EUROKINISSI ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

4 ΟΡΕΙΝΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΑΞΕΧΑΣΤΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Βαρέθηκες να περνάς κάθε χρόνο τις καλοκαιρινές σου διακοπές στη θάλασσα; Σε κούρασε η ζέστη, η κίνηση, η φασαρία και ο συνωστισμός στις παραλίες και τα beach bar; Μήπως φέτος το καλοκαίρι ήρθε η ώρα να... πάρεις τα βουνά; Σε περίπτωση που το σκέφτεσαι, προτείνουμε 4 ορεινούς προορισμούς για διακοπές που θα σου μείνουν αξέχαστες.

Αρκετοί φίλοι μου επιλέγουν ορεινές διακοπές το καλοκαίρι και όπως μου έχουν εξηγήσει επανειλημμένα, οι λόγοι είναι πολλοί. Καταρχάς, αποφεύγουν την πολυκοσμία και τον συνωστισμό που κάνει κάθε χρόνο τα νησιά να βουλιάζουν. Επιπλέον, γλιτώνουν από τον καύσωνα και τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στα παραθαλάσσια μέρη, και έτσι απολαμβάνουν ποιοτικό ύπνο το βράδυ.

Στα επιχειρήματα όσων πηγαίνουν για διακοπές στο βουνό, είναι επίσης ότι οι τιμές είναι συνήθως πιο χαμηλές και τα καταλύματα οικονομικότερα. Ακόμη, το βουνό σου δίνει δυνατότητες για δραστηριότητες στη φύση, όπως πεζοπορία, αναρρίχηση ή ορειβασία.

Κάπου εδώ θα σταματήσω να απαριθμώ τα επιχειρήματα υπέρ των διακοπών στο βουνό και θα περάσω σε ιδέες για ορεινούς προορισμούς στην Ελλάδα. Μήπως, τελικά, είσαι κι εσύ τύπος του βουνού και δεν το ξέρεις;

4 προορισμοί για ορεινές διακοπές

1. Όλυμπος

Τι θα έλεγες για διακοπές στο βουνό των θεών ή αλλιώς το βουνό με την υψηλότερη κορυφή της Ελλάδας; Εκεί που η θέα σου κόβει την ανάσα, τα μονοπάτια για πεζοπορία είναι αμέτρητα, οι πηγές με τα παγωμένα νερά μαγευτικές και ο Εθνικός δρυμός Ολύμπου με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα προσφέρει ένα περιβάλλον εκπληκτικού φυσικού κάλλους.

Στις πλαγιές και στους πρόποδες του Ολύμπου υπάρχουν πανέμορφα γραφικά χωριουδάκια, όπως η Σκοτίνα, ο Παλαιός Παντελεήμονας ή η Ραψάνη, σε κάποια από τα οποία μπορείς να βρεις καφενεία και ταβέρνες για φαγητό αλλά και επιλογές για διαμονή. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τις παραδοσιακές πίτες, τα ντόπια κρέατα και τα χειροποίητα γλυκά που θα βρεις σε τοπικά μαγαζάκια ή πλανόδιους πωλητές.

ορεινές διακοπές Όλυμπος
iStock

2. Τζουμέρκα

Τα Τζουμέρκα κοντά στα Ιωάννινα είναι πανέμορφα όλες τις εποχές! Τα Αθαμανικά όρη, όπως είναι η επίσημη ονομασία τους, υψώνονται ανάμεσα στους ποταμούς Αράχθου και Αχελώου και περιβάλλονται από παραδοσιακά χωριά με πέτρινα γεφύρια που αξίζει να επισκεφθεί κανείς.

Δύο πανέμορφα και διάσημα χωριά της περιοχής είναι οι Καλαρρύτες, με τη χαρακτηριστική γκρίζα πέτρα στα σπίτια και τους οικισμούς, και το Συρράκο με την επίσης παραδοσιακή αρχιτεκτονική, στο οποίο θα αναγκαστείς να αφήσεις το αυτοκίνητο εκτός χωριού και να απολαύσεις το τοπίο με τα πόδια.

