LA BANDA FILMS

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΕΝΑΣ ΣΕΞΙΣΤΗΣ; ΜΙΑ ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΔΙΝΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ένας σεξιστής, η γυναίκα του και πολλές μικρές απιστίες μπαίνουν στο κάδρο μιας διαφορετικής ρομαντικής κομεντί και αλλάζουν τους ήρωές της αναπάντεχα.

Οι περισσότεροι –μαζί κι εγώ– θα έλεγαν χωρίς δεύτερη σκέψη πως ένας σεξιστής δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ και ίσως αυτή να είναι η αλήθεια. Πλην όμως πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα, όπως πάντα υπάρχουν κι εκείνοι οι χαρακτήρες που είναι «λίγο από κάτι» κι όχι υπερβολικά πολύ.

Φαίνεται πως «λίγο σεξιστής» είναι και ο πρωταγωνιστής της ταινίας Σουζάνα, με σκοτώνεις, η οποία είναι διαθέσιμη στο Ertflix μέχρι τις 14/11/2022. Τον ενσαρκώνει ο Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ και είναι εκείνος ο τύπος που απατάει τη γυναίκα του με μικρές και περιστασιακές σχέσεις – τσιλιμπουρδίζει είναι η λέξη που χαρακτηρίζει ακριβώς τα ατοπήματά του. Όμως, όταν εκείνη τον πληρώνει με το ίδιο νόμισμα, αφού πρώτα τον έχει εγκαταλείψει, γίνεται έξαλλος από ζήλια και φτάνει σε σημείο να παίξει μέχρι και ξύλο για να αποδείξει τον ανδρισμό του.

Η υπόθεση της ταινίας

Η ρομαντική κομεντί μεξικανο-καναδικής παραγωγής, σε σκηνοθεσία Ρομπέρτο Σνάιντερ, ξεφεύγει από τα κλισέ του Χόλιγουντ, όχι για να αποτελέσει ένα αριστούργημα της 7ης τέχνης, αλλά για να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή των πραγμάτων. Και από αυτή την άποψη το καταφέρνει. Τι μπορείνα συμβεί σε μια σχέση που διαλύεται για απολύτως ευνόητους λόγους και που δεν φαίνεται να έχει καμία προοπτική επανασύνδεσης;

ταινία
LA BANDA FILMS

Το πιο ενδιαφέρον στην ταινία αυτή, που μπορεί να δώσει αισιοδοξία σε ένα από τα φθινοπωρινά βράδια σας, είναι πως το happy end δεν έρχεται με τρόπο αναμενόμενο. Όχι δηλαδή επειδή ο πρωταγωνιστής κυνήγησε την αγαπημένη του, τάζοντάς της τον ουρανό με τα άστρα. Ούτε επειδή εκείνη τον προτίμησε, σε σχέση με το νέο της αμόρε. Αλλά επειδή αφέθηκε να χαλάσει και μέσα από τα συντρίμμια της να αναδιαμορφώσει τους ήρωές της.

Όταν η αγάπη σε ωριμάζει

Τελικά, ένας «ολίγον σεξιστής» μπορεί να ωριμάσει, όταν συνειδητοποιήσει και αποδεχτεί την ήττα του και όταν χάσει ό,τι του είχε προσφερθεί ως αγάπη. Και μέσα σε μια τέτοια αποδοχή, ακόμη κι όταν ξέρει ότι δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα να διεκδικήσει τα χαμένα του, η ζωή μπορεί να τον εκπλήξει ευχάριστα.

 

Το Σουζάνα, με σκοτώνεις μοιάζει να σου λέει ότι η αγάπη κατακτιέται, δεν έρχεται σαν κεραυνοβόλημα, και έχει τη δύναμη να σε ωριμάσει και να σε κάνει μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, αν την αφήσεις να σου χαρίσει τις αξίες της. Ίσως ακούγεται υπερβολικά ρομαντικό ή ανεδαφικό σε μια εποχή που σε τρομάζει με τις ακραίες εκφράσεις του σεξισμού της.

Ένα αισιόδοξο μήνυμα

Δεν αντιμετωπίζω το μήνυμά της ως μια ρεαλιστική απάντηση των προβληματικών σχέσεων και σε καμία περίπτωση των βίαιων ανθρώπων. Το αντιμετωπίζω ως μια αισιόδοξη προσέγγιση αυτού που αποκαλούμε «ωριμότητα» και που στον καθένα έρχεται –αν έρθει– υπό διαφορετικές συνθήκες. Αν είναι να το πάθεις από αγάπη, είναι σίγουρα καλύτερα. Κι αν είναι να το χαρείς σε μια ταινία, ας είναι σε μια διαφορετική ρομαντική κομεντί.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.