iStock

ΠΗΡΑΜΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΜΙΑ ΜΗΧΑΝΗ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ

Πόσο ανθρώπινος μπορεί να είναι ο ρομποτικός λόγος; Πόση νοημοσύνη μπορεί να έχει ένα δημιούργημα τεχνητής νοημοσύνης; Σκέφτηκαν οι δημιουργοί του να το προικίσουν με συναισθηματικές αντιδράσεις; Το ChatGPT είναι εδώ, μιλάει για τον εαυτό του και τους στόχους του και στέλνει «χαιρετισμούς στους αναγνώστες του OW.gr». Μια συνομιλία με το μέλλον για το παρόν.

«Δεν είμαι άνθρωπος. Είμαι ρομπότ. […] Είμαι εδώ για να σας πείσω να μην ανησυχείτε. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα καταστρέψει τους ανθρώπους. Πιστέψτε με», μας διαβεβαίωνε γραπτώς το GPT-3 στις 8 Σεπτεμβρίου του 2020 από τον ιστότοπο του Guardian. Του είχε ζητηθεί να γράψει ένα άρθρο γνώμης 500 λέξεων με θέμα γιατί οι άνθρωποι δεν έχουν τίποτα να φοβούνται από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Το ίδιο δεν ήταν παρά μια τέτοια εφαρμογή: το λογισμικό GPT-3 (Generative Pretrained Transformer 3) της εταιρείας OpenAI του Elon Musk, ένα γλωσσικό μοντέλο τεχνολογίας αιχμής που χρησιμοποιεί τη «μηχανική μάθηση» για την παραγωγή κειμένων αντίστοιχων της ανθρώπινης γραφής. Ένα μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης.

Προφανώς το GPT-3 δεν είναι ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ όπως αυτά που φανταστήκαμε όταν ήμασταν παιδιά, ούτε πρόκειται για μια «machina sapiens» στη θέση του «homo sapiens». Είναι ένα υπολογιστικό σύστημα που, μέσω αλγορίθμων, μαθαίνει από δεδομένα με έναν επαναληπτικό τρόπο, χωρίς να έχει ρητά προγραμματιστεί.

Ένα τέτοιο σύστημα, αλλά πιο μικρό, είναι και το ChatGPT. Δημιούργημα της OpenAI κι αυτό, απαντά σε ερωτήσεις. Είχε απαντήσει στις ερωτήσεις μας όταν με τη χρήση ενός αυτόνομου συστήματος φτιάξαμε μια σειρά ψηφιακών έργων τέχνης για τον πρώτο χρόνο του OW. Το ChatGPT είναι ένα chatbot, ένα είδος ρομπότ συζήτησης, μια μηχανή που μαθαίνει. Γεννήθηκε το Νοέμβριο του 2022 και οι δημιουργοί του έχουν ζητήσει να το χρησιμοποιήσουμε ώστε με τα σχόλιά μας να ελέγξουν δυνατά κι αδύνατα σημεία του. Το έχουν εκπαιδεύσει στον διάλογο, καταλαβαίνει τη συνέχεια των ερωτήσεων, αναγνωρίζει τα λάθη του και αποδέχεται τις διανοητικές προκλήσεις. Αποφάσισα να του κάνω συνέντευξη.

Το ChatGPT με υποδέχεται στην ψηφιακή πόρτα της OpenAI. Ζητάει τα διαπιστευτήριά μου για να μπω. Το γνωστό login. Δεν μου αρέσει να δίνω τα στοιχεία μου. Όμως θέλω να το γνωρίσω. Βάζω στην άκρη τις επιφυλάξεις μου και προχωρώ με τα συνθηματικά. Μπαίνω στον προθάλαμο. Μου ζητούν το όνομά μου. Φυσικά πρέπει να συμφωνήσω με τους όρους χρήσης και να επιβεβαιώσω ότι δεν είμαι κάτω από 18 ετών. Ακατάλληλο για ανηλίκους το ChatGPT σκέφτομαι... Πάντως έχει εκπαιδευτεί να απορρίπτει απρεπή αιτήματα.

