Alamy-Visualhellas.gr

7 ΔΕΝΤΡΑ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΥΤΕΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΣΟΥ

Υπάρχουν 7 δέντρα με πλούσιο φύλλωμα τα οποία μπορείς να φυτέψεις στον κήπο σου, για να προσφέρουν σε λίγα χρόνια πλούσια σκιά.

Σίγουρα τα πολύχρωμα άνθη και τα αρωματικά φυτά ομορφαίνουν έναν κήπο, μεταμορφώνοντάς τον σε παραμυθένιο καταφύγιο, όμως τίποτα δεν συγκρίνεται με τα δέντρα που προσφέρουν παχιά σκιά κάτω από τα πλούσια φυλλώματά τους. Με τις καλοκαιρινές πυρκαγιές του 2023 στην Ελλάδα να κρίνονται ως οι χειρότερες των τελευταίων ετών στην Ευρώπη (σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών), το να φυτεύουμε όσο περισσότερα δέντρα μπορούμε μοιάζει αυτονόητο.

Τα περισσότερα δέντρα χρειάζονται πολλές δεκαετίες για να μεγαλώσουν, ωστόσο υπάρχουν κάποια είδη που ψηλώνουν ταχύτερα, προσφέροντας τα πλούτη τους ακόμα και μέσα σε μία δεκαετία. Η γεωπόνος και κηπουροκόμος Ειρηνέλλα Κανδηλίδη πρότεινε στο OW.gr αυτά που αναπτύσσονται καλύτερα στα ελληνικά εδάφη και επισήμανε τις ιδιαιτερότητές τους.

Υπέροχα καλλωπιστικά δέντρα που μεγαλώνουν γρήγορα

1. Κουτσουπιά (Cercis siliquastrum)

Αν θέλετε να βάλετε ζωηρό χρώμα στον κήπο σας, η κουτσουπιά είναι από τα δέντρα που ξεχωρίζουν. Τα φωτεινά μοβ άνθη της εμφανίζονται την άνοιξη, πριν καν τα πρώτα φύλλα, και παρόλο που είναι φυλλοβόλο δέντρο, απολαμβάνεις να το κοιτάζεις και τον χειμώνα, γιατί ακόμα και το σχέδιο των κλαδιών παρουσιάζει ενδιαφέρον.

Δέντρα με παχιά σκιά που μπορείς να φυτέψεις στον κήπο σου
iStock

Το δέντρο αυτό μπορεί να φτάσει μέχρι τα 5 μέτρα ύψους, ενώ τα πρώτα άνθη μπορεί να καθυστερήσουν να εμφανιστούν. Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις, ωστόσο στα ζεστά κλίματα προτιμά θέσεις που να το προστατεύουν από τον καλοκαιρινό καύσωνα. Πάντως αναπτύσσεται και σε παραθαλάσσιες και σε ορεινές ζώνες.

2. Σφενδάμι (Acer negundo)

Πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπημένα φυλλοβόλα δέντρα που συναντά κανείς σε κήπους, σε όλο τον κόσμο.

Δέντρα με παχιά σκιά που μπορείς να φυτέψεις στον κήπο σου
iStock

Είναι δέντρο που ψηλώνει γρήγορα, είναι πολύ ανθεκτικό στο κρύο, ενώ μπορεί να καλλιεργηθεί και σε εδάφη που πλημμυρίζουν συχνά. Είναι ιδιαίτερα ελκυστικό το φθινόπωρο, καθώς το φύλλωμά του είναι πολύ πλούσιο και αποτελεί ένα από τα πιο χρήσιμα δέντρα στην αρχιτεκτονική κήπου.

3. Μουριά πλατύφυλλη-άκαρπη (Morus platanifolia)

Πρόκειται για το δημοφιλέστερο ίσως καλλωπιστικό δέντρο, ιδανικό για κήπους, καθώς μπορεί να φτάσει τα 20 μέτρα ύψους και να δροσίσει τον τόπο γύρω του με τα μεγάλα, καταπράσινα και γυαλιστερά φύλλα του.

Δέντρα με παχιά σκιά που μπορείς να φυτέψεις στον κήπο σου
Alamy/Visualhellas.gr

Είναι ανθεκτικό στην ξηρασία, την ατμοσφαιρική μόλυνση και το θαλασσινό αλάτι, ωστόσο τον χειμώνα χρειάζεται αυστηρό κλάδεμα. Επιλέξτε την άκαρπη μουριά για τον κήπο σας και ελέγξτε την καλά στο φυτώριο από το οποίο θα την πάρετε, γιατί «τα τελευταία χρόνια δέχεται επίθεση από ένα ξυλοφάγο έντομο που μπορεί να την καταστρέψει», όπως επισημαίνει η κ. Κανδηλίδη.

