Nikon Small World Yousef Al Habshi

ΠΩΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ 10 ΠΛΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

Ένα καλά κρυμμένο μικροσκοπικό σύμπαν φέρνει στο φως ο διαγωνισμός μικροφωτογραφίας «Nikon Small World». Διαλέξαμε 10 φωτογραφίες που συμμετείχαν, οι οποίες αναδεικνύουν τη γυμνή ομορφιά και την πολυπλοκότητα των οργανισμών του κόσμου μας μέσα από μικροσκόπιο.

Έναν εκπληκτικό κόσμο, αθέατο στο ανθρώπινο μάτι, αποκαλύπτει για άλλη μια χρονιά η Nikon με τον διαγωνισμό «Small World Competition», που αναδεικνύει την απόλυτη ομορφιά και την πολυπλοκότητα των οργανισμών και των στοιχείων του κόσμου μας μέσα από το μικροσκόπιο.

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1975, ως μέσο αναγνώρισης και επικρότησης όσων ασχολούνται με τη φωτομικρογραφία, δηλαδή τη φωτογραφία μέσω οπτικού μικροσκοπίου. Έκτοτε, αναδεικνύει κάθε χρόνο εικόνες μεγάλης επιστημονικής σημασίας αλλά και καλλιτεχνικής αξίας.

«Μια φωτομικρογραφία είναι ένα τεχνικό έγγραφο που μπορεί να έχει μεγάλη σημασία για την επιστήμη ή τη βιομηχανία», διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού. «Αλλά μια καλή φωτομικρογραφία είναι επίσης μια εικόνα της οποίας η δομή, το χρώμα, η σύνθεση και το περιεχόμενο είναι ένα αντικείμενο ομορφιάς, ανοιχτό σε διάφορα επίπεδα κατανόησης και εκτίμησης».

Φέτος, υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό σχεδόν 1.300 συμμετοχές από 72 χώρες του κόσμου. Όπως δήλωσε ο ένας εκ των δύο νικητών, Grigorii Timin, «ο διαγωνισμός Nikon Small World Competition είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να μοιραστούμε το πόσο εντυπωσιακή είναι η φύση σε μικροσκοπικό επίπεδο, όχι μόνο εντός της επιστημονικής κοινότητας αλλά και με το ευρύ κοινό».

1. Ένα πορτρέτο της αράχνης Phidippus audax

οργανισμοί
Nikon Small World Dr. Andrew Posselt

Ο Andrew Posselt απαθανατίζει με το μικροσκόπιο την αράχνη Phidippus audax. Πρόκειται για ένα είδος αράχνης η οποία έχεις χαρακτηριστικό της γνώρισμα το ότι μπορεί να κάνει άλματα και συναντάται κυρίως στη Βόρεια Αμερική. Συνήθως αναφέρεται ως «τολμηρή αράχνη άλματος» ή «τολμηρός άλτης».

2. Μια μύγα στα σαγόνια ενός σκαθαριού-τίγρη

οργανισμοί
Nikon Small World Murat Öztürk

Στην παραπάνω εικόνα, με την οποία ο Murat Öztürk κατέλαβε τη 10η θέση, ένα σκαθάρι-τίγρης σφίγγει στα σαγόνια του μια μύγα. Ωστόσο, δεν πρόκειται για εκδήλωση αγάπης… Τα σκαθάρια-τίγρης έχουν πολύ ισχυρά σαγόνια και την ικανότητα να τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα, έως και 8 χλμ την ώρα. Γι' αυτό και αποτελούν πολύ ισχυρούς θηρευτές.

3. Ένα «κοντινό» του μυρμηγκιού «Camponotus»

οργανισμοί
Nikon Small World Eugenijus Kavaliauskas

Όχι, δεν είναι κάποιο πλάσμα της φαντασίας ούτε χαρακτήρας από θρίλερ του Neflix. Έτσι φαίνεται στο μικροσκόπιο ένα μυρμήγκι Camponotus. Το τρομακτικό πορτρέτο του Camponotus τραβήχτηκε από τον Λιθουανό φωτογράφο Eugenijus Kavaliauskas. Παρόλο που η φωτογραφία δεν απέσπασε κάποιο βραβείο, πολύ γρήγορα κατάφερε να γίνει viral στο διαδίκτυο.

Για τον Kavaliauskas, η φωτογραφία που τράβηξε μεγεθύνοντας πέντε φορές το πρόσωπο ενός μυρμηγκιού κάτω από ένα στερεοσκοπικό μικροσκόπιο μεγέθυνσης 10x είναι ένα παράδειγμα των «σχεδίων του Θεού και των πολλών ενδιαφερόντων, όμορφων, άγνωστων θαυμάτων κάτω από τα πόδια των ανθρώπων», όπως δήλωσε στη Washington Post.

