iStock

ΕΞΥΠΝΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΟΛΙΣΕΙΣ ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙΑ

Τι να κάνεις όταν η ζωή –και η ελληνική φύση– σου δίνει κουκουνάρια; Εφόσον έρχονται Χριστούγεννα, σου δίνουμε τρεις απλές και εύκολες λύσεις για δημιουργικούς πειραματισμούς.

Μερικές φορές νομίζω ότι βρίσκω μπροστά μου παντού κουκουνάρια. Καθώς το πεύκο είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα δέντρα της ελληνικής φύσης αλλά και της πόλης, τα κουκουνάρια που πέφτουν στο έδαφος είναι αμέτρητα. Αν έχεις σκύλο, ίσως να τα έχει δοκιμάσει ή να τα έχει αντιμετωπίσει σαν παιχνίδι.

Αλλά αυτός δεν είναι ένας από τους τρόπους που θα σου προτείνουμε να τα αξιοποιήσεις. Το θέμα μας είναι τα Χριστούγεννα και τα κουκουνάρια μπορούν να γίνουν κομμάτι της γιορτινής ατμόσφαιρας στο σπίτι, κρατώντας απασχολημένους μικρούς και μεγάλους και χαρίζοντας μια όμορφη πινελιά από τη φύση στο εσωτερικό του σπιτιού.

Προτού χρησιμοποιήσεις τα κουκουνάρια που θα έχεις μαζέψει στις βόλτες σου (στο κοντινό βουνό ή στο πάρκο της γειτονιάς σου, αρκεί μόνο μία βόλτα για να γεμίσεις μία σακούλα), πρέπει να τα αποστειρώσεις. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να κρύβουν μέσα τους που μπορεί να ξεπηδήσει.

Πώς να προετοιμάσεις τα κουκουνάρια

Για να το κάνεις αυτό, αρκεί να τα αραδιάσεις σε μια στρωμένη με λαδόκολλα λαμαρίνα και να τα «ψήσεις» στους 100οC, στη μεσαία σχάρα του φούρνου για περίπου 1 ώρα. Το ψήσιμο στον φούρνο εξασφαλίζει ότι τα κλειστά κουκουνάρια όχι μόνο θα ανοίξουν, αλλά θα εξολοθρευτούν και όλα τα ζωΰφια και τα βλαβερά βακτήρια που ενδεχομένως έχουν φωλιάσει μέσα τους. Αφού τα αφήσεις στην άκρη να κρυώσουν εντελώς, είναι έτοιμα για χρήση.

Κουκουνάρια
iStock

Σημαντική σημείωση πριν από την αποστείρωση: Αν τα κουκουνάρια σου έχουν πολλά χώματα, μία λύση είναι να τα τρίψεις με μια παλιά οδοντόβουρτσα ή να τα βυθίσεις σε μία λεκάνη με ζεστό νερό και λίγο ξίδι για περίπου 15 λεπτά, προτού τα βάλεις στον φούρνο – φυσικά, μπορείς να τα στεγνώσεις και στον ήλιο. Να θυμάσαι ότι τα κουκουνάρια κλείνουν μέσα στο νερό, αλλά ανοίγουν ξανά όταν στεγνώσουν.

1. Αρωματικά χώρου

 • Αραίωσε λίγη υγρή κόλλα με νερό και βάλ' τη σε ένα πλαστικό δοχείο ψεκασμού.
 • Βάλε τα κουκουνάρια μέσα σε μια πλαστική σακούλα, κράτησέ την ανοιχτή και ψέκασέ τα με την αραιωμένη κόλλα.
 • Στη συνέχεια πασπάλισε τα κουκουνάρια (μέσα στη σακούλα) με κανέλα ή βανίλια σε σκόνη.
 • Κλείσε καλά τη σακούλα και ανακίνησε, ώστε η σκόνη να πάει σε όλα τα κουκουνάρια.
 • Άφησέ τα κλεισμένα για περίπου 30 λεπτά.

