iStock

3 ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΤΕ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Η βασική ιδέα δεν είναι να αγοράσετε καινούργιες ντουλάπες, αλλά να αξιοποιήσετε καλύτερα τις ήδη υπάρχουσες. Και όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά και στον αποθηκευτικό χώρο.

Δεν ξέρω αν το παθαίνετε κι εσείς, πάντως εγώ έχω την αίσθηση ότι οι αποθηκευτικοί χώροι του σπιτιού χρόνο με τον χρόνο συρρικνώνονται. Φυσικά αυτό έχει να κάνει με την κάκιστη συνήθεια της σύγχρονης ζωής να μαζεύουμε όλο και περισσότερα πράγματα.

Πλην όμως, αυτό συμβαίνει ακόμη και για πρακτικούς λόγους, όπως η αύξηση των μελών της οικογένειας ή η απόκτηση ενός κατοικίδιου, και κάθε φθινόπωρο και άνοιξη το πρόβλημα έρχεται (και πάλι) στην επιφάνεια.

Καθώς αυτές τις εποχές αποθηκεύουμε συνήθως τα καλοκαιρινά ή τα χειμωνιάτικα (ρούχα, σκεπάσματα, ριχτάρια κ.λπ.) έχουμε πολύ συχνά την αίσθηση ότι ο χώρος δεν είναι αρκετός.

Αν έχετε πάρει ήδη το πρώτο και βασικό μέτρο πρόληψης αυτής της κατάστασης, που είναι το ξεκαθάρισμα των πραγμάτων σας (το γνωστό decluttering αγγλιστί), είτε δωρίζοντας είτε ανακυκλώνοντάς τα, έχουμε μερικές ιδέες για να αυξήσετε τους αποθηκευτικούς σας χώρους. Αυτούς που ήδη έχετε βέβαια – όχι, δεν θα σας προτείνουμε να αγοράσετε καινούρια ντουλάπια.

Δημιουργήστε αποθηκευτικό χώρο, χωρίς να αγοράσετε ντουλάπες

Αποθήκευση ρούχων

αποθηκευτικό χώρο
iStock

Χρησιμοποιήστε τις ειδικές σακούλες αποθήκευσης, από τις οποίες θα τραβήξετε τον αέρα με τη βοήθεια μιας ηλεκτρικής σκούπας. Θα εξοικονομήσετε σχεδόν τον διπλάσιο χώρο, χωρίς υπερβολή. Επιπλέον θα αποφύγετε εγγυημένα τη σκόνη και τα αλλεργιογόνα.

Μπορείτε στη συνέχεια να στοιβάξετε τις πεπιεσμένες σακούλες μέσα σε πλαστικά κουτιά αποθήκευσης, εφόσον προορίζονται για κάποιον χώρο όπως το πατάρι, η αποθήκη ή ακόμη και κάτω από το κρεβάτι σας. Μπορείτε όμως και να τις αποθηκεύσετε κατευθείαν στα ψηλά ντουλάπια σας, τα οποία τώρα θα χωρέσουν τον διπλάσιο όγκο πραγμάτων.

Κάτω από τον νεροχύτη και τον νιπτήρα

Αποθηκευτικός χώρος
iStock

Τα ντουλάπια κάτω από τον νεροχύτη και τον νιπτήρα έχουν συνήθως αρκετό αποθηκευτικό χώρο, τόσο στο βάθος όσο και στο ύψος, που παραμένει ανεκμετάλλευτος. Το χειρότερο όμως είναι ότι συνήθως τα πράγματα που αποθηκεύουμε εκεί (συνήθως καθαριστικά, πανιά μικροϊνών, ανταλλακτικά συσκευασιών κ.ά.) παραμένουν ακατάστατα, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολα προσβάσιμα.

Εφοδιαστείτε με καλάθια αποθήκευσης ή πλαστικά κουτιά μέσα στα οποία θα βάλετε τα πράγματά σας και θα μπορείτε:

  1. να τα ανασύρετε ευκολότερα από το βάθος,
  2. να εκμεταλλευτείτε το ύψος του χώρου, βάζοντας το ένα κουτί πάνω στο άλλο.

Υπάρχουν επίσης πλαστικά ή μεταλλικά μικρά συρτάρια, μέσα στα οποία μπορείτε να βάλετε αντικείμενα όπως πανιά, βετέξ, μικρές βούρτσες καθαρισμού, σωληνάρια, εξαρτήματα καθαρισμού κ.λπ.

Ντουλάπια και συρτάρια γραφείου

Σε θήκες για περιοδικά μπαίνει όλη η χαρτούρα, αυτό το ξέρουν όλοι. Εκείνο όμως που ίσως δεν έχετε σκεφτεί είναι μια άλλη χρήση των εργαλειοθηκών.

Αποθηκευτικός χώρος
iStock

Οι μικρές, σχεδόν φλατ εργαλειοθήκες με τα χωρίσματα που αφαιρούνται κατά το δοκούν, μπορούν να χρησιμεύσουν ως αποθηκευτικοί χώροι για να φυλάξετε ενά κατηγορίες τα μικροπράγματα του γραφείου, όπως τα μολύβια, τις πινέζες, τους συνδετήρες κ.λπ.

Κι ένα tip... πρόληψης

Όλα τα παραπάνω είναι χρήσιμα, αρκεί να έχουμε πάντα κατά νου το ανά τακτά χρονικά διαστήματα decluttering. Το άδειασμα του σπιτιού από τα περιττά είναι η πρώτη και βασική αρχή για να έχουμε ένα σπίτι καθαρό, τακτοποιημένο και «ήρεμο». Αν δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, εδώ θα βρείτε τα 8 βασικά βήματα του decluttering.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.