4. Ψευδοπιπεριά (Schinus mole)

Πρόκειται για ένα όμορφο, ιδιαίτερο αειθαλές δέντρο, με πλούσιο φύλλωμα, κρεμαστά κλαδιά, μικρά αρωματικά λευκοκίτρινα άνθη που εμφανίζονται στις αρχές της άνοιξης και στρογγυλούς καρπούς που μένουν στο δέντρο από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο.

Δέντρα με παχιά σκιά που μπορείς να φυτέψεις στον κήπο σου
iStock

Στη νότια Αμερική οι καρποί αυτοί αποξηραίνονται, τρίβονται και χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο του πιπεριού (προτείνουμε να μην το επιχειρήσετε). Το δέντρο αυτό, εφόσον υποστηριχθεί καλά όσο είναι μικρό για να αποκτήσει ίσιο κορμό, μπορεί να φτάσει σε ύψος και τα 8 μέτρα. Είναι ιδανικό για παραθαλάσσιες περιοχές, προσαρμόζεται ακόμα και σε ξηρά εδάφη και χρειάζεται ελαφρύ κλάδεμα τον χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης.

5. Ακακία Κωνσταντινουπόλεως (Albizia julibrissin)

Ένα πολύ δημοφιλές καλλωπιστικό δέντρο που έχει τη μορφή ομπρέλας. Η ανάπτυξή του είναι γρήγορη και το ύψος του φτάνει από 6 έως 9 μέτρα. Έχει μεν αραιό φύλλωμα, όμως η ανθοφορία του τους ζεστούς μήνες είναι τόσο έντονη, που μπορεί να σχηματίσει από κάτω του πυκνή σκιά.

Δέντρα με παχιά σκιά που μπορείς να φυτέψεις στον κήπο σου
iStock

Στις ανατολικές χώρες ονομάζουν το δέντρο αυτό «αλβίζια η ροδομέταξη» χάρη στο όμορφο χρώμα των λουλουδιών με τη μεταξένια υφή. Προτιμά τα ηλιόλουστα σημεία, αναπτύσσεται καλύτερα σε ήπια κλίματα όμως είναι ανθεκτική και στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, ενώ δεν έχει και ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος. Προσέξτε μόνο το σημείο στο οποίο θα την φυτέψετε, γιατί οι ρίζες της μπορούν ακόμα και να «σηκώσουν» κάποιον φράχτη ή τσιμεντένιο διάδρομο.

6. Γιακαράντα (Jacaranda mimosifolia)

Η Γιακαράντα είναι ένα δέντρο με καταπληκτική ανθοφορία, ειδικά τον Ιούνιο. Είναι όμως φυλλοβόλο, με κλαδιά που απλώνουν δημιουργώντας τους ζεστούς μήνες παχιά σκιά, ενώ μπορεί να φτάσει και τα 12 μέτρα ύψος.

Δέντρα με παχιά σκιά που μπορείς να φυτέψεις στον κήπο σου
iStock

Τα άνθη της, που παραμένουν μέχρι τον Σεπτέμβριο, μπορεί να έχουν κάθε πιθανή απόχρωση του μπλε, ενώ προσφέρουν διακριτικό άρωμα. Είναι δέντρο που αναπτύσσεται γρήγορα, αγαπά την ηλιοφάνεια και παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στην ξηρασία, γι’ αυτό προτιμάται πολύ στις μεσογειακές χώρες.

7. Τίλια (Tilia tomentosa)

Αν ζείτε στη βόρεια Ελλάδα, ένα από τα καλύτερα δέντρα για τον κήπο σας είναι η τίλια, γνωστή και ως φλαμουριά.

Δέντρα με παχιά σκιά που μπορείς να φυτέψεις στον κήπο σου
Alamy-Visualhellas.gr

Είναι το δέντρο από το οποίο προέρχεται και το γνωστό αφέψημα τίλιο. Πρόκειται για αιωνόβιο, φυλλοβόλο δέντρο με πυκνά φύλλα που μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 30 μέτρα ύψους. Έχει μεγάλα καρδιόσχημα φύλλα, ενώ το καλοκαίρι γεμίζει με μικρά, κίτρινα αρωματικά άνθη που τον χειμώνα μετατρέπονται σε σκουροπράσινους καρπούς. Για να αναπτυχθεί σωστά προτιμά υγρά εδάφη και ημισκιερές θέσεις φύτευσης, ενώ έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό και αντέχει στο κρύο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.