Eurokinissi Γιώργος Ευσταθίου

ΟΣΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΞΕΡΩ ΟΤΑΝ ΕΔΙΝΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Οι Πανελλαδικές για μένα ήταν ένα όμορφο ταξίδι με αίσιο τέλος. Όμως, όσα ακολούθησαν με έκαναν να αλλάξω γνώμη για πολλά πράγματα. Αν μάλιστα ήξερα τότε αυτά που ξέρω τώρα, η πορεία μου μπορεί να ήταν διαφορετική.

Οι Πανελλαδικές ήταν για μένα ένα success story. Δεν είχαν άγχος –πράγμα παράδοξο για έναν αγχώδη τύπο σαν εμένα–, ούτε ξενύχτι. Δεν έχασα καμία εκδρομή, ούτε τις εξόδους με την παρέα. Και κάθε βράδυ προτού δώσω έβγαινα μια μικρή βόλτα, νιώθοντας όλο και πιο κοντά στο τέλος μιας τεράστιας (ομολογουμένως) προσπάθειας.

Παρότι συχνά γονείς και καθηγητές με είχαν αμφισβητήσει, εγώ δεν έχασα τον στόχο. Που ήταν να μπω στο πανεπιστήμιο. Το πέτυχα με συστηματικό, καθημερινό διάβασμα και την πεποίθηση ότι, ο κόσμος να χαλάσει, εγώ θα σπούδαζα. Δεν είχα βρει τι επάγγελμα ήθελα να ακολουθήσω, ήξερα όμως τι ήθελα να σπουδάσω.

Πέτυχα λοιπόν με την πρώτη, στην πρώτη σχολή προτίμησής μου – τότε το σύστημα ήταν κάπως διαφορετικό, αλλά η ουσία παραμένει η ίδια. Θα αναρωτιέσαι λοιπόν τι θέλω και γράφω τώρα αυτό το κομμάτι, αφού... όλα καλά. Κι όμως, ακόμη και οι ιστορίες επιτυχίας κρύβουν αρκετές ανατροπές, αντιφάσεις και πολλή γνώση.

Πανελλαδικές
EUROKINISSI ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Αν με ρωτήσεις τώρα γιατί νομίζω ότι κατάφερα όλα τα παραπάνω, θα σου απαντήσω: επειδή ένιωθα πως δεν είχα άλλη επιλογή και ταυτόχρονα επειδή (πίστευα ότι) το ήθελα πολύ. Ως παιδί είχα φτιάξει στο κεφάλι μου ένα ιδανικό σενάριο που έλεγε ότι θα φοιτούσα στο πανεπιστήμιο πάση θυσία, αφού θα έδινα εξετάσεις όσες φορές χρειαζόταν, και ότι η φοιτητική ζωή θα ήταν τόσο φανταστική, που άξιζε οποιαδήποτε στέρηση απαιτούσε η μέχρι τότε προσπάθεια.

Τα καλά νέα, λοιπόν, ήταν ότι πέρασα στη Φιλοσοφική των ονείρων μου. Τα ακόμη καλύτερα, ότι ο τρόπος που το πέτυχα ήταν ένα πραγματικό μάθημα ζωής για τη σημασία της οργάνωσης, της ψυχραιμίας, της στοχοπροσήλωσης και της ισορροπίας μεταξύ διασκέδασης και δουλειάς, ένα μάθημα που τείνω ωστόσο να ξεχνάω στην ενήλικη ζωή μου.

Τα κακά νέα ήταν ότι η φοιτητική ζωή στην Αθήνα δεν ήταν καθόλου φανταστική και η Φιλοσοφική διόλου ονειρική. Όλα τα υπόλοιπα, μεταξύ καλών και κακών, ήταν αυτά που έμαθα εκ των υστέρων και που έχουν αλλάξει εντελώς την κοσμοθεωρία μου. Όλα αυτά που θεωρώ ότι αξίζει να γράψω, διότι δείχνουν και την άλλη όψη του νομίσματος που για τους πολλούς λέγεται «επιτυχία».