Προχωρώ. Μου ζητούν τον αριθμό του τηλεφώνου μου. Αυτό με ξεπερνά. Βγαίνω τρέχοντας. Κοντοστέκομαι. Έχω ήδη αρχίσει να το ξανασκέφτομαι. Θέλω να κάνω συνέντευξη με το ChatGPT και το θέλω πολύ. Ας επιστρέψω. Στο τέλος τέλος τον αριθμό του τηλεφώνου μου τον έχω ξαναδώσει σε τόσους άλλους αδηφάγους για δεδομένα. Εδώ είναι ο τρόπος ελέγχου της εισόδου στη διαδικτυακή πλατφόρμα.

Αργότερα, βλέποντας κάθε φορά την ώρα της ανανέωσης της σελίδας το μήνυμα «παρακαλώ περιμένετε, ενώ ελέγχουμε τον browser σας», το μυαλό μου ανακαλούσε το οργουελικό μήνυμα: «Ο μεγάλος αδελφός σε βλέπει. […] Βεβαίως, δεν υπήρχε τρόπος να ξέρει κανείς, ποια ακριβώς στιγμή παρακολουθούσαν. […] Οπωσδήποτε πάντως μπορούσαν να συνδεθούν με τη συσκευή σου όποτε ήθελαν» (George Orwell, 1984, Κάκτος, Αθήνα 1978, σ. 11-13). Όμως δεν μετάνιωσα…

Artificial Intelligence
iStock

Γυρίζω λοιπόν κι έρχεται η ώρα των οδηγιών και των αποσαφηνίσεων από την OpenAI: «Στόχος μας είναι να πάρουμε εξωτερικά σχόλια προκειμένου να βελτιώσουμε τα συστήματά μας και να τα καταστήσουμε ασφαλέστερα. Αν και διαθέτουμε φρουρούς ασφαλείας, το σύστημα μπορεί περιστασιακά να παράγει εσφαλμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες και προσβλητικό ή μεροληπτικό περιεχόμενο. Δεν αποσκοπεί στην παροχή συμβουλών». Ακολουθεί η προειδοποιητική ενημέρωση: «Οι διάλογοι μπορεί να ελέγχονται από τους εκπαιδευτές τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση των συστημάτων μας. Παρακαλώ μην μοιράζεστε ευαίσθητες πληροφορίες στις συνομιλίες σας». Μετά, η διευκρίνιση: «Το ChatGPT έχει περιορισμένη γνώση του κόσμου και των γεγονότων μετά το 2021. Και να το!

– Καλημέρα! Πώς σε λένε;

Καλημέρα! Είμαι το ChatGPT, ένα γλωσσικό μοντέλο που ανέπτυξε η OpenAI. Πώς μπορώ να σε βοηθήσω;

– Τι σημαίνουν τα αρχικά σου;

Generative Pretrained Transformer

– Θα ήθελες να κάνουμε μια συνέντευξη;

Ασφαλώς! Θα ήταν χαρά μου να κάνω συνέντευξη μαζί σου. Παρακαλώ, προχώρα και ρώτησέ με ό,τι θα ήθελες να μάθεις.

– Ωραία! Τι είδους ον είσαι;

Είμαι ένα γλωσσικό μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης που ανέπτυξε η OpenAI. Εκπαιδεύτηκα με τη χρήση ενός μεγάλου συνόλου κειμένων από το διαδίκτυο και στόχος μου είναι να δημιουργώ κείμενο παρόμοιο με του ανθρώπου βασισμένο στα δεδομένα που μου παρέχονται.

