iStock

5 TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΣΤΟ ΚΟΜΟΔΙΝΟ ΣΟΥ

Κάνε εκκαθάριση στο κομοδίνο σου ακολουθώντας 5 πρακτικά βήματα. Τα οφέλη που θα δεις, τόσο στην ποιότητα του ύπνου όσο και στην ίδια την αισθητική του χώρου, θα σε αποζημιώσουν για τον χρόνο που θα έχεις δαπανήσει.

Ανεξάρτητα από το πόσο άνετο μπορεί να είναι το στρώμα και το κρεβάτι σου, ένα πηγμένο με πράγματα υπνοδωμάτιο θα επηρεάζει πάντα την ποιότητα του ύπνου σου. Το κομοδίνο είναι ένα έπιπλο πολύ λειτουργικό και σημαντικό, εφόσον βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο προσκεφάλι σου, και η εκκαθάρισή του είναι απαραίτητη για έναν ξεκούραστο ύπνο.

Είναι πολύ εύκολο για τα κομοδίνα να γίνουν άνω κάτω. Το να διατηρήσεις το δικό σου καθαρό, εκτός από πρακτικούς λόγους, έχει να κάνει και με την αισθητική. Το λιτό είναι πιο κομψό στην περίπτωση του κομοδίνου –το αποδεικνύουν χιλιάδες φωτογραφίσεις υπνοδωματίων– και το βλέμμα θα μπορεί να «ξεκουραστεί» επάνω του.

Ας μη μιλήσουμε για τη σκόνη που αγαπάει να συγκεντρώνεται στα πολλά πράγματα και που ουσιαστικά την έχεις δίπλα στη μύτη σου. Aκολουθώντας τα παρακάτω βήματα, θα εισπράξεις άμεσα το όφελος.

1. Άδειασε το κομοδίνο εντελώς

Όπως και με κάθε άλλο έπιπλο που λειτουργεί και ως αποθηκευτικός χώρος, όταν θέλουμε να κάνουμε εκκαθάριση, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να βγάλουμε όλα τα πράγματα έξω. Και δεν εννοούμε μόνο αυτά που βρίσκονται στην επιφάνεια, αλλά και όσα είναι μέσα στα συρτάρια, τα ράφια ή το ντουλάπι (αν υπάρχει).

Εκκαθάριση στο κομοδίνο
Unsplash Samuel Foster

Άπλωσε την «πραμάτεια» σου επάνω στο κρεβάτι, ώστε να βλέπεις τι χρειάζεσαι και τι όχι. Αν δυσκολεύεσαι να πάρεις απόφαση για το τι πρέπει να κρατήσεις, μια καλή ιδέα είναι να ταξινομήσεις τα αντικείμενα σε κατηγορίες, π.χ. ηλεκτρονικά, βιβλία και περιοδικά, προσωπικά αντικείμενα, φάρμακα και βιταμίνες κ.ά.

2. Καθάρισέ το καλά, μέσα - έξω

Ένα γεμάτο κομοδίνο μπορεί να σε αποθαρρύνει από το τακτικό ξεσκόνισμα, πόσο μάλλον από ένα καλύτερο καθάρισμα με υγρό πανί μέσα κι έξω.

Σίγουρα πάντως η σκόνη που κάθεται ανάμεσα και πάνω στα πολλά πράγματα είναι κάτι που δεν μπορείς να δεις. Γι' αυτό τώρα που είναι άδειο εντελώς, έχεις μια καλή ευκαιρία να το καθαρίσεις εις βάθος και να διώξεις κάθε κόκκο σκόνης.

Αν προτιμάς ένα φυσικό καθαριστικό μιας και το κομοδίνο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το πρόσωπό σου, υπάρχουν μερικές ιδέες για το πώς να φτιάξεις φυτικά καθαριστικά από απλά υλικά που σίγουρα έχεις στο σπίτι σου.

3. Ξανασκέψου τι θεωρείς «απαραίτητο»

Το πιο δύσκολο μέρος της εκκαθάρισης ενός κομοδίνου είναι να καταλάβεις ποια αντικείμενα δεν πρέπει να αποθηκεύεις εκεί. Ιδανικά, ένα κομοδίνο θα πρέπει να είναι «ακατάστατο». Αυτό σημαίνει ότι εκεί πρέπει να μπαίνουν μόνο τα πράγματα που χρησιμοποιείς, ενώ βρίσκεσαι στο κρεβάτι.

