iStock

ΕΣΥ ΘΑ ΚΛΩΝΟΠΟΙΟΥΣΕΣ ΤΟ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΣΟΥ;

Οι εταιρείες που κάνουν κλωνοποίηση κατοικίδιων πατάνε στην ανάγκη κάποιων να μην αποχωριστούν το αγαπημένο τους ζωάκι όταν έρθει η ώρα να φύγει από τη ζωή. Το κόστος βέβαια δεν είναι αμελητέο, όπως δεν είναι αμελητέα τα ηθικά και άλλα ερωτήματα που εγείρει αυτή η πρακτική.

Πριν ασχοληθούμε με το θέμα του pet cloning και εξηγήσουμε τι σημαίνει κλωνοποίηση κατοικίδιων –η οποία ανθίζει– θέλω να έχεις μερικά πράγματα υπόψη σου.

Δεν νιώθω άξια να κρίνω τι κάνει όποιος τελεί υπό της επήρεια ενός μεγάλου σοκ που του έχει αλλάξει τη ζωή, για παράδειγμα, μιας απώλειας, όταν αναζητά κάποια δευτερόλεπτα αγαλλίασης. Ναι, υπάρχει τρόπος να προχωρήσεις, χωρίς ποτέ να ξεχάσεις, επ’ ουδενί. Ωστόσο, το timing της απόφασης για το αν θες να παραιτηθείς ή να προσπαθήσεις να διαχειριστείς αυτό που λέγεται ζωή (πάντα υπάρχουν και οι δυο επιλογές) είναι διαφορετικό για τον καθένα.

Δεν λειτουργούμε όλοι με τον ίδιο τρόπο, οπότε δεν αντιδρούμε όλοι βάσει μιας ορισμένης λίστας, βάζοντας tick σε κουτάκια. Πολύ περισσότερο, όταν μόλις έχουμε ζήσει κάτι που μας μας αφήνει με ένα τεράστιο κενό (και έναν ακόμα μεγαλύτερο πόνο) στην ψυχή και την καρδιά μας.

Πάμε τώρα να μιλήσουμε για κατοικίδια.

Από την εξημέρωση του σκύλου στην κλωνοποίηση κατοικίδιων

Όπως αναφέρει το Massive Science, πριν από 20.000 χρόνια αρχίσαμε να κάνουμε παρέα με την πιο φιλική φυλή των λύκων. Όπως μοιραζόμασταν τη ζωή μας με τους σκύλους και τους μετατρέψαμε σε κατοικίδια, τους αλλάξαμε και τον εγκέφαλο: αντί να αναπτύσσουν τη στρατηγική ικανότητα (όπως τα γουρούνια και οι πίθηκοι), ανέπτυξαν τη συναισθηματική.

Πλέον η εξελικτική μας σχέση έχει φτάσει στο σημείο που παίρνουμε μια δόση ωκυτοκίνης (βλ. ορμόνη της αγάπης που παράγεται και όταν βλέπουμε το νεογέννητο μωρό μας), όταν κοιτάμε στα μάτια του σκύλου μας και μπορούμε να πούμε με επιστημονικά δεδομένα ότι κι εκείνος μας αγαπάει πραγματικά. Έτσι, η κοινή μας ζωή συνεχίζεται, εώς ότου ο καλύτερος φίλος και μέλος της οικογένειάς μας πεθαίνει, κατά μέσο όρο έπειτα από 7 έως 15 χρόνια.

κλωνοποίηση κατοικίδιων
iStock

Έχω χάσει ό,τι μπορεί να χάσει ένας άνθρωπος σε άμεσο συγγενή. Έχω χάσει και σκύλο, την Κάρμα. Ο πόνος και η απελπισία που ένιωσα δεν είχε την παραμικρή διαφορά.

Έχοντας μάθει από τα λάθη που έκανα όταν έχασαν όλη μου την οικογένεια (απέφυγα το όποιο είδος σχέσης, το να αγαπώ και το να δένομαι, για να μη ξαναπονέσω – αλλά αυτό δεν ήταν ζωή), ένιωσα πως θα βρισκόταν στον δρόμο μου μια άλλη ψυχή για να γίνουμε οικογένεια, όταν θα ερχόταν η σωστή στιγμή. Και ήρθε.

Προφανώς και σκέφτηκα αν αντικαθιστώ την Κάρμα, αλλά αυτό και μόνο ως σκέψη πρόσβαλε τη μνήμη της. Στάθηκα στο ότι είχα αγάπη που ήθελα να δώσω σε ψυχή η οποία ναι, βάσει του προσδόκιμου των ειδών μας, θα φύγει από τη ζωή πριν από εμένα. Εστιάζω όμως στα όσα θα ζήσουμε παρέα. Και για όλα αυτά δέχομαι να αντέξω τον πόνο.

Αυτή είμαι εγώ. Πάμε να δούμε τι κάνουν άλλοι που έχουν κάνει οικογένεια τα κατοικίδια τους και, πιο συγκεκριμένα, όσοι απευθύνονται στην εμπορική κλωνοποίηση των κατοικίδιων. Παρεμπιπτόντως, και μόνο από το «εμπορική» καταλαβαίνεις πως συμβαίνει και για άλλους λόγους. Επισήμως έχουν να κάνουν με τις έρευνες, κάτι που δεν αλλάζει τη βάση των θεμάτων που συζητιούνται και στην περίπτωση του pet cloning: την προσβολή κατά της φύσης και την ηθική.