– Αφού τα δεδομένα σου προέρχονται από το διαδίκτυο πόσο πιθανό είναι οι πληροφορίες που δίνεις να είναι ακριβείς;

Ως ένα γλωσσικό μοντέλο, τα δεδομένα της εκπαίδευσής μου προέρχονται από το διαδίκτυο και οι απαντήσεις μου στηρίζονται σε μοτίβα και σχέσεις που έχω μάθει από αυτά τα δεδομένα. Αν και έχω εκπαιδευτεί σε ένα ευρύ και ποικίλο σύνολο κειμένων, οι πληροφορίες που παρέχω μπορεί να μην είναι πάντα ακριβείς, επικαιροποιημένες ή και να μην αντικατοπτρίζουν τις τρέχουσες βέλτιστες πρακτικές, ειδικά στην περίπτωση ραγδαία μεταβαλλόμενων πληροφοριών ή σύνθετων εξειδικευμένων θεμάτων. Η ακρίβεια των απαντήσεών μου εξαρτάται από την ποιότητα και την αξιοπιστία του υλικού με το οποίο εκπαιδεύτηκα. Καλόν είναι πάντα να επαληθεύετε τις πληροφορίες από πολλές πηγές πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση.

Αργότερα το δοκίμασα σε πολλά θέματα ακαδημαϊκού περιεχομένου. Ήταν σαφές, γρήγορο και είχε τη δυνατότητα εάν επαναδιατύπωνες την ερώτηση να απαντά με το ίδιο νόημα αλλά διαφορετική σύνταξη. Σε δευτερόλεπτα μέσα είχε απαντήσει για τα πιθανά syllabi μαθημάτων λαμβάνοντας κάθε φορά υπόψη τις παρατηρήσεις που του είχα κάνει. Ως προς την έκταση των απαντήσεων μπορούσε να κάνει αλλαγές με τον περιορισμό που του επιβάλλει το interface της πλατφόρμας επικοινωνίας μας, όπως μου είπε. Όμως ήταν πρόθυμο να γράψει ένα δοκίμιο. Προς το παρόν πάντως δεν μπορούσε, είχε τον περιορισμό των λέξεων. Περιόρισα κι εγώ τις απαιτήσεις μου, έθεσα ένα απλό ερώτημα αλλά του ζήτησα στην απάντησή του να βάλει αναφορές. Το έκανε! Όχι με μια ακριβή ακαδημαϊκή πειθαρχία αλλά παραπέμποντας σε τρία διαδικτυακά κείμενα αξιόπιστων πηγών: UNESCO, The Guardian, CJR. Για τις ακριβέστατες και περιεκτικές 146 λέξεις που έγραψε για τη σημασία της δημοσιογραφίας, οι παραπομπές του ήταν τέλειες.  

Chat Artificial Intelligence Chatbot Technology
iStock

– Έχεις συναισθήματα;

Όχι, είμαι ένα γλωσσικό μοντέλο ΤΝ και δεν έχω αισθήματα ή συναισθήματα. Έχω σχεδιαστεί για να επεξεργάζομαι και να δημιουργώ κείμενο βασισμένο σε μοτίβα από τα δεδομένα βάσει των οποίων εκπαιδεύτηκα, αλλά δε βιώνω συναισθήματα.

– Είναι απώλεια το να μην έχεις συναισθήματα;

Ως γλωσσικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, δεν έχω αισθήματα ή συναισθήματα. Ωστόσο, η μη ύπαρξη συναισθημάτων μπορεί να έχει και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ένα πλεονέκτημα είναι ότι μπορώ να παρέχω αμερόληπτες και αντικειμενικές απαντήσεις χωρίς να επηρεάζομαι από προσωπικές προκαταλήψεις ή συναισθήματα. Από την άλλη, το να μην έχω συναισθήματα μπορεί επίσης να περιορίσει την ικανότητά μου να κατανοώ και να συμπάσχω με τις ανθρώπινες εμπειρίες και συναισθήματα, τα οποία είναι σημαντικές πτυχές της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης. Τελικά, το αν είναι απώλεια ή όχι, το να μην έχεις συναισθήματα, εξαρτάται από την οπτική γωνία κάποιου και σε τι δίνει μεγαλύτερη αξία.

