Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ;

Έχουμε όλοι γνωστούς που δεν τους αρέσουν οι διακοπές. Μπορεί να είναι οι αιωνίως ασπρουλιάρηδες φίλοι μας που σιχαίνονται τον ήλιο, ενοχλούνται από τη ζέστη και εκνευρίζονται να ταξιδεύουν μακριά από το σπίτι τους. Τι μπορεί να φταίει στηνπραγματικότητα;

Κάποιοι ίσως αγχώνονται καθώς οι διακοπές πλησιάζουν και τις αποφεύγουν. Άλλοι πάλι μπορεί να περνάνε μία δύσκολη περίοδο, να αντιμετωπίζουν έντονο άγχος ή να πάσχουν από κατάθλιψη. Υπάρχουν και άνθρωποι που φοβούνται την απομάκρυνση από το οικείο περιβάλλον. Το κείμενο αυτό δεν αφορά τις παραπάνω περιπτώσεις. 

Αφορά ορισμένες από τις περιπτώσεις ανθρώπων που βρίσκουν πάντα μια δικαιολογία για να αποφύγουν τη χαλάρωση των διακοπών. Μπορεί να προσποιούνται ότι δεν τους αρέσουν οι καλοκαιρινές διακοπές τον Αύγουστο στην Ελλάδα, αλλά δεν τους βλέπεις να πηγαίνουν και κάποια άλλη περίοδο κάπου.

Μπορεί να είναι αυτοί που δήθεν έχουν πολλή δουλειά και σαμποτάρουν έτσι τον εαυτό τους, πιστεύοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη να φυλάνε Θερμοπύλες. Κοίταξέ τους προσεκτικά. Μήπως έχουν όλοι ένα κοινό χαρακτηριστικό, αυτό της τελειομανίας;

Πώς σχετίζονται οι διακοπές με τον φόβο της αποτυχίας

Σε αυτό το κείμενο μας ενδιαφέρει ο τύπος εκείνος που –συνήθως ασυνείδητα– αποφεύγει τις διακοπές, ισχυριζόμενος ότι δεν του προσφέρουν τίποτα ή ότι προτιμάει να ξεκουραστεί στο σπίτι, ενώ στην πραγματικότητα τον διακατέχει ένας φόβος: ο φόβος της αποτυχίας

Θα αναρωτηθεί κανείς «Μα, είναι δυνατόν πίσω από μία φαινομενικά απλή και ευχάριστη πλευρά της ζωής, όπως είναι οι διακοπές, να υπάρχει φόβος και μάλιστα αποτυχίας;» Η απάντηση είναι «ναι». Είναι ο φόβος που διακατέχει τον τελειομανή και που του χαλάει, τελικά, όλες τις πτυχές της ζωής του.  

Διακοπές και τελειομανία
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Τι ρόλο παίζουν οι υψηλές προσδοκίες;

«Ένας άνθρωπος τελειομανής έχει πολύ υψηλές προσδοκίες πρώτα απ’ όλα από τον εαυτό του. Έχει όμως υψηλές προσδοκίες και για τις συνθήκες που θα συναντήσει στον προορισμό των διακοπών του. Ο άνθρωπος αυτός έχει συνήθως φτιάξει στο μυαλό του ένα σενάριο που καλύπτει όλες τις λεπτομέρειες των διακοπών, από το πού θα μείνει, μέχρι το πώς θα περάσει, το οποίο, όπως καταλαβαίνουμε, δεν πραγματώνεται ποτέ», εξηγεί η ψυχολόγος Χριστιάνα Γερμανού

Πώς, όμως, αυτό φτάνει να γίνει φόβος και μάλιστα αποτυχίας; «Ο τελειομανής, όπως είπαμε, έχει πρωτίστως υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό του. Όταν, λοιπόν, οι προσδοκίες του εν προκειμένω για τις διακοπές δεν πραγματοποιούνται, βιώνει μια εξαιρετική δυσκολία να διαχειριστεί την απογοήτευση που προκύπτει. Νιώθει ότι έχει αποτύχει ο ίδιος. Προκειμένου, λοιπόν, να μην βιώσει το συναίσθημα της αποτυχίας, προτιμάει να μην πάει διακοπές. Δεν θέλει να ρισκάρει την αποτυχία», απαντάει η κ. Γερμανού. 

Ο ΤΕΛΕΙΟΜΑΝΗΣ ΕΧΕΙ ΥΨΗΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΟΣΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥ. 

Τι μπορεί να κρύβει η τελειομανία

Οι τελειομανείς πιέζονται πραγματικά να δημιουργήσουν τις ιδανικές συνθήκες των διακοπών. Πίσω από όλη αυτή την προσπάθεια κρύβεται και η ανάγκη τους για έλεγχο. Μια ανάγκη που έχουμε οι περισσότεροι, εκείνοι όμως λίγο παραπάνω. «Σκεφτείτε μάλιστα ότι ο άνθρωπος αυτός δεν έχει να ελέγξει μόνο τις συνθήκες των διακοπών, αλλά και όλα τα υπόλοιπα που αφήνει πίσω του. Η πίεση είναι τελικά τόσο μεγάλη, οπότε συχνά σταματάει (τη διαδικασία του να φύγει) πριν καν αρχίσει», σημειώνει η ίδια. 

Φυσικά όλο αυτό δεν γίνεται συνειδητά. Οι τελειομανείς συνήθως υποφέρουν σιωπηλά και μην μπορώντας να διαχειριστούν το στρες, επιλέγουν αυθόρμητα να μην ξεκινήσουν καν το κεφάλαιο «διακοπές», πείθοντας, χωρίς να το καταλαβαίνουν, τόσο τους άλλους όσο και τον ίδιο τους τον εαυτό πως απλώς δεν τους αρέσουν. 

Γιατί να αφήσεις τα πράγματα να κυλήσουν

Όποιος είναι ή έχει υπάρξει τελειομανής, καταλαβαίνει τι εννοώ. Καταλαβαίνει τι θα πει να μην μπορείς να χαλαρώσεις πραγματικά και να αφήσεις τα πράγματα να κυλήσουν όπως να ’ναι, ακόμη και στις διακοπές. Αν, λοιπόν, έχετε σοβαρές υπόνοιες ότι ο φίλος σας που απεχθάνεται τη χαλάρωση, αγαπά την τελειομανία, μην τον αφήσετε μόνο του. Βοηθήστε τον να δει ότι το μόνο που αξίζει αληθινά σε μια συνθήκη διακοπών είναι ακριβώς η απουσία μιας τέλεια ρυθμισμένης κατάστασης

Αν πάλι είσαι εσύ ο τελειομανής της παρέας, σκέψου μόνο ότι τα καλύτερα πράγματα προκύπτουν απρογραμμάτιστα και τόλμησε να ξεκινήσεις το φετινό σου ταξίδι εντελώς απροετοίμαστος, ρισκάροντας –έτσι για αλλαγή– να διαγράψεις από το μυαλό σου την όποια προσδοκία. 

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.