Unsplash cdd20

ΟΝΕΙΡΑ ΘΕΡΙΝΗΣ ΝΥΚΤΟΣ, ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η συζήτηση της πρότασης μομφής στη Βουλή στάθηκε το έναυσμα για να οραματιστώ κάποια πράγματα που θα ήθελα να γίνονται διαφορετικά στην πολιτική, τη δημοσιογραφία και, εν τέλει, την κοινωνία μας. Είναι άραγε όνειρα θερινής νυκτός;

Είχα αγκυροβολήσει στο κανάλι τα Βουλής κι έβλεπα τη συζήτηση για την πρόταση μομφής. Κάποια στιγμή δεν άντεξα τις αστραπές των λέξεων και τις κοινοτοπίες που φορούσαν τα γιορτινά τους, και «πήγα» στην Τούμπα για να δω το ντέρμπι.

Αργότερα, άνοιξα το σημειωματάριο, είπα καλησπέρα στις σημειώσεις, κι άρχισα να γράφω για κάποια από αυτά που θα ήθελα να είναι αλλιώς. Στην πολιτική και στη δημοσιογραφία. Να τι θα ήθελα:

– Μια διαδήλωση υπέρ του εμβολιασμού, σαν κι αυτή που είδαμε προσφάτως στην Γερμανία. Να πλημμυρίσει ο τόπος από κόσμο που δεν κραυγάζει, αλλά καλεί και προτρέπει. Ήσυχα και κόσμια. Α, παραλίγο να το ξεχάσω: επικεφαλής της διαδήλωσης οι πολιτικοί αρχηγοί και κατεσπαρμένοι ανάμεσα στο πλήθος βουλευτές όλων των κομμάτων.

– Μια γενναία δήλωση πολιτικού που εγκαλείται ότι κάνει «διπλή ζωή», παντρεμένος ων, και δέχεται ανηλεείς επιθέσεις από τα κίτρινα Μέσα, τους πολιτικούς αντιπάλους αλλά και από κάποιους δικούς του. Να πει: «Ναι συμβαίνει. Όπως συμβαίνει και σε πολλούς από σας. Δεν πρωτοτυπώ. Είναι δικό μου προσωπικό θέμα και δεν επιτρέπω σε κανέναν να εισέρχεται αυθαίρετα στα του οίκου μου. Να κριθώ από έργο μου ως υπουργός κι όχι από άθλια ερωτοδικεία».

όνειρα θερινής νυκτός
Unsplash Eduard Gross

– Μια εκδήλωση-συζήτηση για τον μαρασμό της Αριστεράς στην Ευρώπη, οργανωμένη από Ινστιτούτο του προοδευτικού χώρου ή από κόμμα της Αριστεράς (π.χ. ΣΥΡΙΖΑ). Και μια αντίστοιχη εκδήλωση για την ανησυχητική άνοδο της Ακροδεξιάς στην Γηραιά Ήπειρο, με διοργανωτή ένα μεγάλο συντηρητικό κόμμα (π.χ. ΝΔ) ή κάποιο προσκείμενο Ινστιτούτο.

– Ένα τολμηρό κείμενο κόντρα στο κοινό αίσθημα, σαν αυτό που έγραψε ο Στέφανος Κασιμάτης για την εκλιπούσα Φώφη Γεννηματά. Πες το προκλητικό, εξοργιστικό, πες το όπως θες. Ναι, θα μπορούσε να γραφτεί αργότερα. Αλλά προς τι ο πάνδημος ξεσηκωμός εναντίον του δημοσιογράφου; Δεν ασκήθηκε κριτική στο κείμενο. Δηλώσεις εισαγγελικού χαρακτήρα (από κόμματα!) και καταδίκες από οργισμένους «στρατοδίκες» υπήρξαν… Κατά τα άλλα, οι ίδιοι άνθρωποι υπεραμύνονται σθεναρά του ελευθέρως εκφράζεσθαι.

όνειρα θερινής νυκτός
Unsplash Eduard Gross

– Μια δήλωση πολιτικού ότι στη ζωή του δεν έχει κάνει ποτέ ρουσφέτι. Ούτε καν έχει ζητήσει να σβηστεί μια κλήση για τροχαία παράβαση – δική του ή κάποιου ψηφοφόρου του. Πολλώ μάλλον για διορισμούς, μεταθέσεις στο στρατό κ.λπ. Θα ήταν υπερβολική απαίτηση να θέλω το ίδιο από τους  ανθρώπους της «4ης εξουσίας», αλλά και από όσους πολίτες  ομνύουν στην αξιοκρατία ενώ στην πράξη την παρακάμπτουν;

– Μια εκτενή αναφορά σε προεκλογικό πρόγραμμα –αναφορά που θα γίνεται και από τα προεκλογικά «μπαλκόνια» – και η οποία πάνω κάτω θα λέει το εξής: Είναι θαυμάσιο για τα παιδιά μας να προσανατολίζονται επαγγελματικά όπου θέλουν αυτά κι όπου τα πάει η κλίση τους. Δεν είναι υποτιμητικό να γίνει υδραυλικός ένα παιδί γιατρού, κομμώτρια η κόρη πανεπιστημιακού κ.λπ. κ.λπ. Και θα ήταν υπέροχο, μαζί με την τέχνη τους, να βηματίσουν μόνα τους στους λειμώνες της Λογοτεχνίας, της Ιστορίας, των Τεχνών.

Να, κάτι τέτοια σκεφτόμουνα όταν εγκατέλειψα τις σκληράδες –και σκληρύνσεις– της Βουλής και στράφηκα στη μάχη του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό. Κάτι τέτοια. Κι άλλα πολλά. Που, απ’ ό,τι βλέπω, θα μείνουν όνειρα θερινής νυκτός…

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.