Jump & Jive, Wild West Festival.

ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΝΑ ΧΟΡΕΥΩ ROCK’N’ROLL ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ;

Κάνει καλό στην υγεία, είναι φτηνό, σε κοινωνικοποιεί και μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ψυχολογία σου. Ετοιμαστείτε για ένα χορταστικό αθηναϊκό rock’n’roll tour…

Αυτή η πόλη δεν σταματά να σε εκπλήσσει ποτέ. Η Αθήνα προσπαθεί αέναα να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανατολική και τη δυτική της ταυτότητα, έχοντας δύο εξίσου ελκυστικές όψεις. Αν το αθηναϊκό νόμισμα πέσει από τη μεριά της Δύσης, τότε μπορείς να εντοπίσεις στους δρόμους της μια δραστήρια rock’n’roll κοινότητα, η οποία έχει σχολές, στέκια, φεστιβάλ, σεμινάρια και πάρα πολλά parties.

Γιατί ένα κομμάτι της πόλης έχει επιλέξει να κινείται σε rock’n’roll ρυθμούς και τι είναι το «boogie-woogie» που οι περισσότερες σχολές αναφέρουν στα ωρολόγια προγράμματά τους; Ο χορός boogie-woogie είναι το πιο διαδεδομένο είδος rock’n’roll στην Ευρώπη και ανήκει στην οικογένεια των swing χορών.

Το πολύ ζωηρό στυλ και ο ξέφρενος ρυθμός του boogie-woogie, αλλά βασικά τα υπέροχα κομμάτια που έχει χαρίσει το μουσικό είδος που γεννήθηκε στην Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του 1920, είναι τα χαρακτηριστικά που το έχουν κάνει να αντέξει στο χρόνο και να έχει παραμένει ζωντανό έναν αιώνα μετά από τη γέννησή του!

Rollin Foxes
Rollin Foxes.

Γιατί να μάθει κάποιος να χορεύει boogie-woogie – ή αλλιώς rock’n’roll;

  • Πρώτ’ απ’ όλα, γιατί είναι μία από τις λίγες ευκαιρίες που θα έχει κάποιος να χορέψει στην Αθήνα με την καρδιά του, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να ζητήσει μια κοπέλα για χορό. Το μόνο που χρειάζεται είναι μερικά μαθήματα χορού και ένα μαγαζί με πίστα (όχι, δεν εννοούμε «μπουζούκια»).
  • Κατά δεύτερον, κάνει καλό υγεία. Προσπαθήστε να χορέψετε τρία rock’n’roll τραγούδια συνεχόμενα και θα καταλάβετε τι σημαίνει αερόβια γυμναστική
  • Κατά τρίτον, είναι μια από τις πιο φτηνές δραστηριότητες που μπορείτε να βρείτε στην Αθήνα. Η μηνιαία συνδρομή για ένα μάθημα την εβδομάδα κοστίζει από €25 - €35.
  • Επίσης, δεν έχει όριο ηλικίας. Το Rock 'n' roll –και γενικά ο χορός- είναι σαν τα επιτραπέζια: Μπορείς να συμμετάσχεις από 8 έως 68+ χρονών!
  • Τέλος, είναι το μέρος που θα γνωρίσεις κόσμο και θα κάνεις νέες φιλίες.

Αρκετά όμως με τα λόγια. Κλείστε τις οθόνες, κάντε log out από τα social media και βάλτε άνετα ρούχα και παπούτσια. Ακολουθεί ένα tour σε τρεις σχολές σε Εξάρχεια, Κουκάκι και Ομόνοια, στις οποίες μπορείτε να μεταμορφωθείτε σε rock’n’roll kings and queens!