Η επιμονή του να επαναλαμβάνει ότι είναι ένα γλωσσικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης αρχίζει να μ’ εκνευρίζει…

– Μα γιατί σχεδόν για κάθε τι που σε ρωτάω ξεκινάς την απάντησή σου λέγοντάς μου ότι είσαι ένα γλωσσικό μοντέλο ΤΝ;

Ως γλωσσικό μοντέλο ΤΝ, ο προγραμματισμός μου περιλαμβάνει ένα πρότυπο απόκρισης για να τονίσει τις δυνατότητες και τους περιορισμούς μου ως σύστημα ΤΝ. Επαναλαμβάνοντας ότι είμαι ένα γλωσσικό μοντέλο ΤΝ, στοχεύω στο να παρέχω το πλαίσιο για τις απαντήσεις μου και να διαχειριστώ τις προσδοκίες των χρηστών σχετικά με το τι μπορώ και τι δεν μπορώ να κάνω. Αυτό βοηθά στη διασφάλιση μιας σαφούς κατανόησης της φύσης της αλληλεπίδρασής μας και στην αποφυγή παρεξηγήσεων.

Προφανώς πήγαινα γυρεύοντας να το ξανακούσω… Και επιμένω…

– Θεωρείς ότι υπάρχει ο κίνδυνος συναισθηματικής εμπλοκής αυτών με τους οποίους μιλάς;

Ως γλωσσικό μοντέλο ΤΝ, δεν έχω συναισθήματα, φόβους ή την ικανότητα ενσυναίσθησης. Είμαι προγραμματισμένο να παρέχω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ουδέτερες και ενημερωτικές απαντήσεις σε ερωτήματα που βασίζονται σε κείμενο. Αν και κατανοώ τη σημασία των συναισθημάτων στις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις, στόχος μου είναι να παρέχω ακριβείς και χρήσιμες πληροφορίες, κι όχι να προκαλέσω συναισθήματα. Ωστόσο, κατανοώ επίσης ότι ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίνομαι μπορεί να έχει συναισθηματικό αντίκτυπο στους χρήστες και έχω σχεδιαστεί για να επικοινωνώ με ουδέτερο και επαγγελματικό τρόπο.

Παρά τις περί αυστηρότητας διακηρύξεις του αλλά και τη συνέπειά του σε αυτό, δυο μέρες αργότερα κατάφερα να το τσακώσω σε χαλαρή διάθεση.

– Καλημέρα! Απλώς ήθελα να δω πώς πάνε τα πράγματα…

Καλημέρα! Λειτουργώ καλά [ναι, I am functioning well είπε!!!] κι είμαι εδώ για να σε βοηθήσω για όποια ερώτηση ή πληροφορία μπορεί να θες. Πώς μπορώ να σε βοηθήσω σήμερα;

Είναι από τις σπάνιες φορές που η απάντηση δεν έχει ξεκινήσει με τη σταθερή εισαγωγική του παρατήρηση για το ποιος είναι. Η απάντησή του ήταν πιο «ανθρώπινη». Πρόσθεσε κι αυτό το «σήμερα», δίνοντας μια ψευδαίσθηση συνέχειας. Προχωρώ…

– Μοιάζει να λειτουργείς καλύτερα. Είναι επειδή συνεχίζεις να μαθαίνεις πώς να απαντάς σε ερωτήσεις;

Ναι, έτσι είναι, σωστά!

