AP Photo/Kin Cheung

7 TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΝ ΠΑΤΕ ΣΤΗΝ DISNEYLAND ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ

Ένα ταξίδι στην Disneyland Paris με τα παιδιά μπορεί να είναι μια από τις πιο διασκεδαστικές εμπειρίες της ζωής σας, αν οργανωθείτε σωστά!

Αν υπάρχει ένας προορισμός στον οποίο σχεδόν κάθε παιδί ονειρεύεται κάποια στιγμή να βρεθεί, αυτός είναι αναμφίβολα η Disneyland. Στο Παρίσι βρίσκεται το εντυπωσιακότερο ίσως θεματικό πάρκο ψυχαγωγίας της Ευρώπης που υπόσχεται να ταξιδέψει τόσο τους μικρούς όσο και τους μεγάλους στη μαγεία των πλέον αγαπημένων ταινιών της Disney. Τα καταφέρνει; Γνώμη μου είναι ότι η ψηφιακή εποχή στην οποία μεγαλώνουν τα σημερινά παιδιά δεν αφήνει πολλά περιθώρια στον πραγματικό κόσμο να τα εντυπωσιάσει.

Σε κάθε περίπτωση, η Disneyland Paris έχει κάνει μια φιλότιμη προσπάθεια να εκσυγχρονιστεί μέσα στα 30 χρόνια λειτουργίας της. Πολλά παιχνίδια της σίγουρα εκτινάσσουν την αδρεναλίνη και –με πολύ καλό προγραμματισμό– μπορεί να σας προσφέρει μια μοναδική οικογενειακή εμπειρία και αναμνήσεις που θα μείνουν αξέχαστες.

Σκοπός μας δεν είναι να σας αποκαλύψουμε όλα όσα θα έχετε την ευκαιρία να βιώσετε εκεί –γιατί να χαλάσουμε την έκπληξη;– αλλά να σας βοηθήσουμε στην οργάνωση, ώστε να μην κουραστείτε παραπάνω από όσο χρειάζεται και να απολαύσετε πραγματικά την επίσκεψή σας στο πάρκο.

1. Ποια είναι η ιδανική ηλικία για να πάει ένα παιδί στην Disneyland;

Παρατηρείτε τον ενθουσιασμό των μικρών σας, όταν βλέπουν τις πριγκίπισσες της Disney και τα Cars, και σκέφτεστε ότι έχει έρθει η ώρα για το μεγάλο ταξίδι; Μπορεί και ναι. Αλλά πριν βιαστείτε να κλείσετε εισιτήρια για το πάρκο και να πληρώσετε γι’ αυτά ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό, σκεφτείτε τα εξής:

  • Τα περισσότερα παιχνίδια απευθύνονται σε παιδιά κάθε ηλικίας, ωστόσο αυτά που προσφέρουν τις μεγαλύτερες συγκινήσεις και εκτινάσσουν την αδρεναλίνη απαιτούν τα άτομα που θα συμμετέχουν να έχουν ύψος πάνω από 1,20 μ. Αυτό συνήθως σημαίνει, να είναι το παιδί άνω των 5 ετών.
  • Πιθανώς και σε ένα 5χρονο η «συγκίνηση» να είναι υπερβολικά έντονη. Ορισμένα τρενάκια, για παράδειγμα, είναι υπερβολικά γρήγορα και απότομα και ακόμα και ένα μεγαλύτερο των 5 ετών παιδί μπορεί να δυσφορήσει.
  • Η επίσκεψη στο πάρκο, ειδικά αν δεν έχετε σκοπό να περάσετε μια ολόκληρη εβδομάδα εκεί, περιλαμβάνει μπόλικη σωματική καταπόνηση. Είναι τα παιδιά σας έτοιμα να περπατούν και να στήνονται σε ουρές για ώρες; Μήπως θα ήταν έξυπνο να πάρετε μαζί και ένα καρότσι;
  • Μην αναρωτηθείτε απλώς αν τα παιδιά σας είναι πολύ μικρά για Disneyland, αλλά μήπως είναι και πολύ μεγάλα. Δηλαδή, ένα εφηβάκι που έχει πάψει εδώ και χρόνια να βλέπει animation ίσως να μην ενθουσιαστεί τόσο με το πάρκο και να του φανεί κάπως… παιδιάστικο.

Κατά τη γνώμη μου, για να το απολαύσετε όλοι στο μέγιστο βαθμό, ιδανικές ηλικίες για να βρεθεί ένα παιδί στη Disneyland είναι μεταξύ 7 και 10 ετών. Χωρίς φυσικά να αποκλείονται όλες οι υπόλοιπες ηλικίες.

2. Πόσες μέρες χρειάζομαι για να δω και τα δύο πάρκα;

Η Disneyland Paris αποτελείται επί της ουσίας από δύο πάρκα ψυχαγωγίας, το Disneyland Park και τo Walt Disney Studios Park. Αυτά ανήκουν στο ευρύτερο Disney Village, που περιλαμβάνει και τα θεματικά ξενοδοχεία. Εννοείται ότι αφού θα βρεθείτε εκεί, αξίζει να επισκεφθείτε και τα δύο πάρκα.

