iStock

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΤΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΠΙΑΤΩΝ

Το χρησιμοποιείς καθημερινά, σου κάνει οικονομία και διατηρεί απαλά τα χεράκια σου. Δεν αξίζει λίγη από τη φροντίδα σου και το πλυντήριο των πιάτων;

Μπορεί το air fryer να σου έχει κλέψει την καρδιά και να διατυμπανίζεις σε κόσμο και ντουνιά πως είναι η καλύτερη επένδυση που έκανες ποτέ για την κουζίνα σου (φτιάχνοντας ακόμη και ντόνατς σε αυτό), όμως είναι άδικο να παραμελείς την πρότερη μεγάλη σου αγάπη: το πλυντήριο πιάτων.

Ξέρεις πόση οικονομία έχεις κάνει χάρη σε αυτό; Ξέρεις πόσα σπασμένα πιάτα έχεις γλυτώσει; Τα χεράκια σου τα σκέφτηκες; Που χάρη σε αυτό παραμένουν απαλά, με τα νύχια στην εντέλεια; Δε νομίζεις ότι έχει έρθει η ώρα να δεχτεί και αυτό τη δική σου φροντίδα;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, με την πάροδο του χρόνο συγκεντρώνονται στο πλυντήριο πιάτων μούχλα και υπολείμματα απορρυπαντικών και τροφών. Όλα αυτά δημιουργούν γόνιμο έδαφος για μικρόβια και παρεμποδίζουν την ομαλή λειτουργία της συσκευής. Συνεπώς, όπως αναφέρει σε άρθρο και η Bree Lemmen, brand manager γνωστής εταιρείας οικιακών συσκευών, χρειάζεται πού και πού να τo καθαρίζεις.

Πώς καθαρίζει το πλυντήριο πιάτων

Σύμφωνα με τη Lemmen, ένα πλυντήριο που λειτουργεί σε καθημερινή βάση συνιστάται να καθαρίζεται τουλάχιστον μια φορά τον μήνα.

Ο πιο απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να το καθαρίσεις δεν αποτελεί έκπληξη: Ακούει στο όνομα λευκό ξύδι και μαγειρική σόδα.

Πώς να καθαρίσεις σε βάθος το πλυντήριο πιάτων
iStock

«Αυτά τα απλά, καθημερινά είδη που υπάρχουν σε κάθε σπίτι αποτελούν τον πιο εύκολο τρόπο για να πετύχεις έναν βαθύ καθαρισμό», λέει η Lemmen.

Συμπληρώνει, βέβαια, ότι μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει και ένα ειδικό καθαριστικό πλυντηρίου πιάτων, το οποίο είναι έτσι παρασκευασμένο ώστε να αφήνει τη συσκευή καθαρή και μυρωδάτη. Τέτοια καθαριστικά διατίθενται ακόμα και στα σούπερ μάρκετ, με συγκεκριμένες οδηγίες στη συσκευασία για τη χρήση τους. Επίσης, ορισμένες εταιρείες οικιακών συσκευών διαθέτουν εξειδικευμένα προϊόντα καθαρισμού για τα δικά τους μοντέλα, με σχετικές συστάσεις για τη συχνότητα χρήσης.

Καθάρισμα σε βάθος

Πέρα από τη μηνιαία συντήρηση, καλό είναι να κάνεις και έναν πιο βαθύ καθαρισμό στο πλυντήριό σου:

  1. Καθάρισε τον πάτο του πλυντηρίου από υπολείμματα: Καταρχάς, βγάλε τις πιατοθήκες έξω από τις ράγες και έλεγξε τον πάτο του πλυντηρίου για τυχόν υπολείμματα απορρυπαντικού ή τροφών. Με τον τρόπο αυτό το νερό θα στραγγίζει καλύτερα και θα αποτραπεί η μακρόχρονη φθορά.
  2. Έλεγξε το φίλτρο: Αν το πλυντήριό σου έχει αφαιρούμενο φίλτρο, βγάλε και καθάρισέ το καλά στον νεροχύτη της κουζίνας, πριν το τοποθετήσεις ξανά στη θέση του.
  3. Καθάρισε τη θήκη του απορρυπαντικού: Εκεί μπορεί να συγκεντρώνεται μούχλα, οπότε με ένα πανί που έχεις βρέξει με λευκό ξύδι μπορείς να την αφαιρέσεις εντελώς.
  4. Βαθύ καθάρισμα με ξύδι και σόδα: Στη συνέχεια, και αφού βάλεις τις πιατοθήκες ξανά στις ράγες, γέμισε τη θήκη του απορρυπαντικού με λευκό ξύδι (και όχι με απορρυπαντικό), κλείσε την και βάλε το πλυντήριο σε λειτουργία, σε έναν κανονικό κύκλο, ιδανικά σε πρόγραμμα χωρίς στέγνωμα, αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Αν όχι, απλά επίλεξε μια κανονική πλύση. Στη συνέχεια, άνοιξε το πλυντήριο και ρίξε στο εσωτερικό του ένα φλυτζάνι μαγειρικής σόδας. Επίλεξε τώρα ένα πιο γρήγορο πρόγραμμα με στέγνωμα. Το πλυντήριο πιάτων σου θα είναι πεντακάθαρο!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.