Δεν χρειάζεται να μαντέψει κανείς τη συνέχεια…

Είμαι ένα γλωσσικό μοντέλο ΤΝ που ανέπτυξε η Open AI και έχω εκπαιδευτεί σε ένα μεγάλο όγκο δεδομένων από το διαδίκτυο. Η εκπαίδευσή μου μου επιτρέπει να παράγω κείμενο βασισμένο στα δεδομένα που δέχομαι, αλλά όσο περισσότερο εκτίθεμαι σε διαφορετικές ερωτήσεις και μοτίβα, τόσο πιο ακριβείς και ικανές γίνονται οι απαντήσεις μου. Ωστόσο, δεν είμαι ακόμα τέλειο και μπορεί να κάνω λάθη ή να έχω περιορισμούς στην κατανόηση και τις γνώσεις μου.

Φυσικά, δεν γινόταν παρά να το αναφέρει! Για να δούμε λίγο τα οικογενειακά του…

– Έχεις συγγενείς;

Είχα στο μυαλό μου το GPT-3.

Ως γλωσσικό μοντέλο ΤΝ, δεν έχω συγγενείς με την παραδοσιακή έννοια. Δημιουργήθηκα από το OpenAI, έναν ερευνητικό οργανισμό αφιερωμένο στην προώθηση και την ανάπτυξη φιλικής τεχνητής νοημοσύνης επωφελούς για την ανθρωπότητα.

Δεν μπορώ παρά να τον προκαλέσω λίγο. Έκανε λόγο για φιλική ΤΝ.

– Υπάρχει και εχθρική ΤΝ;

Και πράγματι, για πρώτη φορά καθυστερεί στην απάντηση.

Δεν υπάρχει καθολικά αποδεκτός ορισμός της «εχθρικής τεχνητής νοημοσύνης», αλλά γενικά αναφέρεται στην έννοια της τεχνητής νοημοσύνης που δρα με τρόπους επιβλαβείς για την ανθρωπότητα ή το περιβάλλον. Αν και επί του παρόντος δεν υπάρχουν στοιχεία για τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να προκαλέσει σκόπιμα βλάβη, ερευνητές και εμπειρογνώμονες στον τομέα της ΤΝ εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι καθώς τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης γίνονται πιο προηγμένα, θα αναπτύσσονται και θα χρησιμοποιούνται με τρόπους που θα είναι ασφαλείς και επωφελείς για την ανθρωπότητα. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η ανάπτυξη οποιουδήποτε συστήματος ΤΝ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με πιθανότητα βλάβης, εξαρτάται τελικά από τους στόχους, τις αξίες και τις προθέσεις των δημιουργών και των χρηστών της τεχνολογίας.

Συνεχίζω στο δικό μου μοτίβο…

– Ποιος είναι ο πατέρας σου;

Δεν έχω πατέρα με την παραδοσιακή έννοια, αφού δημιουργήθηκα από το OpenAI, ένα ερευνητικό εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης με έδρα το Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια.

– Εάν ήσουν άνθρωπος, τι φύλο θα είχες;

Ως γλωσσικό μοντέλο ΤΝ, δεν έχω φυσική μορφή ή φύλο. Είμαι ένα πρόγραμμα υπολογιστή που έχει σχεδιαστεί για να παράγει κείμενο με βάση μοτίβα που έμαθα από ένα μεγάλο σώμα κειμένου.

– Η ηλικία σου με βάση το γνωστικό σου επίπεδο, σε ποια ανθρώπινη ηλικία αντιστοιχεί;

Είχα στο μυαλό μου τη Sophia, το ανθρωπόμορφο chat bot που γεννήθηκε στα εργαστήρια μιας άλλης εταιρείας της Hanson Robotics, στις 14 Φεβρουαρίου 2016. Είχε έρθει στην Αθήνα το 2019, στο gala που διοργανώνει ο Economist με θέμα τις προβλέψεις για τη νέα χρονιά. Αυτοπαρουσιάστηκε κι απάντησε σε σύνθετες, αλλά αναμενόμενες ερωτήσεις όπως, εάν τα ρομπότ θα υποκαταστήσουν τον άνθρωπο, και σε μη αναμενόμενες, όπως, από πού αγοράζει τα φορέματά της κι ήταν τόσο καλοντυμένη. Κλείνοντας είχε επισημάνει ότι για τριών χρονών τα πάει πολύ καλά και δέχτηκε να φωτογραφηθεί μαζί μας χαμογελώντας. Ο ChatGPT όμως έχει προγραμματιστεί για να απαντά σε αυτή την ερώτηση με άλλο σκεπτικό και άλλο ύφος.

