Alamy/Visualhellas.gr John Lunt

ΠΩΣ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΗ ΚΩΜΟΠΟΛΗ

Κανένας γιατρός δεν ήθελε να εγκατασταθεί σε αυτή την απομακρυσμένη κωμόπολη, μέχρι που οι κάτοικοι βρήκαν έναν πρωτότυπο τρόπο να βρουν λύση στο πρόβλημά τους.

«Στα ελληνικά νησιά υπάρχουν τουρίστες, αλλά όχι γιατροί», έγραφε σε δημοσίευμά της η Le Monde τον Ιούλιο του 2023, αναφερόμενη βέβαια όχι μόνο στις ακριτικές περιοχές, που ούτως ή άλλως υποφέρουν από θεμελιώδεις ελλείψεις, μα ακόμα και σε νησιά που το καλοκαίρι φιγουράρουν ως «κοσμοπολίτικα».

Εν μέρει δεν είναι παράλογο να αποφεύγουν οι γιατροί τα μέρη αυτά, αφού το Υπουργείο Υγείας δεν παρέχει τα κατάλληλα αναγκαία κίνητρα, ώστε να θέλουν να εγκαταλείψουν τον αστικό ιστό. Και δεν είναι μόνο ο χαμηλός ο μισθός. Ολόκληρο το ΕΣΥ είναι υποστελεχωμένο, ενώ υπάρχουν ελλείψεις τόσο σε φάρμακα όσο και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά και στο ΕΚΑΒ. Το χειρότερο; Δεν υπάρχει καν πρόγραμμα ώστε τα προβλήματα αυτά να αντιμετωπιστούν οριστικά. Κάθε γκρίνια, λοιπόν, τόσο από πλευράς πολιτών όσο και από την πλευρά των ίδιων των γιατρών του ΕΣΥ, είναι αναμενόμενη και δικαιολογημένη.

Όταν ο γιατρός δεν πάει στην κωμόπολη…

Ένα αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετώπισε για μερικούς μήνες μια αντίστοιχα απομακρυσμένη περιοχή στην Κορνουάλη της Αγγλίας. Στην κωμόπολη Lostwithiel των 5.000 κατοίκων, ο μοναδικός «εν αποστρατεία» γιατρός αναζητούσε για 6 ολόκληρους μήνες αντικαταστάτη, χωρίς καμία τύχη.

Alamy/Visualhellas.gr

Απελπισμένος πια απευθύνθηκε στους κατοίκους και αφού μοιράστηκε μαζί τους το πρόβλημα, αναζήτησαν από κοινού ένα στρατηγικό πλάνο για να μπορέσουν να πείσουν κάποιον γιατρό, ότι έχει πολλούς καλούς λόγους να επιλέξει τον τόπο τους για μετεγκατάσταση.

Πού κατέληξαν; Σε ένα ποπ βίντεο, στο οποίο βλέπουμε και ακούμε περισσότερους από 500 κατοίκους, να τραγουδούν «Aint Got No, I Got Life», το πασίγνωστο τραγούδι της Nina Simone, τους στίχους του οποίου άλλαξαν λίγο για να ταιριάζουν στην περίπτωσή τους.

Έχουμε άτομα με άσθμα και νέες μαμάδες,
έχουμε μπαμπάδες που κουτσαίνουν και πολλούς που αρρωσταίνουν.
Έχουμε δεκάδες παιδιά με τόσες φλεγμονές που χρειάζονται γιατρό
και έχουμε όλη την αγάπη αν έχεις τον χρόνο.

Δείτε το απίθανο βίντεο των κατοίκων:

Στο διασκεδαστικό βίντεο οι κάτοικοι απαριθμούν τραγουδιστά όλα όσα ο μικρός τόπος τους έχει να προσφέρει στον γιατρό που θα αποφασίσει να ζήσει εκεί.

Ο ίδιος ο Dr. Justin Hendriksz, ο οποίος πλέον βρίσκεται σε σύνταξη, ήταν ο εμπνευστής της ιδέας που προέκυψε από ουσιαστική ανάγκη. Όπως εξηγεί, αμέτρητες απομακρυσμένες πόλεις και χωριά αναζητούν γιατρό, οπότε ο τόπος τους έπρεπε οπωσδήποτε να ξεχωρίσει και να γίνει πιο θελκτικός. Και τα κατάφερε!

Τον Ιούλιο του 2023, η Dr. Bethan Woodfield, γέννημα θρέμμα του Lostwithiel, συγκινημένη από την πρωτοβουλία των κατοίκων, αποφάσισε να εγκαταλείψει τη θέση της στο Washway Road Medical Centre στο Cheshire και να επιστρέψει στον τόπο της, όπου άλλωστε ζει ακόμα η μητέρα της.

«Είναι ένα υπέροχο μέρος για να δουλεύεις και χαίρομαι πραγματικά που είμαι εδώ», είπε η ίδια μιλώντας στο BBC. «Το αίσθημα της κοινότητας είναι καταπληκτικό. Νιώθω πως όλοι κάνουν το καλύτερο που μπορούν για τη φροντίδα των ασθενών».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.