iStock

ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΚΟΥΖΙΝΑΣ: ΕΞΥΠΝΑ TIPS ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥΣ

Ως ένα από τα δωμάτια με τη μεγαλύτερη χρήση, η κουζίνα μας υπόκειται σε μεγάλη φθορά. Μια αρχιτέκτονας και μια interior designer συμβουλεύουν πώς θα την ανανεώσουμε έξυπνα.

Η εποχή των ανακαινίσεων έχει ξεκινήσει και η κουζίνα μας, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους χώρους του σπιτιού, δικαιούται να πάρει πρώτη έναν αέρα ανανέωσης. Η κουζίνα δεν είναι μόνο ο χώρος προετοιμασίας των γευμάτων μας, αλλά και η εστία του σπιτιού μας. Εκεί όχι μόνο τρώμε, αλλά καθόμαστε να συζητήσουμε, πίνουμε τον καφέ μας. Είναι, μετά την κρεβατοκάμαρα, ο χώρος όπου ξεκινά και τελειώνει η μέρα μας.

«Ως ένα από τα δωμάτια με τη μεγαλύτερη χρήση υπόκειται και στη μεγαλύτερη φθορά. Ως εκ τούτου, αποκαλύπτει την ηλικία του σπιτιού μας. Ανακαινίζοντάς την, όχι μόνο παίρνει επενδυτική αξία το σπίτι , αλλά αναβαθμίζεται και το βιοτικό μας επίπεδο», λένε στο OW.gr η αρχιτέκτονας μηχανικός Άντα Μελά και η διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων Γκέλη Δίκαρου, επικεφαλής και οι δύο του MADE Architect and Design Studio.

Οι ίδιες εξηγούν ότι είναι δύο οι άξονες στους οποίους πρέπει να κινηθεί κανείς για να σχεδιάσει μια κουζίνα: η λειτουργικότητα και η αισθητική. Πρέπει, λοιπόν, να εξυπηρετεί τις τρέχουσες ανάγκες μας, να διευκολύνει την καθημερινότητά μας και, φυσικά, να μας αρέσει. Δείτε παρακάτω τα έξυπνα tips που προτείνουν οι MADE για την ανανέωση ή και ανακαίνιση της κουζίνας μας:

Περισσότεροι αποθηκευτικοί χώροι: Ρηχά ντουλάπια

ανανέωση κουζίνας
iStock
Interior of wooden pantry with products for cooking. Adult woman taking kitchenware and food from the shelves.

Δεν είναι όλα τα σκεύη μας ίδια, συνεπώς υπάρχουν σίγουρα πολλά που θα μπορούσαν να μετακινηθούν από τα μεγάλα ντουλάπια σε μικρότερα, αφήνοντας περισσότερο ελεύθερο χώρο. Τρόφιμα, βαζάκια, μικρά κουτάκια, μπορούν να τοποθετηθούν σε ρηχά ντουλάπια ή ράφια, σε στενούς χώρους της κουζίνας μας που μένουν ανεκμετάλλευτοι. Δες επίσης τρόπου πώς να τακτοποιήσεις έξυπνα τις κατσαρόλες σου.

Περισσότεροι αποθηκευτικοί χώροι: Τροφοθήκες

ανανέωση κουζίνας
iStock
Kitchen cupboard for food storage

Οι τροφοθήκες έχουν αποδειχτεί σωτήριες στις κουζίνες, γι’ αυτό τις συνιστούμε ανεπιφύλακτα! Πέρα από τις κλασικές συρόμενες, ως τροφοθήκη μπορεί να λειτουργήσει ένα μεγάλο ντουλάπι με ράφια, συρτάρια ή συρόμενα καλάθια. Με αυτό τον τρόπο έχουμε καλύτερη πρόσβαση, καλύτερη οπτική των αποθηκευμένων πραγμάτων αλλά και καλύτερη ταξινόμηση.

Αντίο πάσο, καλωσήρθες νησίδα

ananeosi-kouzinas
MADE Architect Studio

Είναι η κουζίνα ενιαία με το σαλόνι σας; Το παλιό ψηλό πάσο που μεσολαβούσε ανάμεσα στους δύο χώρους ως διαχωριστικό είναι πια πολύ ογκώδες για τα γούστα σας; Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούμε να αντικαταστήσουμε το πάσο με πάγκο στο ύψος της υπόλοιπης κουζίνας. Να προσθέσουμε ρηχά ντουλάπια στη μία κάθετη πλευρά και να αφήσουμε ελεύθερη την άλλη για να βάλουμε counter stools. Με αυτό τον τρόπο έχουμε μεγαλύτερη επιφάνεια εργασίας, πρόσθετα ντουλάπια αποθήκευσης και ζώνη καθίσματος.

Ταπετσαρία στην κουζίνα;

Η ταπετσαρία είναι ένα υλικό πολύ αγαπητό στους interior designers. Και όχι άδικα. Οι ταπετσαρίες βινιλίου μπορούν άνετα να μπουν στους τοίχους της κουζίνας σας, χωρίς να φοβάστε ότι θα λερωθούν μιας και ο καθαρισμός τους είναι πολύ εύκολος. Καλό είναι κοντά σε εστίες και νεροχύτη να μπαίνει σκληρό υλικό, όπως πλακάκι, τεχνητά πετρώματα, inox κλπ. Στους υπόλοιπους τοίχους, όμως, η αγαπημένη σας ταπετσαρία μπορεί να δώσει μια νέα όψη στην κουζίνα σας, εύκολα γρήγορα και οικονομικά.

Κουζίνα με χρώμα: Να το τολμήσω;

Τολμήστε το και δεν θα χάσετε. Σε μια απλή κουζίνα, με μοντέρνο ίσιο πορτάκι χωρίς πόμολα ένα έντονο χρώμα μπορεί να δώσει τον χαρακτήρα που ψάχνετε. Ανεξάρτητα από το χρώμα που θα επιλέξετε, προτιμήστε ματ φινίρισμα και ουδέτερο μονόχρωμο πάγκο.

But first… coffee (station)

ανανέωση κουζίνας
iStock
Domestic coffee station detail

Ο καφές, ειδικά στην Ελλάδα αποτελεί όχι μόνο την απόλυτη καθημερινή συνήθεια μα και ένα σχεδόν ιερό τελετουργικό. Στην καθημερινότητά μας χρησιμοποιούμε τις συσκευές του καφέ πιο συχνά από οποιαδήποτε άλλη συσκευή στην κουζίνα μας -τους αξίζει, λοιπόν, περίοπτη θέση. Συγκεντρώστε την καφετιέρα σας, τον βραστήρα ή την εσπρεσιέρα σας σε ένα σημείο του πάγκου. Φροντίστε να υπάρχει πρίζα κοντά και ορίστε τον χώρο αυτόν σαν ένα ξεχωριστό κομμάτι της κουζίνας, που δεν εμπλέκεται στην προετοιμασία φαγητού.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.