AP Photo / Leah Willingham

ΦΑΙΝΤΑΝΥΛΗ: ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΙΛΕΙ Η «ΗΡΩΙΝΗ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ»

Λέγεται και «ηρωινή των φτωχών», επειδή το κόστος της είναι αρκετά χαμηλότερο. Τι είναι η ουσία φαιντανύλη και γιατί σκοτώνει όλο και περισσότερους νέους χρήστες;

Ομολογώ ότι δεν ήξερα τον Luis Vasquez, γνωστό στη μουσική βιομηχανία ως Soft Moon, όταν πληροφορήθηκα τον θάνατό του. Ήταν ένας από τους τρεις ανθρώπους που βρέθηκαν νεκροί από υπερβολική δόση φαιντανύλης στο Λος Άντζελες, μαζί με τον DJ Silent Servant (John «Juan» Mendez) και τη σύζυγό του Simone Ling. Όλοι τους ήταν λίγο παραπάνω από 40 ετών...

Η φαιντανύλη, ένα συνθετικό οπιοειδές που προστέθηκε στο οπλοστάσιο των εμπόρων ναρκωτικών, είναι η ουσία με την οποία νοθεύεται πλέον η ηρωίνη και προκαλεί το 80% των θανάτων των τοξικομανών στις ΗΠΑ. Βλέπετε, το πρόβλημα με τη φαιντανύλη είναι ότι χρειάζεται μια πολύ μικρή ποσότητα ώστε να καταστεί θανατηφόρα η δόση.

Τι είναι η ουσία φαιντανύλη

Για την ιστορία, να πούμε ότι η φαιντανύλη χρησιμοποιείται στην ιατρική ως αναλγητικό κατά τη διάρκεια της αναισθησίας. Έχει 100 φορές πιο ισχυρή αναλγητική δράση από τη μορφίνη, γι' αυτό και συνταγογραφείται σε ογκολογικούς ασθενείς, αλλά πιο σύντομη διάρκεια – ενώ η μορφίνη διαρκεί 4-6 ώρες, η δράση της φαιντανύλης φτάνει μέχρι τα 30 λεπτά.

Φαιντανύλη
AP Photo / Business Wire

Ως ναρκωτικό παρασκευάζεται σε εργαστήρια με αρκετά χαμηλότερο κόστος σε σχέση με την ηρωίνη, έτσι γίνεται η ιδανική ναρκωτική ουσία για όσους δεν μπορούν να διαθέσουν χρήματα. Όχι τυχαία λοιπόν έχει πλημμυρίσει την αμερικανική αγορά και εκτιμάται ότι το 2022 προκάλεσε περισσότερους από τους μισούς θανάτους από υπερβολική δόση στις ΗΠΑ.

Η ηρωίνη των φτωχών, όπως αποκαλείται, είναι πολύ επικίνδυνη, αλλά μόνο το 18% των τοξικομανών κάνει χρήση εν γνώσει του, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Drug Policy. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το 83% από τους 313 συμμετέχοντες ήταν θετικοί στην ουσία, ποσοστό που καταδεικνύει τη διαδεδομένη χρήση της.

Γιατί είναι επικίνδυνη

Πιθανολογείται ότι η δραματική αύξηση της χρήσης της φαιντανύλης και όλων των συνθετικών οπιοειδών που παράγονται στο εργαστήριο οφείλεται στην απαγόρευση του οπίου από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Φαιντανύλη
United States Drug Enforcement Administration

Τα οπιοειδή είναι μια ανοιχτή πληγή για την αμερικανική κοινωνία, όπως έχει δείξει και η σειρά του Netflix Painkiller, καθώς έχουν σκοτώσει περισσότερους από 400.000 ανθρώπους και έχουν εθίσει εκατομμύρια άλλους.

Όσον αφορά μάλιστα τη φαιντανύλη, ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της χρήσης της υπολογίζεται ότι είναι υψηλότερος από όσους έχασαν τη ζωή τους από εχθρικά πυρά.

Η φαιντανύλη στην Ελλάδα

Ούτε στην Ελλάδα άργησε να φτάσει η φαιντανύλη. Αν και ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της χρήσης της είναι προς το παρόν μονοψήφιος, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ και ψυχίατρος Χρήστος Λιάπης, ο κίνδυνος εξάπλωσής της παραμένει υψηλός.

Όπως είπε ο κ. Λιάπης σε ειδησεογραφικό δελτίο της ΕΡΤ, η φαιντανύλη είναι 50 φορές ισχυρότερη από την ηρωίνη και επειδή ο τρόπος παρασκευής της είναι πολύ πιο εύκολος, είναι πιο κερδοφόρα στη διανομή της και πιο εύκολα προσβάσιμη στους χρήστες.

Με φαιντανύλη νοθεύονται και άλλες ουσίες, όπως η κοκαΐνη και η ηρωίνη, αλλά ακόμα και ορισμένα φάρμακα (ηρεμιστικά - αγχολυτικά), τα οποία μπορεί μεν να συνταγογραφούνται από τους γιατρούς, αλλά παράλληλα κυκλοφορούν και παράνομα. Τα μείγματα που φτιάχνονται από φαιντανύλη και βενζοδιαζεπίνες είναι τοξικά και άκρως επικίνδυνα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.