iStock

ΟΙ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ INTERVIEW ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Οι πιο δύσκολες ερωτήσεις σε ένα interview είναι συχνά αυτές που μοιάζουν απλές. Τι να προσέξεις για να πας καλά.

Χτυπάει το τηλέφωνο: Ο προϊστάμενος του τμήματος στο οποίο είχες κάνει αίτηση για δουλειά πριν από λίγο καιρό ζητά να σε συναντήσει. Συγχαρητήρια! Το πρώτο βήμα στέφθηκε με επιτυχία που σημαίνει ότι στα «χαρτιά» τα πήγες μια χαρά. Στόχος τώρα είναι να εντυπωσιάσεις και με τη φυσική σου παρουσία. Και αυτό ένα μόνο πράγμα μπορεί να σημαίνει: Καλή προετοιμασία για το interview.

Το τι θα φορέσεις θα το έχεις λίγο-πολύ ήδη σκεφτεί. Αυτό στο οποίο πρέπει σοβαρά να αφιερώσεις χρόνο και φαιά ουσία είναι το τι θα απαντήσεις στις ερωτήσεις του -ευχόμαστε- μελλοντικού εργοδότη σου και μάλιστα στις πιο δύσκολες από αυτές.

Για να σε βοηθήσουμε να προετοιμαστείς καλύτερα ανατρέξαμε στις οδηγίες κάποιων εκ των πιο έγκριτων συμβούλων καριέρας οι οποίοι λένε πως:

  • Οι εργοδότες κάνουν δύσκολες ερωτήσεις για να μάθουν πώς επεξεργάζεσαι τις πληροφορίες και πώς λύνεις προβλήματα.
  • Πριν βιαστείς να απαντήσεις σε οποιαδήποτε ερώτηση σου κάνουν, πάρε μερικά δευτερόλεπτα για να επεξεργαστείς τις σκέψεις σου και, αν χρειάζεται, κάνε διευκρινιστικές ερωτήσεις.
  • Καθώς θα απαντάς να είσαι έτοιμος να συζητήσεις την προσέγγισή σου και να εξηγήσεις τη λογική σου.

Στη συνέχεια, συγκεντρώσαμε τις ερωτήσεις για τις οποίες χρειάζεται να προετοιμάσεις με προσοχή και σοβαρότητα την απάντηση. Αν νιώθεις ότι δεν τα καταφέρνεις μόνος/η σου, ζήτα βοήθεια από κάποιον πιο έμπειρο φίλο ή συγγενή ή απευθύνσου σε έναν σύμβουλο καριέρας. (Μας ευχαριστείς μετά).

Οι πιο δύσκολες ερωτήσεις που θα σου κάνουν σε ένα interview
Pexels Edmond Dantes

5 δύσκολες ερωτήσεις για interview και πώς να απαντήσεις σωστά

1. Μπορείς να μας πεις λίγα πράγματα για σένα;

Είναι η πιο κοινή ερώτηση, όμως είναι και από τις πιο δύσκολες γιατί απαιτεί καλό ζύγισμα στο πόσα θα πεις. Να μιλήσεις για το πώς μεγάλωσες; Για τα παιδικά σου χρόνια; Για τις μέρες στον στρατό; Για το πόσο αγαπάς το ψάρεμα;

Πώς να απαντήσεις: Αυτό που θέλει από εσένα ο εν δυνάμει εργοδότης είναι μία περίληψη των βασικών χαρακτηριστικών σου και πώς αυτά «ταιριάζουν» με τη θέση που σε ενδιαφέρει. Έτσι, είναι σκόπιμο να αναφερθείς σε στοιχεία σου που αποδεικνύουν γιατί είσαι κατάλληλος, π.χ. επειδή ανέκαθεν ήσουν δυναμικός και αναλάμβανες πρωτοβουλίες; Επειδή έκανες πρωταθλητισμό σε κάποιο άθλημα και αυτό σε έμαθε να είσαι πειθαρχημένος, αλλά και ανταγωνιστικός; Οτιδήποτε μπορεί να αποδείξει ότι είσαι ιδανικός για τη θέση.

