Unsplash Sharon McCutcheon

ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Φαίνεται ότι τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δεν θα τις επωμιστούμε όλοι με τον ίδιο τρόπο. Οι γυναίκες και οι σεξουαλικές και έμφυλες μειονότητες μάλλον θα πληρώσουν βαρύτερο τίμημα.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εμφανείς. Εκτός από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες, η κλιματική κρίση προκαλεί και προβλήματα υγείας στον άνθρωπο, για παράδειγμα πέτρες στα νεφρά ή νοσήματα που μεταδίδονται μέσω διαβιβαστών.

Οι επιστήμονες, όμως, λένε ότι η άνοδος της θερμοκρασίας δεν είναι το μόνο που πρέπει να φοβόμαστε αυτό το καλοκαίρι. Κι αυτό γιατί διαπιστώθηκε μια νέα συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, διαφορετικής φύσης.

Η νέα μελέτη στην οποία αναφέρομαι δείχνει ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πιθανό να αυξήσουν τη βία κατά των γυναικών και των σεξουαλικών και έμφυλων μεινοτήτων.

Τι έδειξε η έρευνα

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο ερευνητικό περιοδικό The Lancet Planetary Health και ανέλυσε 41 μελέτες σχετικά με ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καταιγίδες, πλημμύρες, ξηρασίες, καύσωνες και πυρκαγιές, σε έξι ηπείρους.

Κλιματική αλλαγή
Unsplash Nasa

Οι ερευνητές εξέτασαν αυτά τα δεδομένα παράλληλα με δεδομένα σχετικά με τη βία που συνδέεται με το φύλο, τα οποία περιλάμβαναν περιπτώσεις όπως σεξουαλική βία και παρενόχληση, σωματική ή ψυχολογική βία και πρόωρους ή αναγκαστικούς γάμους. Τα ευρήματά τους έδειξαν ότι η βία λόγω φύλου φαίνεται να αυξάνεται κατά τη διάρκεια ακραίων καιρικών φαινομένων.

Πολλές μελέτες έδειξαν αύξηση μίας ή περισσότερων μορφών βίας λόγω φύλου κατά τη διάρκεια ή μετά από ακραία γεγονότα. Αυτές οι μορφές βίας συχνά σχετίζονταν με την οικονομική αστάθεια, την επισιτιστική ανασφάλεια, το ψυχικό στρες, την παράδοση και τις γενικότερες συνέπειες της ανισότητας των φύλων.

Οι περισσότερες από τις μελέτες που αναλύθηκαν επικεντρώθηκαν στη βία κατά των cis γυναικών και κοριτσιών, ενώ μόνο μία μελέτη περιελάμβανε σεξουαλικές και έμφυλες μειονότητες. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν άλλες έρευνες που διαπιστώνουν ότι τα queer άτομα και οι μειονότητες φύλου αντιμετωπίζουν παρόμοιους κινδύνους.

Να διευκρινίσουμε στο σημείο αυτό ότι όπως ορίζεται ο όρος «σεξουαλικές και έμφυλες μειονότητες» αφορά πληθυσμούς που εντάσσονται στο ακρωνύμιο ΛΟΑΤΚΙ+ και εκείνους των οποίων ο σεξουαλικός προσανατολισμός ή η ταυτότητα φύλου ποικίλει.

γυναίκες
Unsplash Katherine Hanlon

Η εξήγηση του φαινομένου

Στο ερώτημα «γιατί συμβαίνει αυτό;» η απάντηση ίσως δεν είναι τόσο απλή. Όπως δήλωσε σε δελτίο τύπου η Kim van Daalen, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Πανεπιστημίου του Cambridge, «τα ακραία γεγονότα δεν προκαλούν από μόνα τους βία λόγω φύλου, αλλά μάλλον επιδεινώνουν τους παράγοντες της βίας ή δημιουργούν περιβάλλοντα που επιτρέπουν αυτού του είδους τη συμπεριφορά».

Φαινόμενα όπως οι ανεμοστρόβιλοι, για παράδειγμα, προκαλούν μεγάλη αστάθεια και, όπως είναι λογικό, οι ήδη περιθωριοποιημένοι άνθρωποι πλήττονται περισσότερο. «Στη ρίζα αυτής της συμπεριφοράς βρίσκονται συστηματικές κοινωνικές και πατριαρχικές δομές που επιτρέπουν και εξομαλύνουν αυτή τη βία», πρόσθεσε η van Daalen.

Επιπλέον, ανέφερε ότι οι υπάρχοντες κοινωνικοί ρόλοι και κανόνες, σε συνδυασμό με τις ανισότητες που οδηγούν σε περιθωριοποίηση και διακρίσεις καθιστούν τις γυναίκες, τα κορίτσια και τις σεξουαλικές και έμφυλες μειονότητες δυσανάλογα ευάλωτες στις δυσμενείς επιπτώσεις των ακραίων γεγονότων.

Οι ερευνητές, μάλιστα, προβλέπουν ότι η βία μπορεί να αυξηθεί καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά, ενώ τονίζουν την ανάγκη για άμεση δράση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.