iStock

ΑΠΛΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ

Με την κλιματική αλλαγή στο κατώφλι μας, έχει σημασία να σκεφτείς και το ατομικό περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα αποφεύγοντας όλες εκείνες τις συνήθειες που πληγώνουν τον πλανήτη

Όλοι το έχουμε σκεφτεί: Τι μπορεί να κάνει ένα άτομο στα δισεκατομμύρια για να σώσει τον πλανήτη; Συνήθως η φράση μας έρχεται στον νου τη στιγμή που πίνουμε την τελευταία σταγόνα νερού από ένα ακόμη πλαστικό μπουκάλι και για λίγο σκεφτόμαστε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Χιλιάδες χρόνια θέλει για να λιώσει κι αυτό και το καπάκι του. Τι κάνουμε, λοιπόν, εκτός από το να νιώθουμε ενοχές;

Αλλάζουμε συνήθειες ακολουθώντας τις οδηγίες της Greenpeace για χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στις διακοπές. Κορμός της μίνι αυτής καμπάνιας η επιστροφή στα επαναχρησιμοποιούμενα αντικείμενα.

Μείωσε εύκολα το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα

Μία ολόκληρη βιομηχανία έχει στηθεί πάνω στα αντικείμενα μίας χρήσης. Η ανακύκλωση απαλύνει τις τύψεις μας για τον πλανήτη που χάνεται. τα ξύλινα μαχαιροπήρουνα μας φαίνονται χαριτωμένα, αλλά το περιβάλλον διαρκώς επιβαρύνεται. Οπότε:

  • Έχε μαζί σου παγούρι για να μην διψάσεις και «κολαστείς» βλέποντας τα δροσερά πλαστικά μπουκαλάκια στο περίπτερο.
  • Μην κάνεις πάρτι με μιας χρήσης πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπήρουνα. Ακόμη κι αν δεν είναι πλαστικά πλέον, αλλά χάρτινα ή ξύλινα, καταναλώνεται μπόλικη ενέργεια για να φτιαχτούν και να πεταχτούν τελικά στα σκουπίδια μετά από μία ώρα έντονης ζωής με δραματικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

περιβαλλοντικό αποτύπωμα
Unsplash Angela Bailey

  • Συνήθισε στην ιδέα της πάνινης και πολλαπλών χρήσεων τσάντας για τα ψώνια. Και μην πεις το «τι θα βάζω στον σκουπιδοτενεκέ του Airbnb ή του εξοχικού», γιατί κι εγώ δεν έχω απαντήσει ακόμη. Αλλά κάνω φιλότιμες προσπάθειες να χρησιμοποιώ όσο το δυνατόν λιγότερες σακούλες. Μία ιδέα πάντως για το εξοχικό σπίτι είναι να δημιουργείς όσο το δυνατόν λιγότερα σκουπίδια διαχωρίζοντας τα απορρίμματα σε ανακυκλώσιμα και εκείνα που κομποστοποιούνται και να προμηθευτείς έναν κομποστοποιητή που θα δώσει και τροφή για τα φυτά σου στον κήπο χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον με χημικά λιπάσματα.

διακοπές και περιβαλλοντικό αποτύπωμα
Unsplash Tania Mousinho

  • Άφησε το αυτοκίνητο και ανακάλυψε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης για τις διακοπές σου, όπως η πεζοπορία και η ποδηλασία. Αν θέλεις να γυρίσεις το νησί μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τα τοπικά μέσα –είναι κι αυτό μέσα στις περιπέτειες των διακοπών– ή να να το κάνεις οργανωμένα ακόμη και με ναυλωμένο καΐκι.
  • Τρώγε με οικολογική συνείδηση. Φρόντισε τα προϊόντα που καταναλώνεις –είτε τα μαγειρεύεις εσύ είτε τα βρίσκεις στο μενού της παραθαλάσσιας ταβέρνας– να είναι όσο το δυνατόν πιο βιώσιμα. Προτίμησε εποχικά και τοπικά προϊόντα από μικρές ή και ντόπιες αγορές και μη ρίχνεις άλλο νερό στον μύλο της εντατικής βιομηχανοποίησης. που καταστρέφει το περιβάλλον. Αυτή η Γη θα περάσει και στα παιδιά σου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.