Το πόσες μέρες ή ώρες θα χρειαστείτε έχει να κάνει με το αν σκοπεύετε να δοκιμάσετε όλα τα παιχνίδια. Αν τα παιδιά σας είναι σε ηλικία που μπορούν (βάσει ύψους) να μπουν σε όλα τα παιχνίδια και αν δεν θέλετε να είστε σε ένα ατελείωτο τρέξιμο από το πρωί έως το βράδυ για να τα προλάβετε, γνώμη μου είναι ότι τρεις ημέρες είναι ιδανικές. Δύο θα τις περάσετε στο πάρκο και άλλη μία, την τελευταία, στα Studios. Διαφορετικά, αν πρόκειται να κάνετε μια διαλογή παιχνιδιών και δραστηριοτήτων εκεί, μπορείτε να ευχαριστηθείτε την επίσκεψή σας και σε δύο ημέρες.

3. Να μείνω μέσα στην Disneyland ή εκτός;

Η απάντηση εδώ έχει να κάνει με τις οικονομικές σας δυνατότητες. Τα θεματικά ξενοδοχεία του Disney Village, τα οποία απέχουν μερικά λεπτά από το πάρκο (με εσωτερικό δωρεάν λεωφορειάκι ή με τα πόδια), είναι υπέροχα, προσεγμένα στη λεπτομέρεια, αλλά και πανάκριβα.

Αν δοκιμάσετε να κλείσετε ένα τέτοιο ξενοδοχείο, θα δείτε ότι το «πακέτο» περιλαμβάνει και τα εισιτήρια του πάρκου, οπότε υπολογίστε ότι π.χ. μια 4μελης οικογένεια για μία διανυκτέρευση (χωρίς πρωινό) και εισιτήρια για όλους και στα δύο πάρκα, θα πληρώσει από 900 έως 1.000 ευρώ. Το κόστος αυξάνεται κατά 500-700 ευρώ, αν επιλέξετε να μείνετε εκεί δύο βράδια.

Το κόστος των εισιτηρίων για τα δύο πάρκα ανά ενήλικα ξεκινά από 81 ευρώ για μία ημέρα, 71 ευρώ για δύο ημέρες και 67 ευρώ για 3 ημέρες. Η τιμή των εισιτηρίων για παιδιά άνω των 3 ετών είναι μειωμένη κατά 20 περίπου ευρώ, ενώ τα νήπια κάτω των 3 ετών μπαίνουν στο πάρκο δωρεάν.

Τουτέστιν, κάντε την έρευνα αγοράς σας, δείτε πού κυμαίνονται οι τιμές στα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα εκτός Disneyland και συγκρίνετε, συνυπολογίζοντας και το κόστος μεταφοράς αν μείνετε εκτός. Αν το οικονομικό δεν είναι πρόβλημα για εσάς, εννοείται συνιστάται να μείνετε σε κάποιο θεματικό ξενοδοχείο, αφενός γιατί βολεύει και αφετέρου για να παραμείνετε στο «παραμυθένιο κλίμα» και εκτός πάρκου.

4. Πώς θα γλυτώσω τις τεράστιες ουρές έξω από τα παιχνίδια;

Με τρεις τρόπους: Ο βασικότερος είναι, επιλέγοντας να βρεθείτε εκεί τις λιγότερο δημοφιλείς περιόδους (που είναι συνήθως αυτές που λειτουργούν τα σχολεία) και έχοντας ήδη κλείσει, βέβαια, τα εισιτήριά σας online. Οι χειμερινοί και οι φθινοπωρινοί μήνες είναι αυτοί με τους λιγότερους επισκέπτες. Αν σας τύχουν μέρες με καλοκαιρία, θα το ευχαριστηθείτε πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εποχή.

Ο δεύτερος είναι παρακολουθώντας τους χρόνους εισόδου από την εφαρμογή του πάρκου για κινητά, η οποία δείχνει ανά πάσα στιγμή πόση κινητικότητα έχει το κάθε παιχνίδι. Κάποια θα δείτε ότι έχουν τεράστιες ουρές όλη την ημέρα, στις οποίες μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε ακόμα και μία ώρα.

Δεν θέλετε να περιμένετε; Τότε μπορείτε να επιλέξετε την υπηρεσία Premier Access, η οποία σας επιτρέπει να έχετε πολύ ταχύτερη πρόσβαση στα παιχνίδια με τις μεγαλύτερες ουρές, με το αζημίωτο φυσικά! Αυτή την υπηρεσία μπορείτε να την επιστρατεύσετε ενώ είστε ήδη μέσα στο πάρκο, ανάλογα με τις ουρές που βλέπετε να υπάρχουν. Έτσι, αν π.χ. στο Big Thunder Mountain η αναμονή είναι 1 ώρα, μπορείτε να βγάλετε ένα έξτρα εισιτήριο (ή και περισσότερα, ανάλογα με το πόσα άτομα θα μπείτε στο παιχνίδι), με κόστος από 8 έως 15 ευρώ κατ’ άτομο (ανάλογα με το παιχνίδι) και έτσι να μπείτε αμέσως, παρακάμπτοντας όλη την ουρά. Ο ορισμός του «money rules», δηλαδή.

