iStock

ΤΟ NAGOMI ΤΩΝ ΙΑΠΩΝΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΖΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

Για μία ακόμη φορά μάς εμπνέει ο τρόπος ζωής των Ιαπώνων. Αναζητούμε την ουσία του Nagomi, μιας έννοιας που βρίσκεται στον πυρήνα της καλής υγείας και υπογραμμίζει τη σημασία της πρόληψης. Το Nagomi προάγει τη συναισθηματική ηρεμία και τη σωματική ευεξία και έχει πολλά να προσφέρει σε εμάς τους δυτικούς.

Είναι γνωστό ότι οι Ιάπωνες είναι από τους μακροβιότερους λαούς. Οι συνήθειές τους για να παραμένουν fit και ισορροπημένοι, μας έχουν απασχολήσει αρκετές φορές. Τώρα, σειρά έχει η έννοια του Nagomi, ενός ολιστικού τρόπου ζωής, που χαρακτηρίζεται από μια αίσθηση ευκολίας, συναισθηματικής ισορροπίας, ευεξίας και ηρεμίας και αποτελεί τη βάση της καλής υγείας για τον λαό της Άπω Ανατολής.

Το Nagomi είναι η συνειδητοποίηση ότι το wellbeing εξαρτάται από πολλά διαφορετικά στοιχεία και ότι η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ αυτών των στοιχείων είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της καλής υγείας. Είναι η επίγνωση ότι δεν μπορείς να είσαι καλά επειδή έχεις μια καλή συνήθεια, για παράδειγμα επειδή ασκείσαι ή επειδή κοιμάσαι αρκετά ή επειδή τρως γιαούρτι.

Χρειάζεται μια σειρά διαφορετικών πραγμάτων που συνθέτουν τη δική σου προσωπική ευεξία. Πράγματα όπως το να κάνεις αυτό που αγαπάς αληθινά, μέχρι το να τρέφεσαι με εγκράτεια και να βρίσκεσαι σε επαφή με τη φύση. Πράγματα που ίσως στις δυτικές κοινωνίες φαίνονται ασήμαντα, για τους Ιάπωνες όμως αποτελούν την ουσία μιας καλής υγείας.

Προτού αποφασίσεις να τα απορρίψεις ως κάτι ακόμη που πρέπει να ακολουθήσεις για να παραμείνεις υγιής, ρίξε μια ματιά και εξέτασε το ενδεχόμενο να υιοθετήσεις ορισμένες συνήθειες προληπτικά. Η ολιστική προσέγγιση του Nagomi περιλαμβάνει τις παρακάτω συνήθειες.

Κάνε αυτό που αγαπάς

Είναι πολύ σημαντικό να ακούμε τις επιθυμίες μας, αλλά και να βρίσκουμε χαρά σε αυτά που κάνουμε. Η έννοια του Ιkigai, που είναι αυτό ακριβώς, το να κάνεις δηλαδή με μεράκι αυτό που αγαπάς, αποτελεί βασικό συστατικό της έννοιας του Nagomi.

Nagomi
iStock

Μάλιστα, μπορεί να αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες μιας ευτυχισμένης ζωής. Για να καταλάβεις ποιο είναι το Ikigai σου, ανάτρεξε στα παιδικά σου χρόνια και βρες αυτό που σε συνάρπαζε όταν ήσουν 10 ετών. Ή παρατήρησε την ασχολία εκείνη που σε κάνει να ξεχνάς οτιδήποτε άλλο και μπορείς να «γίνεσαι ένα μαζί της».

Δώσε σημασία στο φαγητό σου

– Φάε με εγκράτεια

Θα έχεις ίσως παρατηρήσει ότι οι Ιάπωνες σπανίως είναι υπέρβαροι. Στην Ιαπωνία, υπάρχει μια γενική αρχή ότι κανείς δεν τρώει ή πίνει υπερβολικά. Είναι γνωστός ο κανόνας των Ιαπώνων να τρώνε μέχρι να νιώσουν «γεμάτοι» σε ποσοστό 80%.  Το ονομάζουν hara hachi bu και κυριολεκτικά σημαίνει «στομάχι 80%».

Πρόκειται για μια στρατηγική που βοηθάει να αποφύγεις την υπερκατανάλωση τροφής. Βασίζεται στην καθυστέρηση που υπάρχει από τη στιγμή που το φαγητό περνάει από τα χείλη μας μέχρι τη στιγμή που φτάνει στο στομάχι και το έντερο και στη συνέχεια κυκλοφορεί στο αίμα, ώστε να μας δώσει την αίσθηση ότι έχουμε φάει αρκετά.

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΠΥΛΩΝΑΣ ΤΟΥ NAGOMI. ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ.

Συνεπώς, αν σταματήσεις λίγο προτού νιώσεις πλήρης, σε πολύ λίγο θα είσαι πράγματι χορτάτος. Ο κανόνας του 80% είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές υγιεινές συνήθειες που μπορείς να αποκτήσεις στη ζωή σου.

