Η Alexandra Tyrefors υποδύεται τη 19χρονη Στέλλα. © Ida Borg/Netflix

ΜΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙΣ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ «ΚΑΝΟΝΙΚΗ» ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Αν αναρωτιέσαι πώς μοιάζει μια κανονική οικογένεια στη Σουηδία και αγαπάς τα αστυνομικά θρίλερ, σου προτείνουμε να μη χάσεις τη μίνι σειρά του Netflix με τίτλο A Nearly Normal Family.

Αρχικά, την προσοχή μου τράβηξε ο τίτλος της σειράς: Μια σχεδόν κανονική οικογένεια («A Nearly Normal Family»). Σε κάνει να αναρωτιέσαι τι σημαίνει κανονική οικογένεια. Κατά δεύτερο, η προέλευσή της: μια σουηδική σειρά, γυρισμένη στην πόλη Lund, με χρώματα, εικόνες και μια κοινωνία τόσο διαφορετικά σε σχέση με τις δικές μας προσλαμβάνουσες, μπορεί να σου εξάψει την περιέργεια περισσότερο απ' ό,τι μια συνηθισμένη, οικεία πλέον, αμερικανική παραγωγή.

Η αστυνομική σειρά του Netflix, που αποτελείται από 6 επεισόδια τόσα όσα χρειάζεται για να την αγαπήσεις, να μην τη βαρεθείς και να τη θυμάσαι για πάντα, βασίζεται στο ομώνυμο best seller βιβλίο του Mattias Edvardsson και εστιάζει σε μια τριμελή οικογένεια, που ζει μια φαινομενικά κανονική ή έστω... ήσυχη ζωή.

Πώς μοιάζει μια κανονική σουηδική οικογένεια

Ο μπαμπάς πάστορας, με οτιδήποτε αυτό σημαίνει για την ηθική θεώρηση των πραγμάτων σε μια βορειο-ευρωπαϊκή ωστόσο χώρα, η μαμά δικηγόρος με ακαδημαϊκή καριέρα και η 19χρονη κόρη, η Στέλλα, που εργάζεται σε ένα αρτοποιείο, έχοντας λίγο απογοητεύσει τους γονείς της όσον αφορά τις επαγγελματικές της φιλοδοξίες. Στο κάδρο βρίσκεται και η κολλητή του κοριτσιού, που σπουδάζει στη Νομική.

Κανονική οικογένεια
O Christian Fandango, που υποδύεται το σύντροφο της Στέλλας και η Alexandra Tyrefors. © Ida Borg/Netflix
O Christian Fandango, που υποδύεται το σύντροφο της Στέλλας και η Alexandra Tyrefors.

Κάνοντας ένα γρήγορο flashback σε ένα γεγονός που συγκλόνισε την οικογένεια πριν από λίγα χρόνια, αλλά αποσιωπήθηκε, κάνοντας τα μέλη της να αναπτύξουν αντικρουόμενα συναισθήματα και καταπιεσμένες συμπεριφορές, ο φακός επιστρέφει στο παρόν. Τώρα, μία νέα συγκυρία θα τους ταράξει συθέμελα.

Το στόρι που ανατρέπει την κανονικότητα

Η νεαρή Στέλλα κατηγορείται για τη δολοφονία του εραστή της, ο οποίος σκοτώθηκε έπειτα από μια βραδινή έξοδο μαζί της. Η κοπέλα είναι υπό κράτηση και οι γονείς της προσπαθούν να σώσουν την κατάσταση ενόψει της δίκης.

Στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν την κόρη τους με κάθε κόστος, θα βγουν στην επιφάνεια μυστικά, απωθημένα, αλλά και στοιχεία που ανατρέπουν την εικόνα μιας κανονικής οικογένειας (όπως την έχει ο καθένας στο μυαλό του).

Οι γονείς ανακαλύπτουν ότι δεν ξέρουν αρκετά πράγματα για την κόρη τους, ούτε καν ένας για τον άλλον. Η συμβίωση σε ένα σπίτι δεν είναι αρκετή για να συντηρηθούν και να ανθίσουν οι σχέσεις. Καθώς οι άνθρωποι εξελίσσονται, χρειάζεται να ανανεώνουν τα μεταξύ τους συμφωνηθέντα και να μην αποξενώνονται πρωτίστως από τον εαυτό τους.

Η αλήθεια για τα προβλήματα μιας οικογένειας

Η εμπιστοσύνη ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας έχει κλονιστεί, ωστόσο υπάρχει κάτι πιο γερό που θα κρατήσει το σχοινί που τους ενώνει. Η ανάγκη να πιστέψουν ο ένας στον άλλο, η βαθιά τους επιθυμία να σώσουν το κορίτσι από μια καταδίκη και ο μηχανισμός που τους κάνει να λειτουργούν ως οικογένεια, θα αποδειχτούν συνώνυμα της αγάπης.

Και αυτό μπορεί να ακούγεται σαν ένα αίσιο τέλος, αλλά δεν λέει τίποτε για την ενοχή του κοριτσιού. Καθώς η αγωνία για την αποκάλυψη της αλήθειας ακολουθεί τους θεατές μέχρι το τελευταίο λεπτό, οι σκέψεις για τις σχέσεις των πρωταγωνιστών είναι καταιγιστικές.

Κανονική οικογένεια
Ο Björn Bengtsson είναι ο πατέρας της Στέλλας. © Nikolaj Thaning Rentzmann/Netflix
Ο Björn Bengtsson είναι ο πατέρας της Στέλλας.

Είναι αδύνατον να μην αναρωτηθείς τι κάνει τους ανθρώπους να συμπεριφέρονται έτσι, πώς θα έπρεπε να διαχειριστεί η οικογένεια την όλη κατάσταση, πόσο ευθύνονται οι κοινωνικοί τους ρόλοι και πόσο μυστικοπαθής και συντηρητική μπορεί να είναι μια κοινωνία.

Κυρίως όμως η σειρά φέρνει στο προσκήνιο τα ρεαλιστικά προβλήματα των σύγχρονων οικογενειών και μας υπενθυμίζει ότι κάθε φαινομενικά φυσιολογική οικογένεια μπορεί να είναι ταυτόχρονα και προβληματική.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.