Εκκαθάριση στο κομοδίνο
Unsplash Christopher Jolly

Τα απολύτως απαραίτητα πάνω από το κομοδίνο είναι το πορτατίφ, το βιβλίο που διαβάζεις, ένα ρολόι κι ένα ποτήρι νερό. Μία κορνίζα είναι όμορφη, αλλά πρόσεχε μην το παρακάνεις.

Μέσα στο συρτάρι εξυπηρετεί να φυλάς αντικείμενα όπως μια ενυδατική κρέμα, χαρτομάντιλα, μια μάσκα ύπνου, ωτοασπίδες και ίσως ένα στυλό με μπλοκ, αν σου έρχονται ιδέες όταν ξυπνάς τη νύχτα και θες να τις θυμάσαι το άλλο πρωί.

Αν δυσκολεύεσαι να ξεχωρίσεις τα απαραίτητα, τότε αξιολόγησε τα αντικείμενα ως προς το πότε και το πώς τα χρησιμοποιείς. Είναι απαραίτητα για τη βραδινή ή την πρωινή ρουτίνα; Ποιος είναι ο σκοπός τους; Αν δεν θα τα χρησιμοποιείς τακτικά, πέταξε ή χάρισέ τα.

Προσοχή, αν πρέπει να αποφύγεις κάτι κατά την επιλογή ενός κομοδίνου είναι να προτιμήσεις ένα απλό τραπέζι, διότι θα δείχνει πάντα άνω κάτω. Υπάρχει λόγος που τα κομοδίνα φτιάχνονται με συρτάρια, ντουλάπια ή έστω ράφια και αυτός είναι για να «κρύβονται» εκεί όσα χρησιμοποιείς λιγότερο συχνά ή είναι μικροπράγματα.

4. Εξαφάνισε το κινητό σου

Συνήθως έχουμε έναν φορτιστή τηλεφώνου κάπου κοντά σε ένα κομοδίνο, μερικές φορές ακόμη και έναν φορτιστή φορητού υπολογιστή, ωστόσο, αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο.

Όχι μόνο τα καλώδια φαίνονται ακατάστατα και προκαλούν άγχος, αλλά το μπλε φως της οθόνης είναι ένα από τα βασικά εμπόδια για έναν ξεκούραστο ύπνο.

Για να κοιμηθείς καλά, είναι σημαντικό το δωμάτιο να είναι ήσυχο, τόσο από την άποψη της αισθητικής όσο και από την άποψη των περισπασμών. Προτίμησε λοιπόν ένα ξυπνητήρι και φόρτισε άλλου το κινητό σου.

Μια εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα μπορεί να είναι τα καλώδια φορτιστή για ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης, ειδικά εκείνες με οθόνες που μιμούνται το χαρτί και θεωρούνται κατάλληλες για διάβασμα πριν από τον ύπνο.

5. Σκέψου μήπως χρειάζεται κάποιο διαχωριστικό

Εκκαθάριση στο κομοδίνο
iStock

Αν τελικά η εκκαθάριση στο κομοδίνο δεν σε έκανε να διώξεις αρκετά αντικείμενα ή αν όσα έχεις είναι μικροσκοπικά και χάνονται μέσα στο συρτάρι, ίσως μια διαχωριστική θήκη σε βοηθήσει να τα τακτοποιήσεις καλύτερα.

Υπάρχουν διαχωριστικά για μικρά ή μεγαλύτερα συρτάρια, για ντουλάπια ακόμη και για το ανοιχτό ράφι του κομοδίνου που θα αποσυμφορήσουν την κατάσταση και θα κάνουν πιο λειτουργικό το έπιπλο.

Μια καλή και όμορφη ιδέα για τους ανοιχτούς χώρους του κομοδίνου είναι τα καλάθια, μικρά ή μεγαλύτερα τα οποία θα φιλοξενήσουν από περιοδικά και βιβλία, μέχρι κοσμήματα και... προφυλακτικά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.