iStock

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΑΡΟ (ΚΙ ΑΣ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ)

Έχεις ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή σου για να καθαρίσεις το σπίτι σου; Μην αγχώνεσαι. Υπάρχει τρόπος να φαίνεται –τουλάχιστον– ότι αστράφτει.

Χτυπάει το τηλέφωνο και η συνάδελφος, ο συμμαθητής, οι γονείς, τα ξαδέρφια ή όποιος άλλος, τέλος πάντων, σε ενημερώνει ότι είναι στη γειτονιά σου και θα περάσει να τα πείτε.

Εδώ αρχίζει ο πανικός, γιατί το σπίτι σου είναι μπάχαλο κι εσύ δεν προλαβαίνεις να κάνεις «γενική». Μήπως, όμως, προλαβαίνεις το next best thing – υπό αυτές τις συνθήκες; Να κάνεις το σπίτι σου να μοιάζει καθαρό και τακτοποιημένο κι ας μην είναι τόσο άψογο στην πραγματικότητα. Πώς θα το καταφέρεις αυτό;

Σκέψου ποιος έρχεται και γιατί

Πριν ξεκινήσεις να τρέχεις αλαφιασμένα πάνω κάτω, χωρίς στην ουσία να κάνεις κάτι, προσπάθησε να εστιάσεις στα σημεία του σπιτιού που θα κινηθείτε. Δεν είναι ώρα να καθαρίσεις ολόκληρο το σπίτι. Το ζητούμενο είναι ο επισκέπτης να νιώθει άνετα. Με άλλα λόγια, αν σκοπεύετε να κάτσετε στο σαλόνι για μπίρες, μην ασχοληθείς με τη σκόνη στο σοβατεπί και τους λεκέδες νερού στο μπάνιο. Είναι προτιμότερο να απομακρύνεις τις τρίχες της γάτας από τον καναπέ.

Μείωσε την ακαταστασία

Η ακαταστασία μπορεί να μην ενέχει κινδύνους για την υγεία σου, όπως η σκόνη και η μούχλα, αλλά σίγουρα δεν ταυτίζεται με ένα καθαρό σπίτι. Ο πιο γρήγορος τρόπος για να την αντιμετωπίσεις είναι να πάρεις ένα καλάθι ρούχων και να αρχίσεις να πετάς πράγματα μέσα. Τα βασικά δωμάτια είναι η είσοδος, το σαλόνι και η κουζίνα. Μπορείς να κρύψεις τον κάδο σε ένα δωμάτιο ή μια ντουλάπα που δεν θα χρησιμοποιήσουν οι επισκέπτες.

Pexels Max Rahubovskiy

Ένα καθαρό σπίτι είναι και φωτεινό

Οι άνθρωποι φαίνεται να αντιλαμβάνονται ως πιο καθαρούς τους καλά φωτισμένους χώρους σε σύγκριση με εκείνους με χαμηλό φωτισμό. Το φυσικό φως είναι ακόμα καλύτερο. Ωστόσο, ο έντονος φωτισμός μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα αν δεν έχεις ξεσκονίσει πρόσφατα, γι' αυτό έλεγξε τα επίφοβα σημεία, όπως η τηλεόραση.

Κάνε όσα φαίνονται

Βάλε καθαρές πετσέτες στο μπάνιο και δίπλωσέ τις όμορφα. Στη συνέχεια, τακτοποίησε τα μαξιλάρια στον καναπέ και στρώσε το κρεβάτι. Φυσικά, μην ξεχάσεις να ξεσκονίσεις «όσα βλέπει η πεθερά».

Pexels Liliana Drew

Πώς μυρίζει ένα καθαρό σπίτι;

Μια σειρά μελετών έδειξε ότι οι άνθρωποι συνέδεαν το άρωμα εσπεριδοειδών με την καθαριότητα και τη φρεσκάδα. Άναψε, λοιπόν, μερικά κεριά με άρωμα λεμόνι ή πορτοκάλι. Πριν από αυτό, όμως, μην ξεχάσεις να πετάξεις τα σκουπίδια και να ανοίξεις παράθυρα και πόρτες, για να αερίσεις το σπίτι.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.