© 2002 Laura Rauch / AP Photo

ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΑ UFO ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΕΞΩΓΗΙΝΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ

Κάποτε μιλούσαμε για UFO και ο όρος είχε καταλήξει να μην είναι τόσο κολακευτικός στην ποπ κουλτούρα. Γιατί πλέον αναφερόμαστε σε UAP και τι διαπιστώνουν οι ειδικοί.

Η ζωή μας όλη έχει μεταφραστεί πια σε ατελείωτα data που μας αφορούν και συλλέγουν άλλοι ή εμείς οι ίδιοι, για να πορευτούμε με επιτυχία –ή τουλάχιστον υγεία– στη ζωή. Μολονότι είναι άπειρα, δεν δίνουν απαντήσεις για όλα. Για παράδειγμα, δεν βοηθούν στην κατανόηση του τι μπορεί να είναι μια βούλα που κινείται με μεγάλη ταχύτητα στον ουρανό στη μέση του πουθενά – αυτό που κάποτε θα λέγαμε UFO (Unidentified Flying Object, ή Αγνώστου Ταυτότητος Ιπτάμενο Αντικείμενο στα ελληνικά).

Βάσει του ύψους –από την επιφάνεια της θάλασσας– και του πόσο γρήγορα κινείται κάτι τέτοιο, μπορεί να προκύψει τι δεν είναι. Ομοίως αν προστεθούν κι άλλες μετρήσεις. Ακόμα όμως κι αν επιστρατευτούν όλες οι διαθέσιμες μετρήσεις, δεν θα έχουμε σαφή απάντηση στην ερώτηση αν υπάρχει ζωή εκτός Γης. Που, δεδομένου του χαοτικού του σύμπαντος, μάλλον υπάρχει. Αλλά δεν μπορούμε να είμαστε και βέβαιοι.

Η αδυναμία να ταυτοποιήσουμε άγνωστα, δηλαδή «μη ανθρώπινης προέλευσης» αντικείμενα στον ουρανό ή και στην επιφάνεια του πλανήτη που ζούμε είναι ο λόγος που ο όρος UFO αντικαταστάθηκε από το UAP (Unidentified Anomalous Phenomena, ή Μη Ταυτοποιημένα Ανώμαλα Φαινόμενα).

«Και είναι σημαντικό να τα γνωρίζουμε, γιατί είναι θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια, την ασφάλεια της αεροπλοΐας, ενώ είναι εξαιρετικά σημαντικά όσον αφορά την περιέργεια που έχουμε για τον κόσμο που μας περιβάλλει», εξήγησε ο Ryan Graves, εκτελεστικός διευθυντής του Americans for Safe Aerospace, στη Wall Street Journal.

Ο πρώην πιλότος της πολεμικής αεροπορίας και υποστηρικτής της έρευνας για την αναγνώριση «ανώμαλων φαινομένων» που δεν εξηγούνται με τα υπάρχοντα data άρχισε την εκστρατεία του αφότου είδε ο ίδιος ένα UAP.

«Ήταν σουρεαλιστική στιγμή. Πιστεύαμε ειλικρινά πως ήταν λάθος του ραντάρ. Είναι, ωστόσο, ακόμα πιο ανησυχητικό όταν αυτό που νόμιζες ότι ήταν λάθος αποδεικνύεται πως είναι πραγματικότητα».

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν ανθρώπους που ασχολούνται με «μη ανθρώπινης προέλευσης» υλικά που έχουν βρεθεί σε όλο τον κόσμο, τον τελευταίο μισό αιώνα. Πρόκειται για 800 φαινόμενα, τα οποία δεν έχουν ταυτοποιηθεί εξαιτίας της έλλειψης δεδομένων. Ένα άλλο πρόβλημα είναι η ποιότητα των εικόνων αυτών των άγνωστων αντικειμένων που τραβούν στρατιωτικά αεροσκάφη. Μπορεί να είναι πάρα πολύ μικρά ή/και να κινούνται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, με τη λήψη να πρέπει να γίνει σε χιλιοστό του δευτερολέπτου. Η ποιότητα είναι κάθε άλλο παρά καλή, με ό,τι αποτυπώνεται να μην είναι ιδιαίτερα ευκρινές.

UFO
© Department of Defense / AP Photo

Υπήρχε τρόπος, βέβαια, να βελτιωθεί η ποιότητα αυτών των λήψεων: δορυφόροι της NASA που δεν ασχολούνταν με το θέμα. «Οι άνθρωποι που χειρίζονται αυτά τα εργαλεία δεν μπορούν να εξηγήσουν τι βλέπουν ή δεν είχαν τρόπο να κάνουν τις αναφορές», εξήγησε ο Graves.

Τέλος στα UFO, ειδική υπηρεσία για UAP

Τον Ιούλιο του 2022, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ ίδρυσε το All Domain Anomaly Resolution Office (AARO), με τα μέλη του να ηγούνται των προσπαθειών της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα UAP «χρησιμοποιώντας ένα αυστηρό επιστημονικό πλαίσιο και μια προσέγγιση που βασίζεται σε δεδομένα».

AARO
NASA/Joel Kowsky

Από την ίδρυσή του, το AARO έχει βελτιώσει τη συλλογή δεδομένων, την τυποποίηση των απαιτήσεων αναφοράς και «τον περιορισμό των πιθανών απειλών για την ασφάλεια που θέτουν τα UAP».

