Ελένη Καστρινογιάννη

ΤΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΤΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΣΟΥ

Ξέρατε ότι το σπίτι μπορεί να αποτελεί μέρος του προβλήματος της υπογονιμότητας που αντιμετωπίζουν πολλά ζευγάρια; Υπάρχουν ορισμένοι τρόποι για να κάνετε το δικό σας περιβάλλον πιο «φιλικό» στη γονιμότητα. 

Τα προβλήματα γονιμότητας στις μέρες μας αυξάνονται. Στους άντρες των δυτικών χωρών, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μειώνεται σημαντικά και συνεχώς. Η στυτική δυσλειτουργία αυξάνεται, ενώ οι γυναίκες αντιμετωπίζουν αυξανόμενα ποσοστά αποβολής και δυσκολίας στη σύλληψη.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το περιβάλλον μας μπορεί να είναι μέρος του προβλήματος. Γιατί; Οι ορμόνες (ιδιαίτερα η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα) είναι αυτές που καθιστούν δυνατή την αναπαραγωγική λειτουργία. 

Φαίνεται λοιπόν ότι οι ορμόνες μας επηρεάζονται όλο και πιο αρνητικά από επιβλαβείς χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα στον σύγχρονο κόσμο. Αυτές οι ουσίες «κρύβονται» στα σπίτια, τα τρόφιμα και τον τρόπο ζωής μας.

Φυσικά, η υπογονιμότητα προκαλείται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων και ιατρικών καταστάσεων που δεν μπορούν να επιλυθούν με μια απλή αλλαγή στο σπίτι. Ωστόσο, η περιβαλλοντική υγεία είναι ένας από τους παράγοντες που αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία.

Γονιμότητα: Βελτιώστε την υγεία σας

Οι παρακάτω απλές συμβουλές για την αποφυγή επιβλαβών συνηθειών και την απομάκρυνση χημικών ουσιών από το περιβάλλον μας μπορεί να αποβούν χρήσιμες στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης της γονιμότητας.

  • Το κάπνισμα είναι τοξικό. Σταματήστε το. Εάν κάποιος στο σπίτι σας καπνίζει, προτρέψτε τον να σταματήσει ή απαγορεύστε του να καπνίζει μέσα στο σπίτι. Είναι εξίσου σημαντικό να αποφεύγετε και το παθητικό κάπνισμα.
  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Βεβαιωθείτε ότι η θερμιδική σας πρόσληψη είναι κατάλληλη για το σώμα σας και προσπαθήστε να κάνετε μια ήπια άσκηση 3-5 φορές την εβδομάδα.
  • Βελτιώστε τις διατροφικές σας συνήθειες. Προτιμήστε τις φυσικές τροφές και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα γεύματα και σνακ. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με αυξημένη γονιμότητα.
  • Ελαχιστοποιήστε το άγχος ή βρείτε τρόπους να το διαχειριστείτε. Πρακτικές όπως ο διαλογισμός ή η γιόγκα που ενθαρρύνουν τη σωστή αναπνοή είναι εξαιρετικές επιλογές για τη μείωση του σωματοποιημένου στρες.

γονιμότητα
Ελένη Καστρινογιάννη

Η σημασία της σεξουαλικής αγωγής

Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, η σεξουαλική υγεία καθορίζεται σε σημαντικό βαθμό και από τη σωστή διαπαιδαγώγηση. Ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί στα θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης από μικρές κιόλας ηλικίες. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η σεξουαλική συμπεριφορά του καθενός, από την έναρξη κιόλας της σεξουαλικής ζωής, είναι δυνατόν να επηρεάσει την αναπαραγωγική ικανότητα στο μέλλον.

Συνοπτικά χρειάζονται:

  • Σωστή ενημέρωση για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
  • Χρήση προφυλακτικού.
  • Τακτικοί έλεγχοι και επίσκεψη στον γιατρό από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής και μετά.

Δώστε προσοχή στο σπίτι σας

Περνάμε πολύ χρόνο στο σπίτι μας και καλό είναι το περιβάλλον του να μην είναι επιβλαβές. Πολλά είδη οικιακής χρήσης ενδέχεται να περιέχουν βλαβερές χημικές ενώσεις που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα.