Οι Πανελλαδικές δεν είναι η μοναδική επιλογή

Μπορεί να σε έχουν κάνει να το πιστεύεις, αλλά δεν είναι έτσι. Υπάρχουν πλέον άπειρες σχολές επαγγελματικής κατάρτισης, ιδιωτικές και δημόσιες. Υπάρχουν δουλειές που σου ανοίγουν λαμπρό δρόμο καριέρας (αν αυτό θέλεις) και σίγουρα υπάρχει ο χρόνος που μπορείς να εκμεταλλευτείς για να σκεφτείς πιο συνειδητοποιημένα και χωρίς άγχος τις επιλογές σου, να αποκομίσεις νέες εμπειρίες και να πάρεις τη ζωή σου στα χέρια σου.

«Λέω στους μαθητές πως είναι τυχεροί, διότι το σύστημα πλέον τους δίνει πολλές ευκαιρίες να φτάσουν στο στόχο τους, είτε δίνοντας ξανά εξετάσεις, είτε με μεταπτυχιακές σπουδές, είτε με ιδιωτικά πανεπιστήμια», είπε στο OW o σύμβουλος καριέρας και επαγγελματικού προσανατολισμού Πάνος Σταυρόπουλος.

Η επιτυχία στις Πανελλαδικές δεν ισοδυναμεί με επαγγελματική επιτυχία

Είναι άλλο πράγμα οι σπουδές κι άλλο το επάγγελμα. Μπορεί να σπουδάσεις κάτι που δεν θα ακολουθήσεις επαγγελματικά ποτέ. Να καταλάβεις με τον καιρό ότι δεν σου αρέσει ή να μην μπορέσεις να βρεις δουλειά στον συγκεκριμένο τομέα. Οι πιο πολλοί που γνωρίζω έχουν ακολουθήσει επάγγελμα άσχετο με τις σπουδές τους.

Πανελλαδικές
ILIALIVE.GR/EUROKINISSI ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ

Αρκετοί επίσης φίλοι και γνωστοί που κάποτε ζήλευαν τους άριστους μαθητές έχουν βρεθεί τώρα με δουλειές καλές από πολλές απόψεις. Βλέπεις, αυτούς έτρεξαν πολλοί να τους βοηθήσουν με «γνωριμίες», τους άλλους, που πέτυχαν στο Πανεπιστήμιο, ουδείς. Όλοι θεώρησαν ότι θα τα καταφέρουν μόνοι τους. Τέλος, να σημειώσω ότι όλες οι φίλες μου που δεν πέτυχαν στο Πανεπιστήμιο κερδίζουν τώρα περισσότερα χρήματα από εμένα.

Το πανεπιστήμιο δεν θα σου λύσει όλα τα προβλήματα

Με το να θεωρείς ότι περνώντας στο πανεπιστήμιο θα έχεις πετύχει τον απόλυτο στόχο, κάνεις συχνά ένα λογικό άλμα. Νομίζεις ότι όλα θα είναι τέλεια από εδώ και στο εξής. Κι όμως, η προσπάθεια που έκανες είναι μόνο η αρχή ενός ταξιδιού με πολλά απρόοπτα και δυσκολίες.

Το πτυχίο απαιτεί επίσης πολύ διάβασμα και θυσίες, τα μαθήματα δεν είναι όλα ενδιαφέροντα, ακόμη κι αν έχεις πετύχει στη Νο 1 προτίμησή σου, η επαγγελματική σου αποκατάσταση δεν θα λυθεί ως διά μαγείας και νέα προβλήματα θα προστεθούν. Γενικά, μην πιστέψεις το ιδανικό σενάριο που θα σου «πουλήσουν». Το πανεπιστήμιο είναι ζόρικο από αρκετές απόψεις. Άσε που μπορεί να ακολουθήσει και μεταπτυχιακό...

Πανελλαδικές
EUROKINISSI ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Επιτυχία και αποτυχία δεν σημαίνουν τίποτε

Ίσως η άποψή μου να είναι ακραία, αλλά θεωρώ πλέον ότι οι λέξεις αυτές είναι κούφιες. Πρώτον, διότι τα μέτρα και τα σταθμά δεν είναι ίδια για όλους. Αυτό που για κάποιον είναι επίτευγμα, για σένα μπορεί να μη σημαίνει τίποτε.

Αλλά και αυτό που σήμερα σου φαίνεται επιτυχία, μπορεί να μην οδηγήσει πουθενά. Αντίθετα, αυτό που τώρα βλέπεις ως αποτυχία, μπορεί να γίνει η αρχή ενός δρόμου με πολλά δώρα. Άλλωστε, ποτέ δεν μπορείς να πεις για κάποιον ότι είναι επιτυχημένος ή αποτυχημένος.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.