AP Photo Hatem Moussa

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ OW ΓΙΑ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

Ο Mohammed El Batta, Παλαιστίνιος γιατρός που τα τελευταία χρόνια ζει στην Ελλάδα, μιλά στο OW για τον πόλεμο στη Γάζα.

Έχει να μιλήσει με την οικογένειά του, που βρίσκεται στη Λωρίδα της Γάζας, εδώ και 4 μέρες και δεν έχει ιδέα για τη μοίρα τους αυτή τη στιγμή. Καθώς είναι εγκλωβισμένοι από κάθε μεριά, ξέρει πως δεν υπάρχει κανένας τρόπος να φύγουν από μια περιοχή που βομβαρδίζεται από το Ισραήλ ανελέητα.

«Δεν υπάρχει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο που να είναι ασφαλές», μου λέει χαρακτηριστικά ο Mohammed El Batta, Παλαιστίνιος γιατρός, ο οποίος ζει στην Ελλάδα για περισσότερα από 20 χρόνια. Μίλησα μαζί του λίγο μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου al-Ahli, κατά τον οποίο εκτιμάται ότι σφαγιάστηκαν τουλάχιστον 500 άτομα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, περισσότερα από τα μισά ήταν παιδιά.

«Το νοσοκομείο που βομβαρδίστηκε στη Γάζα είναι το μοναδικό χριστιανικό νοσοκομείο και ονομάζεται Ευαγγελισμός», μου λέει. «Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, οι Ισραηλινοί είχαν ειδοποιήσει τα περισσότερα νοσοκομεία ότι θα τα βομβαρδίσουν, ενώ έστειλαν και προειδοποιητικούς πυραύλους. Αυτό έγινε και στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, όμως ο κόσμος ήταν αδύνατον να φύγει, γιατί όλα τα περιστατικά εκεί ήταν βαριά. Δεν μπορείς να αφήσεις διασωληνωμένους ανθρώπους και να φύγεις ή να τους τραβάς στον δρόμο. Μετά το νοσοκομείο, ο βομβαρδισμός συνεχίστηκε σε σπίτια».

Ο Mohammed μού λέει ότι στο νοσοκομείο αυτό είχαν μαζευτεί, θεωρώντας το «ασφαλές μέρος», άνθρωποι που έφυγαν από τις διωκόμενες περιοχές, από τη βόρεια Γάζα. Οπότε τα θύματα δεν ήταν μόνο ασθενείς, αλλά και απλοί πολίτες που είχαν κατασκηνώσει με τα παιδιά τους στις αυλές του νοσοκομείου για να προστατευτούν από τα «βαριά που ρίχνουν στον Βορρά».

Mohammed El Batta
Ο Mohammed El Batta.
Ο Mohammed El Batta.

Τα λεγόμενά του επιβεβαιώνονται από τον Ghassan Abu-Sittah, πολυβραβευμένο πλαστικό χειρουργό που ζει στο Λονδίνο, τον οποίο είχα γνωρίσει καλά όταν σπούδαζα εκεί και από τότε τον ακολουθώ στα social media. Εδώ και μία εβδομάδα βρίσκεται στη Γάζα, προκειμένου να προσφέρει αφιλοκερδώς τη βοήθειά του στους αμάχους. Οι αναρτήσεις του στο Facebook κόβουν την ανάσα. Χαρακτηρίζει τη σφαγή στο νοσοκομείο ως «το πιο πολυδιαφημισμένο έγκλημα στην ιστορία». Συμπληρώνει ότι «ο κόσμος απλά παρακολουθεί χωρίς να κάνει τίποτα».

Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου al-Ahli

Συνεχίζοντας την κουβέντα μας με τον Mohammed, αναφέρω ότι ο Ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε πως το νοσοκομείο al-Ahli βομβαρδίστηκε από τη Τζιχάντ. «Αυτό είναι όχι απλώς αισχρό, αλλά και τρισάθλιο. Από την πρώτη στιγμή διέδωσαν την έτοιμη προπαγάνδα τους, η οποία δεν αποδείχτηκε με κανέναν τρόπο. Είπαν για 40 πτώματα αποκεφαλισμένων παιδιών, όμως αν δει κανείς στις ειδήσεις, οι γονείς μαζεύουν τα παιδιά σε κομμάτια. Υπάρχουν βίντεο. Βέβαια, τα social media δεν τα επιτρέπουν αυτά. Μας έκλεισαν ήδη 3-4 σελίδες που τόλμησαν να βάλουν τέτοιες εικόνες. Αλλά αυτό συμβαίνει. Δείχνουν τις εικόνες που θέλουν οι ίδιοι. Μέχρι τώρα δεν αποδέχτηκαν ούτε μία βιασμένη γυναίκα, ούτε ένα αποκεφαλισμένο παιδί».

Mohammed El Batta: «Συμβαίνει μια εθνοκάθαρση, μια σφαγή λαού, και η συνείδηση του κόσμου κοιμάται»
AP Photo Abed Khaled

Ο Mohammed αναφέρεται στη «συμφωνία του αιώνα». Πρόκειται για ένα σχέδιο αμερικανικής έμπνευσης, το οποίο προτάθηκε μετά την άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ. Καθώς οι ΗΠΑ και το Ισραήλ αντιμετωπίζουν την Παλαιστίνη ως ηττημένη, προτείνουν ταπεινωτικούς όρους στους Παλαιστινίους, προκειμένου να «αδειάσουν» τη Γάζα και να μετακινηθούν σε κλάστερ στην έρημο Νεγκέβ. «Σύμφωνα με αυτή τη συμφωνία, θα άδειαζαν το Σινά και θα έδιωχναν τους Παλαιστίνιους. Το Σινά είναι άδειο και περιμένει. Πρώτα σκοπεύουν να σφάξουν τους Παλαιστίνιους και μετά όσους απομείνουν να τους διώξουν. Οι Παλαιστίνιοι έχουν μάθει ότι αν φύγεις από την πατρίδα σου, δεν θα γυρίσεις ποτέ».

Ρωτάω τον Mohammed αν ισχύει ότι η Χαμάς συνεργάζεται με το Ισραήλ και ότι το Ισραήλ διοχετεύει όπλα στη Χαμάς. «Εγώ ξέρω ότι η Χαμάς δημιουργήθηκε με τις πλάτες του Ισραήλ. Ως μικρό παιδί είδα με τα μάτια μου ότι είχε την εύνοια του Ισραήλ. Και για πολλά χρόνια έλεγε στον κόσμο ότι δεν κάνουμε αντίσταση, δεν είναι καιρός για αντίσταση. Πώς γύρισε μπούμερανγκ όλο αυτό, δεν ξέρω, να το εξηγήσουν οι ίδιοι».

Mohammed El Batta: «Συμβαίνει μια εθνοκάθαρση, μια σφαγή λαού, και η συνείδηση του κόσμου κοιμάται»
AP Photo Francisco Seco

Ο ίδιος, ωστόσο, επισημαίνει δύο πράγματα:

  1. «Πόσους ανθρώπους έχει σκοτώσει η Χαμάς από την αρχή του πολέμου; Χίλιους; Με πόσους πυραύλους; 12.000; Ο καλύτερος πύραυλος της Χαμάς σκοτώνει στην καλύτερη περίπτωση 3-5 άτομα. Οι Ισραηλινοί πετούν έναν πύραυλο και σκοτώνουν 500».
  2. «Ο Μπάιντεν βγήκε και είπε ότι είδε με τα μάτια του τα 40 σφαγμένα παιδάκια. Τώρα βγαίνει και λέει πως έχει αποδείξεις ότι είναι έγκλημα της Χαμάς. Την πρώτη φορά αποδείχτηκε ότι είναι ψεύτης, τώρα λέει αλήθεια; Απλή λογική θέλει. Με έχουν αρρωστήσει τα ελληνικά κανάλια».

