Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΓΙΑΤΙ Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΗΝΑΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που θεωρώ τον Σεπτέμβριο τον καλύτερο μήνα. Κι αυτό γιατί, μετά την ψυχική και σωματική κούραση που συνήθως μου προκαλούν οι διακοπές, ο Σεπτέμβριος μου προσφέρει την ηρεμία που αναζητώ.

Κάπου εκεί μετά τον Δεκαπενταύγουστο άρχιζε πάντα να με πιάνει αυτή η γλυκιά μελαγχολία ότι άλλο ένα καλοκαίρι πέρασε. Τα ερωτήματα δίνουν και παίρνουν: Εκπλήρωσα τις καλοκαιρινές προσδοκίες μου; Έκανα αρκετά πράγματα; Θα μπορούσα να έχω κάνει κάτι διαφορετικά; Η σκέψη ότι θα πρέπει να περάσει άλλος ένας χρόνος για να πάω διακοπές αφενός με φρικάρει, αφετέρου με κάνει να σκέφτομαι τη φράση ενός φίλου που μου είχε πει ότι «οι διακοπές περισσότερο κουράζουν παρά ξεκουράζουν». Και κάπως έτσι ηρεμώ.

Ωστόσο, μετά από αυτή τη σύντομη περισυλλογή με τον εαυτό μου, συνειδητοποιώ ότι, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, μάλλον μου αρέσει η λήξη του καλοκαιριού. Ανυπομονώ να έρθει το φθινόπωρο και η ρουτίνα του χειμώνα, αφού η υπερβολική καλοκαιρινή ραστώνη με μελαγχολεί και με κουράζει. Το πρόγραμμα, η ρουτίνα και οι νέες συνήθειες είναι όλα έννοιες που αγαπώ και ξέρω ότι συνοδεύουν την αρχή του φθινοπώρου!

Σεπτέμβριος, ο μήνας των αλλαγών και των νέων ξεκινημάτων

Ο Σεπτέμβριος είναι ο ιδανικός μήνας για μια νέα δουλειά, ένα νέο χόμπι, ένα νέο οικονομικό πλάνο, καινούργιους ανθρώπους στη ζωή μας, αλλά και μια εποχή για αποφάσεις και αλλαγές. Θυμάμαι, για παράδειγμα, τον εαυτό μου να αλλάζει σπίτι κάθε Σεπτέμβριο τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια. Είναι ο μήνας που κάνεις restart και (θεωρητικά) έχεις επιστρέψει στη βάση σου ξεκούραστος, έτοιμος να γίνεις ακόμα πιο παραγωγικός από την προηγούμενη χρονιά.

Πέρα από τη μανία του προγράμματος που με διακατέχει, λατρεύω τον Σεπτέμβριο επειδή τότε όλα λειτουργούν (και πάλι) ρολόι! Εντάξει, περίπου ρολόι ή τουλάχιστον στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Όλοι και όλα έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους, ακριβώς όπως τα άφησες εκεί γύρω στον Ιούνιο, αλλά με λιγότερη διάθεση και ενθουσιασμό, αφού άλλος ένας χειμώνας είναι προ των πυλών.

Σεπτέμβριος
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Βέβαια, για κάποιους ο Σεπτέμβριος δεν σηματοδοτεί απαραίτητα τη λήξη των διακοπών! Το αντίθετο, μάλλον, αφού είναι ο μήνας που ενδείκνυται ιδιαίτερα για χαλαρές αποδράσεις. Τα εισιτήρια είναι πιο φτηνά, ο κόσμος έχει ηρεμήσει και εσύ δεν φοβάσαι ότι δεν θα βρεις ούτε βοτσαλάκι να βάλεις την πετσέτα σου στην παραλία, ο καιρός είναι καλύτερος και γενικά είναι η ιδανική εποχή να πάρεις την άδειά σου και να πας διακοπές. Η θάλασσα είναι ακόμα ζεστή και, ενώ σχεδόν όλοι έχουν επιστρέψει στις πόλεις, εσύ μπορείς να την απολαύσεις με την ησυχία σου.

Βέβαια, όσο κι αν περιμένω κάθε Αύγουστο να έρθει ο Σεπτέμβρης, πάντα αυτή η προσδοκία συνοδεύεται με την ελπίδα αυτός να μην είναι σαν τη δίαιτα που ξεκινά «από Δευτέρα». Αυτή τη φορά να πετύχει.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.