Pexels Prateek Katyal

ΠΩΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΤΑ SOCIAL MEDIA ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΜΜΟΝΗ

Δεν χρειάζεται να κόψεις μαχαίρι το Instagram και το TikTok. Υιοθέτησε τις παρακάτω στρατηγικές, για να χρησιμοποιείς το διαδίκτυο με έναν πιο υγιή τρόπο.

Δεν είναι μόνο η Κέιτ Γουίνσλετ και το τηλεοπτικό «I Am Ruth», στο οποίο πρωταγωνιστεί, που προβάλλουν τις αρνητικές επιδράσεις που έχει η αλόγιστη χρήση των social media. Εδώ και χρόνια, ειδικοί μιλούν για τις επιπτώσεις τους στην ψυχική υγεία παιδιών, εφήβων, αλλά και ενηλίκων.

Υπάρχουν, όμως, στρατηγικές που μπορείς να υιοθετήσεις, ώστε η χρήση τους να λειτουργεί υπέρ σου και να περιορίσεις πιθανές βλάβες.

Έχεις κι εσύ δύναμη

Τι λογαριασμούς ακολουθείς και πόσο συνειδητή ήταν η απόφασή σου να τους ακολουθήσεις; Άρχισε σταδιακά να ελέγχεις τα προφίλ αυτά και αναρωτήσου τι σου προσφέρουν, ποιες ανάγκες σου καλύπτουν. Είναι λογαριασμοί που σε εμπνέουν, σε κάνουν να χαίρεσαι, σε ενημερώνουν; Αν δεν σου δίνουν τίποτα θετικό, μην φοβάσαι να ξεκινήσεις τα mute και τα ufollow. Το ζητούμενο είναι να ελέγχεις εσύ τη ροή των αναρτήσεων –στον βαθμό του δυνατού– και να μην αφήνεσαι αποκλειστικά σε έναν αλγόριθμο, που στην τελική δεν τον ενδιαφέρει το δικό σου καλό.

Σκέψου το «γιατί»

Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κρίνεται υπερβολική, όταν εμποδίζει άλλες δραστηριότητές σου, όπως το να βγαίνεις με φίλους, να ασκείσαι, να κοιμάσαι. Κάνε ένα βήμα πίσω και σκέψου πως σε κάνει να νιώθεις το περιεχόμενο που εμφανίζεται στη ροή σου. Αν αισθάνεσαι άσχημα, απλώς κάνε unfollow ή απόκλεισε τον λογαριασμό.

Η αλήθεια είναι πως ο έλεγχος στη χρήση των social media είναι δύσκολη υπόθεση, γιατί ορισμένες εφαρμογές έχουν σχεδιαστεί να σε οδηγούν σε ένα ατέλειωτο σκρολάρισμα. Προσπάθησε κάθε φορά που απλώνεις το χέρι να πιάσεις το κινητό, να ρωτάς τον εαυτό σου «τι ψάχνω;», «ψάχνω για σύνδεση, επειδή νιώθω μόνος;», «ψάχνω κάτι να μου αποσπάσει την προσοχή από ένα δύσκολο συναίσθημα;» Αφού απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, σκέψου τι χρειάζεσαι αυτή τη στιγμή και αν θα μπορούσες να καλύψεις την ανάγκη σου χωρίς να στραφείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

χρήση social media
iStock

Κάνε ξεκαθάρισμα

Αφού κάνεις έναν απολογισμό σχετικά με τους λόγους που σε ωθούν στο να σηκώσεις το τηλέφωνό σου, είναι καιρός για το επόμενο βήμα, αυτό της εκκαθάρισης. Τώρα, θα πρέπει να διακόψεις την παρακολούθηση των λογαριασμών που σε κάνουν να νιώθεις άγχος και κατάθλιψη ή ρίχνουν την αυτοεκτίμησή σου στα πατώματα. Ταυτόχρονα, ξεκινά να ακολουθείς λογαριασμούς που έχουν κάτι ουσιαστικό να σου προσφέρουν. Τη διαδικασία αυτή καλό είναι να την επαναλαμβάνεις ανά διαστήματα, καθώς τα γούστα σου και τα ενδιαφέροντά σου αλλάζουν.

χρήση social media
Pexels Shvets Production

Όρισε χρονικά όρια

Για αρχή, ξεκίνα να φορτίζεις το κινητό σου τηλέφωνο έξω από την κρεβατοκάμαρα, σταμάτα να το χρησιμοποιείς μία ώρα πριν τον ύπνο και γενικά προσπάθησε να ορίζεις συγκεκριμένες ώρες της μέρας που θα κάνεις detox από την τεχνολογία, όπως π.χ. η ώρα του φαγητού. Επίσης, απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις. Βοηθητικό είναι το να διαγράψεις τις εφαρμογές από το τηλέφωνο και να τις χρησιμοποιείς μόνο από το desktop ή το laptop σου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.