– Προτίμησε μεγάλη ποικιλία τροφών

Απαραίτητο συστατικό του Nagomi είναι η ποικιλία των τροφών που καταναλώνουμε. Μάλιστα, στις μέρες μας υπάρχει στην Ιαπωνία μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση της ανάγκης να τρώμε όχι μόνο μεγάλη ποικιλία τροφίμων, αλλά και να γνωρίζουμε τα συστατικά, τις μεθόδους παρασκευής και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής τροφίμων. Πρόκειται γι' αυτό που θα λέγαμε διατροφική εκπαίδευση.

– Επίλεξε τροφές με προβιοτικά

Ένα άλλο πλεονέκτημα της ιαπωνικής διατροφής είναι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το περίφημο miso, και τα οποία συμβάλλουν στην ενίσχυση του μικροβιώματος.

Η διαδικασία της ζύμωσης παράγει μικροοργανισμούς όπως βακτήρια, μαγιά και μύκητες, οι οποίοι μετατρέπουν τη ζάχαρη και το άμυλο των τροφών σε αλκοόλες ή οξέα που λειτουργούν ως φυσικά συντηρητικά.

Ο μετασχηματισμός των σακχάρων και των αμύλων ενισχύει τα φυσικά, ευεργετικά βακτήρια στα τρόφιμα. Αυτά τα βακτήρια, γνωστά ως προβιοτικά ή καλά βακτήρια, πιστεύεται ότι βοηθούν ένα πλήθος προβλημάτων υγείας, ειδικά την πεπτική υγεία (ενώ φαίνεται ότι βελτιώνουν ακόμα και την εγκεφαλική λειτουργία).

Να είσαι σωματικά δραστήριος

Εκτός από την υγιεινή διατροφή, η σωματική δραστηριότητα είναι ένας ακόμη πυλώνας του Nagomi. Σωματικές δραστηριότητες δεν είναι μόνο ο αθλητισμός, τα παιχνίδια και το τρέξιμο, αλλά και οι δουλειές του σπιτιού.

Το να διατηρείς τον χώρο σου καθαρό και τακτοποιημένο είναι μια πρακτική του Νagomi: όχι μόνο σε αναγκάζει να κινήσεις το σώμα σου, αλλά απαιτεί επιπλέον τον συγχρονισμό της σωματικής κίνησης και της ικανότητάς σου για συγκέντρωση.

Αν δεν αγαπάς τη γυμναστική, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι για να διαμορφώσεις το σπίτι σου με τέτοιο τρόπο που να ευνοεί την κίνηση και να προάγει τη μακροζωία.

Nagomi
iStock

Ανακάλυψε τη θεραπευτική δύναμη της φύσης

Το να περνάς χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και να εκτιμάς πραγματικά τη φύση είναι εξίσου σημαντικό. Κορυφαία συνήθεια για τους Ιάπωνες είναι η «δασοθεραπεία», που αποκαλείται «μπάνιο στο δάσος».

Πρόκειται για μια βόλτα στο δάσος στην οποία καλείσαι να εναρμονιστείς με τους ρυθμούς της φύσης, να ακούσεις τα πουλιά, το θρόισμα των φύλλων, να ξαποστάσεις σε ένα δέντρο (ακόμη και να το αγκαλιάσεις), να κάνεις μια βουτιά σε μια λίμνη ή ένα ποτάμι και να παρασυρθείς σε έναν όμορφο περίπατο.

Μάλιστα, στην Ιαπωνία, καθώς και σε ορισμένες άλλες χώρες, η αξία της επαφής με τη φύση έχει εκτιμηθεί σε επιστημονικό επίπεδο, ώστε έχει φτάσει να συνταγογραφείται ως συμπληρωματική θεραπεία.

Μερικές γενικές συμβουλές για να πετύχεις το Nagomi

Η καλή φροντίδα σώματος και πνεύματος είναι πολύπλευρη. Καμία αποσπασματική συνήθεια δεν είναι αρκετή για να υποστηρίξει την πολυπλοκότητα της ζωής. Η άσκηση και η ανάπαυση, η εργασία και το παιχνίδι, ο κάματος και η ευκολία, η επιτυχία και η αποτυχία οδηγούν σε μια ισορροπημένη και αρμονική ζωή.

Και θα πρέπει να αποφεύγουμε την υπεραπλούστευση των εξηγήσεων με δηλώσεις όπως: «Πηγαίνω για τρέξιμο κάθε μέρα και γι 'αυτό παραμένω τόσο υγιής». Μπορεί το τρέξιμο να είναι μια καλή συνήθεια, αλλά το Νagomi περιλαμβάνει μία σειρα πραγμάτων που συμβάλλουν στην ευεξία μας.

Αν ασχοληθείς με όλα αυτά μαζί και έχεις την επίγνωση ότι δεν υπάρχει καμία μαγική συνταγή, τότε θα είσαι σε καλό δρόμο για την κατάκτηση του Nagomi, της ισορροπημένης δηλαδή ζωής που αποτελεί προαπαιτούμενο μιας καλής υγείας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.