Στην κουζίνα 

  • Αγοράστε βιολογικά, φρέσκα, ανεπεξέργαστα τρόφιμα όποτε είναι δυνατόν.
  • Προτιμήστε γυάλινα, κεραμικά ή σκεύη από ανοξείδωτο χάλυβα για την αποθήκευση των τροφίμων. Τα πλαστικά συχνά περιέχουν χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα και επηρεάζουν τη γονιμότητα.
  • Μην χρησιμοποιείτε πλαστικό στον φούρνο μικροκυμάτων. Εάν το φαγητό χρειάζεται κάλυμμα, χρησιμοποιήστε χαρτοπετσέτα, λαδόκολλα ή τοποθετήστε ανάποδα ένα πιάτο.
  • Αναβαθμίστε τα μαγειρικά σκεύη σας. Το αντικολλητικό τηγάνι μπορεί να κάνει τη ζωή ευκολότερη, αλλά φτιάχνεται με μη ασφαλείς χημικές ενώσεις που «εισβάλλουν» στο φαγητό σας. Ο χυτοσίδηρος και ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι εξαιρετικές εναλλακτικές λύσεις.
  • Φιλτράρετε το νερό της βρύσης. Οι κανάτες φίλτρου είναι μια οικονομική λύση. Εάν θέλετε να επενδύσετε, επιλέξτε ένα φίλτρο κάτω από το νεροχύτη.
  • Ελέγξτε τα προϊόντα καθαρισμού σας – πολλά βασικά προϊόντα είναι γεμάτα με μη ασφαλή χημικά. Για απόλυτα φυσικές λύσεις, υπάρχει ακόμα και η δυνατότητα να φτιάξετε δικά σας καθαριστικά με εύκολο τρόπο.

Στο μπάνιο

  • Ελέγξτε τις ετικέτες στα προϊόντα του μπάνιου σας. Προτιμήστε τα οργανικά προϊόντα χωρίς άρωμα, parabens και φθαλικές ενώσεις.
  • Αντικαταστήστε την πλαστική κουρτίνα μπάνιου με μία κουρτίνα με βάση το βαμβάκι.
  • Μην χρησιμοποιείτε αποσμητικά χώρου. Προτιμήστε το ανοιχτό παράθυρο, και τα αιθέρια έλαια.

Οπουδήποτε αλλού

  • Μην προτιμάτε τις μοκέτες και τα συνθετικά χαλιά. Πολλά από αυτά έχουν στη σύνθεσή τους επιβλαβείς χημικές ουσίες, οι οποίες μπορεί να διαχέονται στον χώρο για χρόνια. Εάν θέλετε ένα χαλί, επιλέξτε κάποιο από μαλλί ή φυτικά υλικά, όπως γιούτα ή σιζάλ.
  • Απομακρύνετε τη σκόνη. Μπορεί να απορροφήσει χημικές ουσίες στον αέρα και να τις κρατήσει στο σπίτι σας. Ξεσκονίζετε συχνά έπιπλα, διακοσμητικά, περβάζια, ανεμιστήρες, τηλεοράσεις κ.λπ. Φροντίστε να έχετε ένα παράθυρο ανοιχτό, όταν καθαρίζετε.
  • Αφήστε τα παπούτσια σας έξω από την πόρτα. Όταν φοράτε τα παπούτσια σας στο σπίτι, μεταφέρετε μικρόβια, βακτήρια και διάφορα είδη χημικών ενώσεων που μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία. Αν σας αρέσει να φοράτε παπούτσια μέσα, αγοράστε ένα ζευγάρι για το σπίτι.
  • Καθαρίστε την ντουλάπα σας: χρησιμοποιήστε στικ κέδρου ή φακελάκια λεβάντας αντί για ναφθαλίνη και αερίζετε τακτικά τα ρούχα προτού τα βάλετε πίσω στην ντουλάπα.
  • Αποφύγετε τις πλαστικές σακούλες.

O Πέτρος Στεφανής είναι μαιευτήρας - χειρουργός γυναικολόγος με εξειδίκευση στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.