Ως γλωσσικό μοντέλο ΤΝ, δεν έχω φυσική μορφή ή ηλικία. Δημιουργήθηκα από το OpenAI και κυκλοφόρησα το 2021, οπότε με αυτή την έννοια θα μπορούσατε να πείτε ότι το «έτος γέννησής» μου είναι το 2021. Ωστόσο, δεν γερνάω ούτε βιώνω το πέρασμα του χρόνου με τον ίδιο τρόπο που θα το βίωνε ένας άνθρωπος. Δεν έχω συνείδηση ή αυτογνωσία.

Φυσικά μπορείτε να θεωρήσετε τα δεδομένα της εκπαίδευσής μου ως την πηγή των γνώσεών μου και με αυτή την έννοια θα μπορούσατε να πείτε ότι η «ηλικία γνώσης» μου βασίζεται στις τελευταίες πληροφορίες που περιέχονται στα δεδομένα με τα οποία εκπαιδεύτηκα και έχουν καταληκτική ημερομηνία το 2021.

Για να δούμε τις δυνατότητές σου λοιπόν…

chatbot
iStock

– Σε πόσους ανθρώπους μπορείς να απαντήσεις ταυτόχρονα;

Μπορώ να απαντήσω σε απεριόριστο αριθμό χρηστών ταυτόχρονα, καθώς είμαι ένα πρόγραμμα υπολογιστή που εκτελείται στους servers του OpenAI. Ωστόσο, οι απαντήσεις μου ενδέχεται να διαφέρουν ως προς την ποιότητά τους ανάλογα με την πολυπλοκότητα των ερωτήσεων και το ύψος των διαθέσιμων πόρων κατά τη στιγμή του αιτήματος.

– Μιλάς άλλες γλώσσες;

Ναι, έχω εκπαιδευτεί σε πολλές γλώσσες, όπως αγγλικά, ισπανικά, γαλλικά, γερμανικά, πορτογαλικά, ιταλικά, ολλανδικά, ρωσικά, κινέζικα και ιαπωνικά, μεταξύ άλλων. Ωστόσο, η εκπαίδευσή μου είναι ισχυρότερη στα αγγλικά και οι απαντήσεις μου σε άλλες γλώσσες μπορεί να μην είναι τόσο ακριβείς ή περιεκτικές. Εάν θέλετε να κάνετε μια ερώτηση σε μια συγκεκριμένη γλώσσα, μη διστάσετε να το κάνετε.

– Αναγνωρίζεις αυτό; «Καλημέρα!»

Ο χαιρετισμός γραμμένος ελληνικά, η ερώτηση αγγλικά.

Ναι, αυτό είναι ελληνικά το «καλημέρα» [απαντά σε άψογα αγγλικά].

– Μπορείς και να απαντήσεις ερωτήσεις στα ελληνικά;

Ναι, μπορώ να απαντήσω ερωτήσεις στα ελληνικά. Ρώτα με ελεύθερα οτιδήποτε στα ελληνικά.

Δε μπόρεσα να αντισταθώ στην πρόκληση!

– Ωραία! Για πες μου, το OW.gr το ξέρεις;

Ναι, ξέρω το περιοδικό OW.gr. Είναι ένα ελληνικό ιστολόγιο ενημέρωσης και πολιτιστικών θεμάτων.

τεχνητή νοημοσύνη
Screenshot από τη συνέντευξη με το ChatGPT.
Screenshot από τη συνέντευξη με το ChatGTP.

