Πάτμος. iStock

ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΑΞΕΧΑΣΤΟ ΠΑΣΧΑ

Είτε προτιμάς κάτι πιο κατανυκτικό είτε κάτι πιο «εκρηκτικό», τα δύο ελληνικά νησιά που προτείνουμε είναι εξαιρετικοί προορισμοί για το Πάσχα.

Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο φετινό Πάσχα, τη μεγάλη γιορτή του Χριστιανισμού, και πολλοί θεωρούν –με το δίκιο τους– ότι είναι η ιδανική στιγμή να ξεφύγουν από την καθημερινότητα ταξιδεύοντας σε ιδιαίτερους προορισμούς.

Με μία μέρα αργίας παραπάνω, λόγω της μεταφοράς της Πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα, είναι ευκαιρία να ανακαλύψουμε δυο ελληνικά νησιά με υπέροχες φυσικές ομορφιές και ιδιαίτερα έθιμα και παραδόσεις.

Χίος: Ο πιο «εκρηκτικός» προορισμός για Πάσχα

Το νησί της Χίου συνιστά αδιαμφισβήτητα μια από τις πιο μαγευτικές περιοχές της χώρας μας. Δεν είναι από τα πιο δημοφιλή νησιά, εκείνα που το καλοκαίρι κατακλύζουν αμέτρητοι ντόπιοι και τουρίστες που γλεντούν ως το πρωί. Πρόκειται, όμως, για έναν άκρως γοητευτικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου, πόσο μάλλον για την περίοδο του Πάσχα, τότε που στο νησί πραγματοποιείται και ο γνωστός «ρουκετοπόλεμος».

Χίος

Το δημοφιλές έθιμο λαμβάνει χώρα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στο χωριό Βροντάδο, όταν από τις εκκλησίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής εκτοξεύονται ρουκέτες και πυροτεχνήματα, σχηματίζοντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα, μοναδική εμπειρία για τους επισκέπτες.

Δύο ελληνικοί προορισμοί για αξέχαστο Πάσχα
iStock

Άλλα πασχαλινά έθιμα που αξίζει να παρακολουθήσεις το Πάσχα στη Χίο είναι εκείνο του Φανού, αλλά και η συνάντηση των Επιταφίων στην κεντρική πλατεία της Χώρας τη Μεγάλη Παρασκευή.

Χίος
iStock

Το νησί, βέβαια, έχει πολλά περισσότερα από τα τοπικά έθιμα και τις παραδόσεις του. Εδώ, θα περιπλανηθείς σε γραφικά χωριά με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, θα χαλαρώσεις σε ειδυλλιακές παραλίες (ίσως κάνεις και την πρώτη βουτιά του χρόνου) και θα απολαύσεις παραδοσιακές γεύσεις, από εδέσματα και τοπικά προϊόντα με την ξακουστή μαστίχα μέχρι τα πιο φρέσκα θαλασσινά!

Πάτμος: Το Πάσχα της κατάνυξης

Η Πάτμος ή αλλιώς το «νησί της Αποκαλύψεως» συνιστά ανέκαθεν έναν ιερό τόπο που μαγεύει με την ομορφιά και τον πνευματικό του πλούτο. Με το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου να δεσπόζει στο νησί, το νησί προσφέρει μια εμβληματική εμπειρία για όσους αναζητούν να περάσουν ένα ήρεμο, ξεχωριστό και συνάμα υπερ-κατανυκτικό Πάσχα. Κοινώς, οι περισσότεροι που επιλέγουν τον εν λόγω προορισμό συνήθως δεν τον επιλέγουν για καλοπέραση σε ξέφρενους ρυθμούς, αλλά γιατί εδώ θα ζήσουν κάτι πραγματικά μοναδικό.

Πάτμος
iStock

Είναι η περίοδος που στο νησί όλα «περιστρέφονται» γύρω από το Μοναστήρι, την επιβλητική Μονή καταμεσής της Χώρας, όπου σύμφωνα με την ιστορία ο Άγιος Ιωάννης έγραψε το κείμενο της Αποκάλυψης. Σήμερα, τόσο το μοναστήρι όσο και ολόκληρος ο οικισμός της Χώρας είναι χαρακτηρισμένα ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Πάτμος
iStock

Τη Μεγάλη Εβδομάδα, το νησί κατακλύζεται από τελετουργικά έθιμα. Τη Μεγάλη Πέμπτη το πρωί, στην πλατεία του δημαρχείου πραγματοποιείται η τελετή του Νιπτήρος, με τον ηγούμενο της Μονής να πλένει συμβολικά τα πόδια μοναχών, αναπαριστώντας την πράξη του Χριστού.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, το νησί έχει 10 επιταφίους, ενώ η πιο μεγαλοπρεπής και κατανυκτική Ανάσταση πραγματοποιείται το Μεγάλο Σάββατο στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Αποκορύφωμα του εορτασμού η Κυριακή του Πάσχα, όπου στην πλατεία της Σκάλας λαμβάνει χώρα μεγάλο γλέντι, με πολύ χορό και πεντανόστιμο τοπικό φαγητό.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.