Έλενα Μπούλια

ΕΝΑΣ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΣ ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΓΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟ

Φύση και Πολιτισμός γίνονται ένα σε αυτή την καταπράσινη όαση, λίγο έξω από τη Ναύπακτο και το Μεσολόγγι, που δημιούργησε η οικογένεια Ζέλιου για να διατηρήσει «τη φυσική κληρονομιά».

Όταν ο Βασίλης Ζέλιος βρέθηκε οικονομικός μετανάστης στο Βανκούβερ, έδωσε στον εαυτό του μία υπόσχεση: Ότι κάποια μέρα θα γύριζε στον τόπο του, στο Αηδόνι Γαβρολίμνης, περίπου ένα τέταρτο έξω από τη Ναύπακτο (άλλο τόσο και από το Μεσολόγγι), και θα ανταπέδιδε εκεί όσα του χάρισαν η καλή του τύχη και η σκληρή δουλειά. Πράγματι, το 2009 η υπόσχεση του κ. Ζέλιου έγινε πράξη. Ο άξιος αυτός άνθρωπος γύρισε στην πατρίδα του, αγόρασε μία έκταση που σήμερα ξεπερνά τα 100 στρέμματα και «έστησε» εκεί το πρώτο φυτώριο δέντρων.

Για τα επόμενα χρόνια, ο ίδιος μαζί με τους τρεις γιους του δούλεψαν τη γη τους με αγάπη και μεράκι και δημιούργησαν έναν ονειρεμένο βοτανικό κήπο με σκοπό «να διατηρηθεί εκεί η φυσική κληρονομιά», όπως λέει ο εμπνευστής και δημιουργός του. «Η αρχική ιδέα δεν ήταν να το κάνουμε όλο αυτό για το κοινό, μα για την οικογένεια. Ωστόσο, όσο βλέπαμε ότι μεγαλώνει και ομορφαίνει, από μόνο του το μέρος μάς οδήγησε στο να πάρουμε την απόφαση να ανοίξουμε το 2019 τις πόρτες του βοτανικού κήπου “Ζέλιος Γη” σε επισκέπτες», λέει στο OW ο Αριστοτέλης Ζέλιος, ο οποίος συνεχίζει σήμερα το όραμα του πατέρα του.

Αναζωογονητική βόλτα στον βοτανικό κήπο «Ζέλιος Γη» έξω από τη Ναύπακτο
Έλενα Μπούλια

Απαραίτητη βόλτα στην επόμενη επίσκεψή σου στη Ναύπακτο

Η Ναύπακτος, που απέχει περί τις δυόμισι ώρες από την Αθήνα, αποτελεί ούτως ή άλλως έναν υπέροχο προορισμό για εκδρομή, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Ο βοτανικός κήπος «Ζέλιος Γη» σου δίνει έναν ακόμα καλό λόγο για να βρεθείς σύντομα εκεί, καθώς μία βόλτα στα καταπράσινα δρομάκια του θα σε αναζωογονήσει όσο λίγα μέρη μπορούν, προσφέροντάς σου μια διαφορετική επαφή και γνωριμία με τη φύση.

Αναζωογονητική βόλτα στον βοτανικό κήπο «Ζέλιος Γη» έξω από τη Ναύπακτο
Έλενα Μπούλια

Στην έκταση του θα συναντήσεις πολλούς διαφορετικούς «κήπους», καθένας με διαφορετική θεματική, περισσότερα από 3.500 φυτά που ο ίδιος ο κ. Ζέλιος με τα παιδιά του έχουν φυτέψει, αλλά και ελαφάκια και κατσικάκια που μπορείς να ταΐσεις (αποκλειστικά με την τροφή που θα σου δώσουν στην είσοδο) και έναν αμπελώνα 9 στρεμμάτων με διαφορετικές ποικιλίες αμπελιών.

Αναζωογονητική βόλτα στον βοτανικό κήπο «Ζέλιος Γη» έξω από τη Ναύπακτο
Έλενα Μπούλια

Επιπλέον, σε κάθε σημείο του κήπου διοργανώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα διάφορες δραστηριότητες που απευθύνονται τόσο σε ενήλικες όσο και παιδιά, αλλά και σε σχολικές ομάδες. Σιδηρουργία, αγγειοπλαστική, ζωγραφική, μαγειρική είναι κάποιες μόνο από τις τέχνες που διδάσκονται στα προγράμματα που κατά καιρούς πραγματοποιούνται εκεί.