5. Είναι όλα τα παιχνίδια κατάλληλα για όλα τα παιδιά;

Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό ως προς την ηλικία του, την ιδιοσυγκρασία του και τις ιδιαιτερότητές του. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι στην πραγματικότητα επισκέπτεστε ένα πάρκο τύπου λούνα παρκ, έχει νόημα πριν μπείτε με τα παιδιά σας σε οποιοδήποτε παιχνίδι να σκεφτείτε πώς αυτά τα αντιδρούν στην υπερβολική ταχύτητα, τις απότομες μεταπτώσεις, το σκοτάδι, τις τρομακτικές κραυγές, τις γρήγορες εναλλαγές εικόνων, τις τρισδιάστατες εικόνες κ.λ.π. Υπάρχει περίπτωση να φοβηθούν; Να πανικοβληθούν; Να ζαλιστούν τόσο που να τους έρθει αναγούλα και αυτό να σας χαλάσει όλη τη μέρα;

Στα Disney Studios, για παράδειγμα, υπάρχει το παιχνίδι «The Twilight Zone Tower of Terror», το οποίο στην πραγματικότητα είναι ένα ασανσέρ που ανεβαίνει και κατεβαίνει με ελεύθερη πτώση. Σε αυτό επιτρέπεται να μπουν παιδιά με ύψος άνω του ενός μέτρου. Η 6 ετών κόρη μου που μπήκε μαζί μας έζησε εκεί την πιο τρομακτική εμπειρία της ζωής της (έπρεπε να έχω μείνει έξω μαζί της). Ο ακριβώς συνομήλικος φίλος της, από την άλλη, το καταχάρηκε. Πώς θα αντιδρούσε το δικό σας παιδί;

6. Με το φαγητό στην Disneyland τι κάνουμε;

Με όλο αυτό το περπάτημα και το παιχνίδι, το μόνο σίγουρο είναι ότι αρκετές θα είναι οι στιγμές που θα πεινάσετε και θα θελήσετε ένα σνακ ή ένα πιο πλήρες γεύμα. Οι επιλογές μέσα στο πάρκο είναι αμέτρητες, ωστόσο γνώμη μου είναι να κάνετε έναν προγραμματισμό και ως προς το φαγητό. Ιδανικά, προτιμήστε να κάνετε διαλείμματα για ελαφρά σνακ κατά την διάρκεια της βόλτας σας εκεί και επιλέξτε ένα εστιατόριο για το κυρίως γεύμα σας προς το τέλος της ημέρας.

Αν, μάλιστα, δεν θέλετε να πληρώσετε και μία περιουσία στο φαγητό, είναι προτιμότερο τα σνακ να τα έχετε φέρει μαζί σας, έχοντας π.χ. ετοιμάσει ή προμηθευτεί σάντουιτς, φρούτα, χυμούς και νερά εκτός πάρκου, αντί να τα αγοράσετε από τις κατά τόπους πανάκριβες καντίνες (ενδεικτικά, μια μικρή συσκευασία ποπ κορν κοστίζει 10 ευρώ).

Ωστόσο, θα είναι μια πολύ ιδιαίτερη εμπειρία αν απολαύσετε έστω ένα γεύμα σας σε κάποιο από τα θεματικά εστιατόρια του πάρκου. Το εστιατόριο του Κάπτεν Τζακ, για παράδειγμα, το οποίο βρίσκεται μέσα στην εγκατάσταση του τρένου «Πειρατές της Καραϊβικής», έχει την πιο εντυπωσιακή διακόσμηση και κουζίνα εμπνευσμένη από συνταγές της Καραϊβικής. Το τραπέζι σας, βέβαια, εκεί θα πρέπει να το έχετε κλείσει μέρες πριν!

7. Βοήθεια, το παιδί μου θέλει να ψωνίσει τα πάντα!

Και πώς να μη θέλει, αφού στα διάφορα μαγαζάκια εντός του πάρκου θα βρείτε τα πιο χαριτωμένα και πρωτότυπα αναμνηστικά, φανταστικές αποκριάτικες στολές που δύσκολα θα βρείτε να πωλούνται στην Ελλάδα, ρούχα, αξεσουάρ και είδη σπιτιού, όλα βέβαια σε αρκετά τσιμπημένες τιμές.

Για να μην καταλήξετε να τσακώνεστε οικογενειακώς για το τι θα πρωτοπάρετε και πόσα θα ξοδέψετε, ορίστε ένα συγκεκριμένο budget για τα ψώνια σας και φροντίστε να μην το ξεπεράσετε.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.