Κουκουνάρια
iStock

Τα αρωματικά κουκουνάρια είναι έτοιμα! Μπορείς να τα τοποθετήσεις σε μπολ που θα μοιράσεις στις γωνιές του σπιτιού ή στο γιορτινό τραπέζι ή ακόμη και να διακοσμήσεις τις γιρλάντες και το δέντρο σου.

Την ίδια διαδικασία μπορείς να κάνεις χρησιμοποιώντας αιθέρια έλαια της αρεσκείας σου, με τη διαφορά ότι δεν θα χρειαστείς αραιωμένη κόλλα. Για να πάει παντού το αιθέριο έλαιο, τοποθέτησέ το σε δοχείο ψεκασμού.

2. Χρωματιστά κουκουνάρια

Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τρόποι για να δώσεις χρώμα στα κουκουνάρια σου.

– Με σπρέι

Για την περίπτωση αυτή θα χρειαστείς μια πετονιά και κάποιο σπρέι μεταλλικού χρώματος.

 • Δέσε τα κουκουνάρια σε μια μακριά πετονιά και δέσε τις άκρες της ανάμεσα σε 2 καρέκλες στη βεράντα σου. Φρόντισε να τοποθετήσεις στο δάπεδο εφημερίδες, ώστε να μην βαφτεί και να προστατέψεις με ανάλογο τρόπο και τις καρέκλες.
 • Ψέκασε τα κουκουνάρια και άφησε να στεγνώσει το χρώμα.

– Με πινέλο

 • Χρησιμοποίησε γάντια μιας χρήσης και κάλυψε με εφημερίδες το τραπέζι σου.
 • Πιάσε το κουκουνάρι από τη βάση και την κορυφή με τον αντίχειρα και τον μέσο του αριστερού σου χεριού και με το δεξί χρωμάτισε με ακρυλικό χρώμα της αρεσκείας σου.
 • Μπορείς να βάψεις μόνο τις άκρες των «φύλλων» του κουκουναριού, να τα κάνεις ένα ενιαίο χρώμα ή πολύχρωμα.

Η μέθοδος αυτή είναι ιδανική για να απασχολήσεις και παιδιά άνω των 7 ετών.

– Με πον-πον

 • Θα χρειαστείς μικρά, χρωματιστά πον-πον από ένα κατάστημα με υλικά χειροτεχνίας και πιστόλι σιλικόνης ή κόλλα χειροτεχνίας μαζί με ένα πινέλο και ένα τσιμπιδάκι φρυδιών.
 • Άπλωσε την κόλλα με το πινέλο στα σημεία όπου θες να βάλεις τα πον-πον και πιάνοντάς τα με το τσιμπιδάκι σφήνωσέ τα στην εσοχή που έχεις επιλέξει.

Κουκουνάρια
iStock

3. Διακοσμητικές κατασκευές

Εκτός από τους παραπάνω πολύ απλούς τρόπους με τους οποίους μπορείς να αξιοποιήσεις τα κουκουνάρια, υπάρχουν και αμέτρητες ιδέες για κατασκευές. Μία από αυτές είναι μια εντυπωσιακή γιρλάντα από κουκουνάρια, για την οποία θα χρειαστείς σχοινί, βιδωτά γαντζάκια, κόλλα αναμεμειγμένη με νερό και σπρέι σε χρυσό χρώμα.

Αφού περάσεις τα βιδωτά γαντζάκια στο πίσω μέρος των κουκουναριών (βλ. κατασκευή γιρλάντας), μπορείς να χρησιμοποιήσεις λεπτές χρωματιστές κορδέλες για να τα κρεμάσεις από το δέντρο ή για να τα χρησιμοποιήσεις στο αμπαλάζ των δώρων σου ή ακόμη και στη διακόσμηση του γιορτινού τραπεζιού.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.