2. Ποιο θα έλεγες πως είναι το αδύναμο σημείο σου;

Πολλοί θα σου πουν στην ερώτηση αυτή να απαντήσεις βρίσκοντας ένα δυνατό σημείο σου που θα το παρουσιάσεις σαν θετικό, π.χ. «δουλεύω πάρα πολύ, η δουλειά δεν φεύγει ποτέ από το μυαλό μου». Αυτό είναι λάθος γιατί είτε είναι ψέμα είτε ακούγεται ως τέτοιο και εν τέλει δείχνει ότι δεν καταλαβαίνεις το νόημα της ερώτησης.

Πώς να απαντήσεις: Το αδύναμο σημείο σου πρέπει να είναι κάτι που ενεργά πασχίζεις να βελτιώσεις, π.χ. «Δυσκολευόμουν στο παρελθόν να βάλω προτεραιότητες και κατέληγα να κάνω πολλά πράγματα ταυτόχρονα, όμως πλέον έχω κάνει σημαντικά βήματα βελτίωσης σε αυτό. Καταγράφω όσα έχω να κάνω στην αρχή της ημέρας και τα ιεραρχώ ανάλογα με το πόσο επείγοντα είναι.

3. Μίλησε μου για κάποιο εμπόδιο που κλήθηκες να αντιμετωπίσεις στο παρελθόν. Πώς τα κατάφερες;

Η ερώτηση αυτή γίνεται για να καταλάβει ο εργοδότης πώς διαχειρίζεσαι τις δυσκολίες και αν καταφέρνεις να βρίσκεις έξυπνους τρόπους για να τις προσπεράσεις.

Πώς να απαντήσεις: Για να απαντήσεις χρησιμοποίησε μία σύντομη περιγραφή κάποιας κατάστασης, τον ρόλο που έπαιξες εσύ σε αυτήν, τη δράση που ανέλαβες, την προσπάθεια που κατέβαλες και ποιο ήταν τελικά το αποτέλεσμα. Μπορείς, επίσης, να προσθέσεις το τι έμαθες από αυτή τη διαδικασία.

Οι πιο δύσκολες ερωτήσεις που θα σου κάνουν σε ένα interview
Pexels Edmond Dantes

4. Έχεις μετανιώσει για κάτι μέχρι στιγμής στην καριέρα σου;

Αυτή είναι μια ερώτηση που ένας εργοδότης θα σου κάνει για να γνωρίζει αν κουβαλάς «αποσκευές» από το επαγγελματικό σου παρελθόν που πιθανώς σε εμποδίσουν να ξετυλίξεις πλήρως τη δυναμική σου ή που μπορεί να σε κάνουν να έχεις πάντα το ένα πόδι «εκτός».

Πώς να απαντήσεις: Χρειάζεται να δείξεις σαφώς πως έχεις αφήσει το παρελθόν πίσω και πως έχεις κάθε θετική πρόθεση να κοιτάξεις το μέλλον σου, π.χ. δεν μετανιώνω για κάτι. Έχω κάνει λάθη, μα έχω προσπαθήσει πολύ να μάθω από αυτά και στόχος μου είναι να μην τα επαναλάβω.

5. Πώς λειτουργείς υπό πίεση;

Είναι πολύ πιθανό η θέση που ελπίζεις με αυτό το interview να κερδίσεις να έχει μείνει άδεια γιατί οι προκαθήμενοι δεν άντεξαν την πίεση. Είναι λογικό, λοιπόν, ο εργοδότης να αναζητά κάποιον που να μπορεί να λειτουργήσει με λογική και ψυχραιμία υπό συνθήκες πίεσης και σε συνεργασία με την υπόλοιπη ομάδα. Αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να διατηρηθεί το καλό κλίμα σε μια εταιρεία.

Πώς να απαντήσεις: Αφού, λοιπόν, παραδεχτείς ότι το στρες είναι ένα μεταδοτικό φαινόμενο που δεν βοηθά κανέναν, μπορείς να παρουσιάσεις ένα μίνι πλάνο του πώς πιστεύεις ότι η κατάσταση αυτή πρέπει να αντιμετωπίζεται, π.χ. μέσω της ανοιχτής επικοινωνίας, με το να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας και να μοιραζόμαστε τις απόψεις μας, βλέποντας καταρχάς αν είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα.

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.