 

Σε κάθε περίπτωση, η κλωνοποίηση κατοικίδιων είναι αναπτυσσόμενη βιομηχανία την οποία ξεκίνησε η εταιρεία βιοτεχνολογίας ViaGen, το 2015, στο Τέξας των ΗΠΑ.

Απευθύνθηκε σε όσους θρηνούσαν την απώλεια κατοικίδιου, στον βαθμό που δεν άντεχαν τη ζωή χωρίς αυτό. Έκτοτε, συζητιούνται τα θέματα της προσβολής κατά της φύσης και τα ηθικά που προκύπτουν από τη διαδικασία.

Φιλοζωικές οργανώσεις λένε πως σειρά επιστημονικών μελετών έχουν προτείνει ότι τα κλωνοποιημένα ζώα είναι πιο επιρρεπή σε ασθένειες.

Άλλοι επικριτές επισημαίνουν το υψηλό ποσοστό αποτυχίας της βιομηχανίας – τον μεγάλο αριθμό κλώνων που δεν γεννιούνται υγιείς. Έκθεση του 2018 από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι το μέσο ποσοστό επιτυχίας ήταν μόλις 20%. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται πολλές παρένθετες μητέρες για να είναι δυνατές οι πολλαπλές προσπάθειες.

Πώς γίνεται η κλωνοποίηση κατοικίδιων

Στο site της ViaGen Pets αναφέρονται τα εξής:

  • Ένας κλωνοποιημένος σκύλος είναι απλώς ένα γενετικό δίδυμο του σκύλου σας, που γεννήθηκε σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Το κλωνοποιημένο δίδυμο θα μοιραστεί πολλά από τα βασικά χαρακτηριστικά του σκύλου σας, όπως συχνά η εξυπνάδα, η ιδιοσυγκρασία και η εμφάνιση.
  • Η γενετική ταυτότητα των κλωνοποιημένων σκύλων είναι πανομοιότυπη με τους αρχικούς σκύλους. Η κλωνοποίηση σκύλου δεν περιλαμβάνει αλλαγές στα γονίδια του σκύλου σας.
  • Οι κλωνοποιημένοι σκύλοι ζουν γεμάτες, υγιείς και χαρούμενες ζωές, και δεν είναι πιο επιρρεπείς σε προβλήματα υγείας από οποιοδήποτε άλλο σκυλί.
  • Το πρώτο βήμα για να έχετε την επιλογή να κλωνοποιήσετε τον σκύλο σας είναι να διατηρήσετε τα γονίδια του σκύλου σας μέσω γενετικής διατήρησης.
  • Ο κτηνίατρος σας θα συλλέξει ένα μικρό δείγμα ιστού από τον σκύλο σας. Αυτή η διαδικασία είναι μια δευτερεύουσα διαδικασία. Αυτό το δείγμα ιστού θα ταχυδρομηθεί στη συνέχεια στη ViaGen Pets, όπου θα καλλιεργήσουμε νέα κύτταρα που έχουν την ίδια γενετική σύνθεση. Στη συνέχεια, θα παγώσουμε αυτά τα κύτταρα μέχρι να είστε έτοιμοι να κλωνοποιήσετε τον σκύλο σας.

Το Μassive Science τονίζει ότι η διαδικασία είναι σχετικά αναποτελεσματική και συνήθως απαιτεί εμφύτευση πολλών εμβρύων σε διαφορετικά ζώα για την παραγωγή ενός μόνο κλώνου, πράγμα που σημαίνει πολλές τραυματικές εγκυμοσύνες και πολλούς νεκρούς κλώνους.

Οι τεχνικές είναι πολλές. Συνήθως, ένας κυτταρικός πυρήνας από το ζώο που θέλουμε να κλωνοποιήσουμε εγχέεται σε ένα ωάριο δότη, από το οποίο έχει αφαιρεθεί το γενετικό υλικό. Στη συνέχεια, το αβγό αναπτύσσεται σε εργαστήριο σε έμβρυο, μετά εμφυτεύεται στη μήτρα του ζώου μας ή παρένθετης μητέρας που συνεχίζει να γεννά κουτάβια, γατάκια ή πουλάρια.

Ο πρόεδρος της ViaGen, Blake Russell, είπε στο BBC πως το γενετικό υλικό του ζώου που θέλουμε να κλωνοποιήσουμε μπορεί να αποθηκευτεί σχεδόν επ’ αόριστον πριν από τη διαδικασία της κλωνοποίησης. Αυτό οφείλεται στη χρήση πολύ χαμηλών θερμοκρασιών κατάψυξης ή στην κρυοσυντήρηση.

Σε ό,τι αφορά την τιμή, η κλωνοποίηση ενός σκύλου κοστολογείται στα 50.000 ευρώ, μιας γάτας στα 30.000 ευρώ και ενός αλόγου στα 85.000 ευρώ.

Στους διάσημους πελάτες ανήκει η Barbra Streisand, η οποία είχε αποκαλύψει το 2018 πως κλωνοποίησε δυο κουτάβια από τη Samantha, την επί χρόνια συνοδοιπόρου της. Ο Simon Cowell κλωνοποίησε τα τρία Yorkshire του.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.