iStock

ΕΧΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ ΚΑΡΕΚΛΑ ΣΤΟ ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΟ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΤΟΙΒΑΖΕΙΣ ΡΟΥΧΑ; ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ

Και να μην έχεις σπίτι σου, κάπου έχεις δει μια τέτοια καρέκλα. Γιατί μιλάμε για ένα παγκόσμιο –ναι!– φαινόμενο, που ακούει στον όρο «laundry chair» και έχει αποτελέσει επισήμως αντικείμενο μελέτης.

Έχετε κι εσείς στο υπνοδωμάτιο μια καρέκλα στην οποία πετάτε όλα τα ρούχα; Που τα αφήνετε εκεί μέχρι να έρθει η ημέρα που θα βάλετε πλυντήριο; Ή μέχρι να μην μπορεί να «καθίσει» πια η στοίβα και ό,τι πέφτει από πάνω γκρεμίζει το «Τζένγκα»; Καλωσορίσατε στον κόσμο της laundry chair!

Η «καρέκλα της μπουγάδας» είναι τόσο συχνή, που έχει κερδίσει τη θέση της στην παγκόσμια λίστα με τα φαινόμενα, στην κατηγορία «οικιακά».

Είμαστε πολλοί αυτοί που δεν θέλουμε να βλέπουμε παντού πεταμένα ρούχα. Που χρειαζόμαστε να είναι τακτοποιημένα τα πράγματα μας μέσα στο σπίτι, ώστε να μπορούμε να νιώσουμε χαλαροί και να ηρεμήσει το μυαλό μας. Η «καρέκλα της μπουγάδας» έχει γίνει αυτό το ένα «επίσημο» μέρος, όπου μπορούμε να αφήνουμε προσωρινά τα ρούχα που έχουμε φορέσει. Ως εκ τούτου, δεν πλήττει την τάξη που έχουμε ανάγκη.

καρέκλα της μπουγάδας
iStock

Οι πρώτες μελέτες του φαινομένου αποκαλύπτουν τα βασικά στοιχεία της κανονικής, της «τίμιας» laundry chair.

  1. Είναι μια παγκόσμια εμπειρία, που ξεπερνά τα πολιτιστικά, οικονομικά και κοινωνικά όρια. Μια απόδειξη της ανθρώπινης τάσης να αναβάλλει πεζές δουλειές, όπως το πλύσιμο ρούχων.
  2. Ο σκοπός της ύπαρξής της είναι να λειτουργεί ως προσωρινή λύση. Ως χώρος αποθήκευσης των ρούχων μέχρι να δούμε τι θα πλύνουμε και τι θα βάλουμε στη θέση του. Κάποιες φορές, βέβαια, αυτός ο προσωρινός χαρακτήρας γίνεται πηγή ακαταστασίας και απογοήτευσης. Αντί να μας ηρεμεί η καρέκλα πλυντηρίου, μας ανεβάζει το αίμα στο κεφάλι, αφού γίνεται ο κακός χαμός.
  3. Είναι τοποθετημένη σε ένα στρατηγικό σημείο, π.χ. κοντά σε μια συρταριέρα ή την πόρτα της κρεβατοκάμαρας (η δική μου είναι δίπλα στην πόρτα του υπνοδωματίου), ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση. Δηλαδή, επιστρέφουμε από τη δουλειά, πάμε στο δωμάτιο να αλλάξουμε, βγάζουμε τα ρούχα, τα βάζουμε στην καρέκλα πλυντηρίου, φοράμε κάτι πιο άνετο και συνεχίζουμε. Δεν χρειάζεται δηλαδή, να πάμε στο μπάνιο ή όπου αλλού έχουμε το καλάθι με τα άπλυτα. Γλιτώνουμε αν θέλετε, μια διαδρομή.
  4. Όπως σας είπαμε ήδη, μπορεί να προσφέρει και μια αίσθηση ασφάλειας και οργάνωσης – μολονότι πρόκειται για μια άτυπη και προσωρινή ρύθμιση. Είναι μια οπτική υπενθύμιση για μια δουλειά που πρέπει να κάνουμε. Κάθε φορά που τη βλέπουμε, θυμόμαστε πως δεν μπορούμε να αποφύγουμε να βάλουμε πλυντήριο και αργά ή γρήγορα υποτασσόμαστε στη μοίρα μας.
  5. Επί της ουσίας, η καρέκλα πλυντηρίου είναι μια συμβολική αναπαράσταση της σχέσης μας με το πλυντήριο: το έχουμε ανάγκη, αλλά δεν έχει πεθάνει ποτέ κανείς που δεν έβαλε μπουγάδα όταν «έπρεπε». Άρα, μας παίρνει να είμαστε αναβλητικοί. Την ίδια ώρα, είμαστε και πρακτικοί, ενώ διατηρούμε και την τάξη μέσα στο σπίτι!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.