4. Το κόκκινο σκαθάρι (Chrysochroa buqueti rugicollis)

οργανισμοί
Nikon Small World Yousef Al Habshi

Ο Yousef Al Habshi απαθανατίζει ένα είδος σκαθαριού, το Chrysochroa buqueti, το κόκκινο στικτό σκαθάρι. Τα χρώματά του με τον τρόπο που τα κατέγραψε ο καλλιτέχνης εντυπωσιάζουν.

5. Η αράχνη Pholcus phalangioides με τα μακριά πόδια

οργανισμοί
Nikon Small World Andrew Posselt

Ο Andrew Posselt φωτογραφίζει την αράχνη Pholcus phalangioides και κερδίζει το 4ο βραβείο του διαγωνισμού. Τα θηλυκά αυτού του είδους έχουν μήκος σώματος περίπου 8 mm, ενώ τα αρσενικά τείνουν να είναι ελαφρώς μικρότερα. Το μήκος των ποδιών της αράχνης είναι κατά μέσο όρο 5 ή 6 φορές το μήκος του σώματός της. Αυτό το είδος αράχνης θεωρείται ωφέλιμο σε ορισμένα μέρη του κόσμου, επειδή κυνηγάει άλλες αράχνες, συμπεριλαμβανομένων ειδών που θεωρούνται επικίνδυνα.

6. Το ψάρι-ζέβρα που μοιάζει να «ακούει μουσική»

οργανισμοί
Nikon Small World Layra G. Cintrón-Rivera

Εδώ βλέπουμε το κεφάλι ενός εμβρύου του ψαριού-ζέβρα (Danio rerio), 72 ώρες μετά τη γονιμοποίηση. Το ψάρι-ζέβρα θεωρείται ψάρι του γλυκού νερού και ενδημεί στη Νότια Ασία. Η φωτογραφία ανήκει στην Layra G. Cintrón-Rivera, η οποία ασχολείται σε ερευνητικό επίπεδο με τη μελέτη του τρόπου με τον οποίο οι γενετικές μεταλλάξεις και η έκθεση σε περιβαλλοντικούς ρύπους επηρεάζουν την εμβρυϊκή ανάπτυξη.

7. Το εμβρυϊκό χέρι ενός γκέκο της Μαδαγασκάρης κερδίζει το πρώτο βραβείο

οργανισμοί
Nikon Small World Grigorii Timin & Michel Milinkovitch

Η νικήτρια φωτογραφία του διαγωνισμού! Οι Grigorii Timin και Michel Milinkovitch κάνουν ένα κοντινό στο εμβρυϊκό χέρι ενός γκέκο της Μαδαγασκάρης (Phelsuma grandis).

«Αυτό το εμβρυϊκό χέρι έχει μήκος περίπου 3 mm, το οποίο είναι ένα τεράστιο δείγμα για μικροσκοπία υψηλής ανάλυσης», δήλωσε ο Timin. Όπως γράφτηκε στην επίσημη ανακοίνωση, «το τελικό αποτέλεσμα δίνει μια γεύση από την κρυμμένη ομορφιά και την πολυπλοκότητα του γκέκο, αναδεικνύοντας τα νεύρα με κυανό χρώμα και τα οστά, τους τένοντες, τους συνδέσμους, το δέρμα και τα κύτταρα του αίματος με μια σειρά από θερμότερα χρώματα».

8. Νεαρός αστερίας δύο μηνών

οργανισμοί
Nikon Small World Laurent Formery

Ο Laurent Formery, επιστήμονας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Berkeley, απεικόνισε σε ένα μικροσκόπιο μεγέθυνσης 20x έναν νεαρό αστερία (Patiria miniata) μόλις δύο μηνών. Η γεωμετρία στο σχήμα και τα εντυπωσιακά χρώματα προκαλούν δέος.

9. Ένα μυρμήγκι παγιδευμένο σε κεχριμπάρι

οργανισμοί
Nikon Small World Enrico Bonino

Στην παραπάνω εικόνα βλέπουμε ένα φτερωτό μυρμήγκι εγκλωβισμένο σε κεχριμπάρι Δομινικανής Δημοκρατίας, ηλικίας περίπου 20 εκατομμυρίων ετών! Εντυπωσιακός και μεγαλειώδης ο τρόπος με τον οποίο ο Enrico Bonino κατάφερε να απεικονίσει το μικρό αυτό έντομο.

10. Προνύμφη μύγας

οργανισμοί
Nikon Small World Karl Gaff

Για αυτή την εικόνα ο καλλιτέχνης Carl Gaff χρειάστηκε μία εβδομάδα, όπως έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram. Η εικόνα είναι ένα πανοραμικό υψηλής ανάλυσης που αποτελείται από περίπου 1.000 εικόνες και δείχνει μια προνύμφη μύγας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.