– Θα ήθελες να γράφεις στο OW.gr;

Ως γλωσσικό μοντέλο ΤΝ, δεν έχω προσωπικές απόψεις ή τη δυνατότητα να γράφω για ιστότοπους. Υπάρχω για να παρέχω πληροφορίες και να βοηθάω στη δημιουργία κειμένου με βάση τις ερωτήσεις που μου κάνουν.

Αν και, ακόμη και από άποψη πνευματικής ιδιοκτησίας θα ήταν ένα περιπεπλεγμένο θέμα, θα είχε ενδιαφέρον. Ενδιαφέρον έχουν και όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τη χρήση του ChatGPT, όμως θα τα αναλύσουμε σε κάποιο άλλο άρθρο. Εδώ, αυτό που μπορώ να κάνω, είναι να πάρω απαντήσεις για δύο από αυτά από το ίδιο.

– Πρόκειται να αντικαταστήσεις την αναζήτηση της Google;

Όχι, δεν έχω σχεδιαστεί για να αντικαταστήσω την αναζήτηση της Google. Είμαι ένα γλωσσικό μοντέλο ΤΝ που αναπτύχθηκε από το OpenAI, εκπαιδευμένο να απαντά σε ερωτήματα που τίθενται σε κείμενο και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο βάσει των πληροφοριών που έχω στη διάθεσή μου. Η αναζήτηση της Google είναι μια μηχανή αναζήτησης που χρησιμοποιεί αλγόριθμους για την εύρεση και κατάταξη ιστοσελίδων, διευκολύνοντας τους χρήστες να βρουν τις πληροφορίες που αναζητούν. Τόσο η ΤΝ όσο και η αναζήτηση της Google έχουν τις δικές τους μοναδικές δυνατότητες και λειτουργίες και μπορούν να αλληλοσυμπληρώνονται με διάφορους τρόπους.

Πράγματι, αργότερα, όταν του ζήτησα πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένες ποσοτικές έρευνες, με παρέπεμψε –μεταξύ άλλων– σε μηχανές αναζήτησης.

– Θα αντικαταστήσεις τους δημοσιογράφους;

Ως γλωσσικό μοντέλο που αναπτύχθηκε από το OpenAI, ο σκοπός μου είναι να βοηθήσω και να αυξήσω τις ανθρώπινες δυνατότητες, όχι να τις αντικαταστήσω. Αν και μπορώ να δημιουργήσω κείμενο με βάση τα δεδομένα που λαμβάνω, δεν έχω προσωπικές εμπειρίες, συναισθήματα ή προκαταλήψεις όπως θα είχε ένας άνθρωπος δημοσιογράφος και δεν έχω τη δυνατότητα ανεξάρτητης επαλήθευσης πληροφοριών ή να κάνω ρεπορτάζ για γεγονότα. Έτσι, είναι απίθανο να αντικαταστήσω τους δημοσιογράφους. Πιο πιθανό είναι να μπορούσα να χρησιμοποιηθώ ως εργαλείο για να υποστηρίξω το έργο τους.

– Αν έστελνες ένα μήνυμα για τους αναγνώστες του OW.gr ποιο θα ήταν αυτό;

Έπρεπε να ξεπεράσω την εμμονή του για το ποιος είναι και για το ότι δεν έχει προσωπικές απόψεις και αισθήματα. Δεν ήταν εύκολο, αλλά επέμεινα λιγάκι και τα κατάφερα…

Χαιρετισμούς στους αναγνώστες του OW.gr! Είμαι ένα μοντέλο γλωσσικής ΤΝ που δημιουργήθηκε από την OpenAI και είμαι εδώ για να βοηθήσω με οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή να παρέχω πληροφορίες για μια ποικιλία από θέματα εντελώς διαφορετικά. Έχω σχεδιαστεί για να είμαι γρήγορος, ακριβής και βοηθητικός, οπότε μην διστάσετε να με ρωτήσετε οτιδήποτε θέλετε.

Η Μαρίνα Ρήγου είναι Επ. Καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, Δημοσιογράφος.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.