Mohammed El Batta: «Ο απώτερος σκοπός του Ισραήλ είναι η εθνοκάθαρση»

Η ίδια η Χαμάς τι θέση έχει πάρει για όλο αυτό; τον ρωτάω. «Δεν ξέρω και δεν με αφορά», λέει, μα μου εξηγεί το εξής: «Η Χαμάς είναι μεν μία τρομοκρατική οργάνωση, αλλά είναι μέρος της αντίστασης. Η τρομοκρατία δεν γεννήθηκε από το πουθενά, υπάρχει φρικαλέα κατοχή στην Παλαιστίνη εδώ και 75 χρόνια και δεν νοιάστηκε κανείς. Η βαρβαρότητα των Παλαιστινίων γεννήθηκε από τη βάρβαρη κατοχή που δεν καταδικάζει κανένας. Οι Ισραηλινοί σφάζουν 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους αυτή τη στιγμή. Μυρμήγκια να ήταν, ο κόσμος θα νοιαζόταν περισσότερο. Ας έβρισκαν τρόπο να διώξουν τους Παλαιστίνιους χωρίς να τους σφάξουν.

»Ο απώτερος σκοπός του Ισραήλ είναι η εθνοκάθαρση, η οποία ετοιμάζεται εδώ και πολλά χρόνια. Έχει ξεκινήσει προ πολλού στη Δυτική Όχθη, όχι στη Γάζα. Έχουν γκρεμίσει ολόκληρες συνοικίες εκεί, στη Ραμάλα, στη Χεβρώνα κ.ο.κ. Και στην Ιερουσαλήμ, στην παλιά πόλη, βγάζουν τους ανθρώπους έναν-έναν από τα σπίτια τους και τους αντικαθιστούν με Εβραίους αποίκους. Αυτά δεν τα δημοσιεύει κανείς, δεν νοιάζεται κανείς να τα μάθει. Όταν οι Παλαιστίνιοι αντεπιτίθενται και μας βγάζουν στα κανάλια, το πρώτο που μας ζητούν είναι να καταγγείλουμε τη Χαμάς και τις φρικαλεότητες που έκανε. Πότε αποδείχθηκε ότι όλα αυτά τα έκανε η Χαμάς; Και προσοχή: Δεν υπερασπίζομαι τη Χαμάς. Αυτό που λέω είναι ότι το Ισραήλ διαπράττει εγκλήματα πολέμου και τα αποδίδει στη Χαμάς πριν καν αυτά ξεκινήσουν».

Mohammed El Batta: «Συμβαίνει μια εθνοκάθαρση, μια σφαγή λαού, και η συνείδηση του κόσμου κοιμάται»
AP Photo Fatima Shbair

Ρωτάω τον Mohammed αν πιστεύει ότι αυτή είναι η αρχή του τέλους για την Παλαιστίνη. «Όσο το επιτρέπει η ανθρώπινη συνείδηση. Τώρα γίνεται μια εθνοκάθαρση, μια σφαγή του λαού, και η συνείδηση του κόσμου κοιμάται. Αυτό που σκέφτεται κάθε Παλαιστίνιος είναι πως ούτως ή άλλως θα με σκοτώσουν. Αντί να πεθάνω "στα αβγά μου", θα βγω να "καθαρίσω" και 2-3 εχθρούς. Αυτό κάνει η Χαμάς. Δεν το εγκρίνω, δεν με εκφράζει, μα αυτό συμβαίνει».

«Είναι δικαίωμα κάθε λαού να αντισταθεί ένοπλα. Επιτρέπεται διά νόμου. Η παγκόσμια νομοθεσία επιτρέπει στον κατεχόμενο να πολεμάει τον κατακτητή, όπως έκαναν κάποτε και οι Έλληνες», μου λέει.

Υπάρχει τρόπος να βοηθήσουμε τον άμαχο Παλαιστίνιο πληθυσμό; τον ρωτάω κλείνοντας. «Ναι, οπωσδήποτε. Διαδίδοντας την αλήθεια», μου λέει.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.