχρονος, αθάνατος. Αν απαλείψεις τον θάνατο από μέσα σου, αν πεθαίνεις όλο και λιγότερο κάθε μέρα –γιατί καθημερινά πεθαίνουμε χιλιάδες φορές–, κάποια μέρα θα είσαι αθάνατος. Κι αυτό θα σε οδηγήσει και στην αθανασία του σώματος».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.