ορεινές διακοπές
EUROKINISSI ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

3. Πήλιο

Το σίγουρο για το Πήλιο είναι ένα: ότι δεν πας μόνο μία φορά. Στην ορεινή εκδοχή του (γιατί το Πήλιο συνδυάζει το βουνό με τη θάλασσα με τρόπο μοναδικό) προσφέρει δροσιά κάτω από τα πεύκα, τα έλατα, τις βελανιδιές και τα πλατάνια που κοσμούν τις πλατείες στα γραφικά χωριά του αλλά και καλό φαγητό! Τα παλιά αρχοντικά, τα τρεχούμενα νερά και τα στενά καλντερίμια είναι μόνο μερικά από όσα θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει ο επισκέπτης.

Όσον αφορά τη διαμονή, η Μακρυνίτσα και η γειτονική της Πορταριά, οι Μηλιές και η Ζαγορά είναι μόνο μερικές από τις επιλογές.

Πήλιο
EUROKINISSI ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Óôéãìéüôõðï áðü ôçí Ìáêñéíßôóá, Ýíá áðü ôá ïìïñöüôåñá ÷ùñéÜ ôïõ Ðçëßïõ ëüãù ôçò ìïíáäéêÞò áñ÷éôåêôïíéêÞò ôïõ öõóéïãíùìßáò. ÁðÝ÷åé áðü ôï Âüëï 17 ÷ëì. êáé óõíäõÜæåé áñìïíéêÜ ôç äüìçóç ìå ôï öõóéêü ðåñéâÜëëïí. ¸÷åé ìåãÜëç ôïõñéóôéêÞ áíÜðôõîç êáé áðïôåëåß ðñïïñéóìü åäþ êáé äåêáåôßåò.
(EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÅÕÓÔÁÈÉÏÕ)

4. Ζαγοροχώρια

Τα Ζαγοροχώρια μπορεί να είναι περισσότερο γνωστά ως χειμερινός προορισμός, όμως το ορεινό τοπίο της Ηπείρου, με τα ποτάμια, τις λίμνες και τους καταρράκτες, αποτελεί ταξιδιωτική επιλογή για διακοπές τόσο για τους ανοιξιάτικους όσο και για τους καλοκαιρινούς μήνες. Και αν δεν έχεις κάνει ποτέ «βουνίσιο» μπάνιο, στα Ζαγοροχώρια θα έχεις σίγουρα την ευκαιρία.

Μην παραλείψεις να επισκεφθείς το Πάπιγκο, ένα πολύ όμορφο χωριό, τον ποταμό Βοϊδομάτη, στου οποίου τα νερά μπορείς να κάνεις και rafting, αλλά και την πόλη των Ιωαννίνων.

Ζαγοροχώρια
EUROKINISSI ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Tips για ορεινές διακοπές

  • Αν τελικά επισκεφθείς κάποιον ορεινό προορισμό, φρόντισε να μην πας μόνος/η. Αν θέλεις να κάνεις μοναχικές διακοπές, υπάρχουν άλλοι ιδανικότεροι προορισμοί.
  • Πριν ξεκινήσεις να πακετάρεις τα πράγματά σου, έλεγξε τον καιρό στον προορισμό σου. Πρόσεξε μην σε ξεγελάσει η ζέστη της πόλης και αφήσεις έξω από τη βαλίτσα σου τα ζεστά ή αντιανεμικά τζάκετ.
  • Πάρε μαζί σου αθλητικά ή ορειβατικά παπούτσια γιατί οι ορεινές διακοπές έχουν περπάτημα.
  • Αν κάνεις πεζοπορία, φρόντισε να έχεις ένα σακίδιο με ελαφριά σνακ και –οπωσδήποτε– νερό.
  • Μην ξεχάσεις να βάλεις στις αποσκευές σου το φαρμακείο των διακοπών. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα σου χρειαστεί!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.