Αναζωογονητική βόλτα στον βοτανικό κήπο «Ζέλιος Γη» έξω από τη Ναύπακτο
Έλενα Μπούλια

Περπάτησε, πάρε βαθιές ανάσες, δοκίμασε και άκου τη Φύση

Στον κήπο αυτό Φύση και Πολιτισμός γίνονται ένα και κάθε στάση που θα κάνεις μπορεί, αν θέλεις, να έχει και ουσιαστικά εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Αναζωογονητική βόλτα στον βοτανικό κήπο «Ζέλιος Γη» έξω από τη Ναύπακτο
Έλενα Μπούλια

Πιο συγκεκριμένα, στον «Κήπο των Αγγέλων» θα δεις έναν θεματικό κήπο που εμπνέεται από την αρχαιοελληνική φιλοσοφία και θρησκεία, στον «Κήπο του Διαλογισμού» πραγματοποιούνται σε ομάδες βιωματικές ασκήσεις γιόγκα και διαλογισμού, ενώ ο «Λαχανόκηπος» εκπαιδεύει μικρούς και μεγάλους χάρη σε μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών. Πάρε βαθιές ανάσες όσο βρίσκεσαι εκεί, δεν έχεις πολύ συχνά τέτοια ευκαιρία.

Αναζωογονητική βόλτα στον βοτανικό κήπο «Ζέλιος Γη» έξω από τη Ναύπακτο
Έλενα Μπούλια

Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στην αρχιτεκτονική του «Θεάτρου των Προτομών», έναν αμφιθεατρικό χώρο που περικυκλώνεται από 24 μαρμάρινες προτομές μεγάλων προσωπικοτήτων της ελληνικής ιστορίας και της τέχνης, ενώ τις εντυπώσεις οπωσδήποτε κλέβει ο «Γυάλινος Πύργος» στην καρδιά του Κήπου, ο οποίος έχει κατασκευαστεί από την ίδιο τον κ. Βασίλη Ζέλιο από 12.000 γυάλινα μπουκάλια, αποτελώντας ένα ζωντανό παράδειγμα έξυπνης διαχείρισης απορριμμάτων.

Αναζωογονητική βόλτα στον βοτανικό κήπο «Ζέλιος Γη» έξω από τη Ναύπακτο
Έλενα Μπούλια

Οι δημιουργοί όλου αυτού του έργου δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο οικολογικό αποτύπωμα του Κήπου, για τον λόγο αυτό χρησιμοποιούν ανακυκλωμένα χαρτιά σε όλα τους έντυπα (θα το προσέξεις στον χάρτη που θα πάρεις μπαίνοντας, στην είσοδο), ενώ τα είδη μιας χρήσης στο αναψυκτήριο αποτελούνται από bamboo ή βιοδιασπώμενα υλικά.

Στον διάπλατο χώρο του αναψυκτήριου, στην «Πλατεία», μπορείς να καθίσεις στους μεγάλους πάγκους πικ-νικ και να απολαύσεις φρέσκους χυμούς και σάντουιτς, ενώ στο μαγαζάκι θα βρεις προϊόντα παρασκευασμένα από τις καλλιέργειες του κήπου, π.χ. μαρμελάδες, αλλά και κηραλοιφές. Ο Αριστοτέλης μου αποκαλύπτει ότι αυτό είναι και το επόμενο project τους: Καθώς η γεωγραφική θέση του κήπου έχει εξαιρετικό κλίμα, οι καλλιέργειες εκεί ευδοκιμούν και μπορούν να παραχθούν ακόμα και τροπικά φρούτα: «Στόχος είναι τώρα να αυξήσουμε την παραγωγή και την τυποποίησή τους, ώστε να μπορούμε να διαθέσουμε διαδικτυακά στο κοινό τόσο τρόφιμα, όσο και καλλυντικά με φυσικές ύλες από τον κήπο μας».

Μάθε περισσότερα για τον βοτανικό κήπο «Ζέλιος Γη» εδώ και προγραμμάτισε την επίσκεψή σου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, οπότε ο Κήπος θα κλείσει για να ανοίξει ξανά τον Μάρτιο.

Η είσοδος στον Κήπο κοστίζει 6 ευρώ για τους ενήλικες και 4 για τα παιδιά (3-16 ετών), ενώ υπάρχει και η δυνατότητα οργανωμένης επίσκεψης και ξενάγησης με μειωμένο εισιτήριο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.