ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΑΖΕΙ Η ΛΑΜΠΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Αν δεν θέλεις να στάζει η λαμπάδα σου το βράδυ της Ανάστασης, ένα εύκολο κόλπο μπορεί να σε βοηθήσει να το πετύχεις.

Χειροποίητη, πολύχρωμη ή μονόχρωμη, με παιδικούς ήρωες, κορδέλες ή παιχνίδια. Η λαμπάδα είναι το δώρο που τα παιδιά περιμένουν πως και πως τις ημέρες του Πάσχα. Συνήθως συνοδεύεται από το –εξίσου αγαπημένο– σοκολατένιο αβγό (μάθε πού θα βρεις το καλύτερο έστω και τελευταία στιγμή), ένα αφράτο τσουρέκι (επίσης έχουμε προτάσεις για 10 κορυφαία) αλλά και το «επίσημο» δώρο που έχουν «παραγγείλει» τα παιδιά από τον νονό ή τη νονά τους, το οποίο συνήθως είναι παπούτσια ή κάποιο παιχνίδι.

Μόλις η λαμπάδα φτάσει στον προορισμό της, αποθηκεύεται σε κάποιο χώρο του σπιτιού μέχρι το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, τότε που έρχεται η ώρα της να πρωταγωνιστήσει. Παρεμπιπτόντως, μόλις θυμήθηκα ότι όταν ήμουν παιδί λυπόμουν να κάψω τη λαμπάδα μου για να μην καταστραφεί το σχέδιο που είχε πάνω της – συνήθεια που ευτυχώς απέβαλα με τα χρόνια.

Για την ακρίβεια, μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι το πρόβλημα με τη λαμπάδα είναι άλλο... Μόλις το φυτίλι της πάρει φωτιά, η λαμπάδα «παραδοσιακά» αρχίσει να στάζει. Και αν δεν έχουμε εφοδιαστεί με τα ειδικά προστατευτικά από πλαστικό ή χαρτί που τοποθετούνται κάτω από το φυτίλι, τότε δημιουργούνται προβλήματα. Το λιωμένο κερί μπορεί να αρχίσει να πέφτει πάνω στα χέρια ή ακόμα και στα ρούχα μας – και ο λεκές του καθαρίζεται δύσκολα.

λαμπάδα
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ένα κόλπο για να μην στάζει η λαμπάδα

Για να μην στάζει, λοιπόν, η λαμπάδα το βράδυ της Ανάστασης αρκεί να οργανώσουμε από πριν ένα μικρό κόλπο για το οποίο θα χρειαστούμε νερό, αλάτι και μια μικρή λεκάνη ή μια μεγάλη κατσαρόλα. Γεμίζουμε τη λεκάνη ή την κατσαρόλα με το νερό και ρίχνουμε μερικές κουταλιές της σκούπας αλάτι. Έπειτα, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και βάζουμε μέσα προσεκτικά τις πασχαλινές λαμπάδες που θα χρησιμοποιήσουμε.

Αφήνουμε τις λαμπάδες μέσα στο νερό για αρκετές ώρες. Στην συνέχεια, τις βγάζουμε από τη λεκάνη, τις σκουπίζουμε ή τις αφήνουμε σε ένα καθαρό πανί να στεγνώσουν. Για να λέμε, βέβαια, και του στραβού το δίκιο, αν έχετε λαμπάδα με περίτεχνο διάκοσμο, το νερό δεν θα είναι φίλος της!

Να θυμάστε ότι αυτή τη μέθοδο μπορούμε να την εφαρμόζουμε και για τα κεριά που έχουμε στους χώρους του σπιτιού μας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.