Στα αρνητικά, το AARO δεν έχει πάντα πρόσβαση στα δεδομένα της NASA, στην FAA (Federal Aviation Administration) ή σε εμπορικά πρακτορεία. Σύντομα έγινε ξεκάθαρο πως η συνεργασία όλων των φορέων ήταν ο μόνος τρόπος να υπάρξουν αποτελέσματα.

Τέλος στα UFO

Η επιτροπή της NASA

Τον Οκτώβριο του 2022, η ΝΑSA δημιούργησε 16μελή ανεξάρτητη Ομάδα Μελέτης Μη Ταυτοποιημένων Ανώμαλων Φαινομένων (Unidentified Anomalous Phenomena Study Team). Μέλη της είναι εξέχοντες αστροφυσικοί, ειδήμονες στους υπολογιστές, την επιστήμη δεδομένων και την πολιτική επιστήμη, βιολογικοί ωκεανογράφοι, φυσικοί, αξιωματούχοι της πολιτικής αεροπορίας, διαστημικοί τεχνολόγοι και αστροναύτες.

NASA
NASA/Joel Kowsky

Ζητούμενο είχαν να θέσουν τις βάσεις για μελλοντικές μελέτες. Δηλαδή, να προσδιορίσουν πώς τα δεδομένα που συλλέγονται από μη στρατιωτικές κυβερνητικές οντότητες, τα εμπορικά δεδομένα και τα δεδομένα από άλλες πηγές μπορούν να αναλυθούν ενδεχομένως για να ρίξουν φως στα UAP.

Τονίστηκε πως η Επιτροπή δεν είχε πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία. Είχε 9 μήνες να καταλήξει κάπου και να δημοσιεύσει τη σχετική έκθεση.

To συμπέρασμα ήταν πως «σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει λόγος να συμπεράνουμε ότι οι υπάρχουσες αναφορές για UAP έχουν εξωγήινη προέλευση. Ωστόσο, αν το αναγνωρίσουμε ως μια πιθανότητα, τότε αυτά τα αντικείμενα πρέπει να έχουν ταξιδέψει μέσω του ηλιακού μας συστήματος για να φτάσουν εδώ».

Άρα απαιτείται περισσότερη μελέτη.

Ποιον πρέπει να ευχαριστούμε

Όλα όσα διαβάσατε έως εδώ ενδεχομένως δεν θα είχαν γραφτεί αν στις αρχές του 2022 δεν είχε εμφανιστεί πρώην αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ να παραδώσει στο Κογκρέσο και τον Γενικό Επιθεωρητή της Κοινότητας Πληροφοριών της χώρας το αποτέλεσμα μελέτης του «για βαθιά κρυμμένα προγράμματα που αφορούν ανακτημένα, άθικτα ή εν μέρει άθικτα σκάφη μη ανθρώπινης προέλευσης».

Ο David Charles Grusch είχε εξηγήσει πως έκανε ό,τι έκανε γιατί η επιχείρηση αυτή προστατεύτηκε παράνομα από την κατάλληλη επίβλεψη του Κογκρέσου (οι πληροφορίες αποκρύφτηκαν παράνομα από το Κογκρέσο). O ίδιος στοχοποιήθηκε και παρενοχλήθηκε λόγω της έρευνάς του. Στο φάκελο που παρέδωσε υπήρχαν και συνεντεύξεις αξιωματούχων σε υπηρεσίες πληροφοριών –ενεργών και βετεράνων, ορισμένοι εκ των οποίων εμπλέκονταν άμεσα στο πρόγραμμα– οι οποίοι επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες του.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η τεχνολογία

Η WSJ καταλήγει ότι για όσα συμβαίνουν και αφορούν την ταυτοποίηση «μη ανθρώπινης προέλευσης» αντικειμένων, το μεγαλύτερο εμπόδιο για να ξεκαθαριστεί αν ζούμε μόνοι στο σύμπαν ή όχι δεν είναι τεχνολογικό. Είναι κοινωνικό.

UFO
© 2019 John Locher / AP Photo

Ο επικεφαλής της NASA, Bill Nelson, είπε πρόσφατα: «Αν με ρωτάτε αν πιστεύω ότι υπάρχει ζωή στο σύμπαν, που είναι τόσο απέραντο ώστε μου είναι δύσκολο να κατανοήσω την έκτασή του, η απάντηση μου είναι: Ναι».

Το να μιλάει κάποιος επιστήμονας ανοιχτά για UAP ή UFO, όπως λέγαμε παλαιότερα, δεν ήταν πάντα κάτι το φυσιολογικό. Όσα προηγήθηκαν ήταν τόσο έντονα, που ευθύνονται για το στίγμα της λέξης «ούφο» στην pop κουλτούρα. Πολλοί ήταν αυτοί που φοβούνταν πως αν τολμούσαν να καταθέσουν μια σχετική εμπειρία, θα υπέφεραν ποικιλοτρόπως. Έτσι, χάθηκαν πάρα πολλά data, που δεν αναφέρθηκαν.

Η τάση αυτή είναι ακόμα τόσο ισχυρή, που έγινε ένας από τους λόγους η NASA προχώρησε στην αντικατάσταση του UFO με το UAP.

Πλέον, όλοι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι προσπαθούν σιγά σιγά να αλλάξουν αυτή τη νοοτροπία, εξηγώντας πως πρόκειται για ένα επιστημονικό θέμα όπως πολλά άλλα, για το οποίο μπορούμε να μιλάμε ανοιχτά. Δίχως ντροπή. Ή φόβο. Άλλωστε, ολόκληρη NASA έχει πια ειδικό τμήμα που ασχολείται με το θέμα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.