Rollin Foxes

Ο Μάνος Κουβάκης και η Ρόδη Καγγελάρη είχαν ένα τρελό όνειρο: Να διαδώσουν, ως ιεροκήρυκες του rock’n’roll, την πιο δημοφιλή μουσική και χορό της δεκαετίας του ’50. Όλα ξεκίνησαν το 2007, με την έναρξη λειτουργίας του θρυλικού ρετρό-μπαρ Blue Fox, στην Ασκληπιού 91 στα Εξάρχεια, το οποίο ακόμη αποτελεί την Μέκκα των απανταχού Rocknrollas της πρωτεύουσας. Στη συνέχεια, ακολούθησε το 2010 η ίδρυση της πρώτης χορευτικής ομάδας rock’n’roll στην Αθήνα, των Rollin Foxes.

rock'n'roll

Στα δεκατρία χρόνια λειτουργίας της ομάδας, χιλιάδες Αθηναίοι μυήθηκαν στη μαγεία του boogie-woogie, έμαθαν rock step, triple step, kick ball change, swing out και πάρα πολλές ακόμη χορευτικές ορολογίες. Αλήθεια, πώς καταφέρνει μια αιωνόβια πλέον μουσική να συγκινεί τις νέες γενιές; «Όπως φαίνεται, μπορεί να συγκινήσει ακόμα!» λέει ο Μάνος Κουβάκης, ο άνθρωπος που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την εξάπλωση του boogie-woogie στην πρωτεύουσα. «Σε όλη την Ευρώπη διοργανώνονται φεστιβάλ, με συμμετοχή μαθητών ακόμη κι απ’ την Ασία! Σε πολλές χώρες συμπεριλαμβάνεται επίσημα στους διαγωνισμούς των χορευτικών ομοσπονδιών. Βέβαια, παίζει ρόλο πως, ως ζωντανός οργανισμός που είναι η τέχνη γενικά, το boogie-woogie συνεχίζει να εξελίσσεται, να προσαρμόζεται και να προχωράει μαζί με το σήμερα».

Οι περισσότεροι μπορεί να σκέφτονται ότι το rock’n’roll είναι δύσκολο, απαιτητικό και απαιτεί συγκεκριμένα skills. Μπορεί ο καθένας να μάθει να χορεύει boogie-woogie; «Για να μάθεις να χορεύεις, το μόνο που χρειάζεσαι είναι απλώς να γραφτείς σε μαθήματα boogie-woogie», λέει ο Μάνος, ο οποίος διδάσκει καθημερινά rock’n’roll στον χώρο του Blue Fox, στην Ασκληπιού. «Δεν είναι ούτε δύσκολο, ούτε εύκολο. Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εμπειρία των δασκάλων, τη σχέση που έχει ο/η μαθητής/τρια με την έκφραση, την κίνηση, τη μάθηση, την έκθεση και, φυσικά, με το πόσο συχνά χορεύει εκτός μαθημάτων».

Rollin Foxes

Αλλά, το rock’n’roll δεν είναι μόνο χορός. Είναι ένα μέσο κοινωνικοποίησης, ένας τρόπος να προσθέσεις μια νέα πτυχή στην πολυσυλλεκτική ταυτότητά σου, να γίνεις μέλος μιας δραστήριας κοινότητας που χορεύει ασταμάτητα, πηγαίνει από πάρτι σε πάρτι και ταξιδεύει σε φεστιβάλ του εξωτερικού. «Το boogie woogie είναι κοινωνικός χορός, χορεύεται σε ζευγάρι, κυρίως σε δημόσιες συναντήσεις. Γνωρίζεις κόσμο, κάνεις φιλίες που μπορούν να κρατήσουν για πάντα, και εκτός χορού. Μπορεί να σου ανεβάσει την ψυχολογία, να σε κάνει να ξεχαστείς, να γελάσεις, να χαλαρώσεις, να εκφραστείς. Αλλά προσοχή: δεν θεραπεύει! Γι’ αυτό το σκοπό υπάρχει η χοροθεραπεία και φυσικά η ψυχοθεραπεία», ισχυρίζεται ο Μάνος. Αυτός σίγουρα ξέρει καλύτερα…

Τα σαββατιάτικα πάρτι των Rollin Foxes στο Blue Fox είναι must για τους λάτρεις του rock’n’roll. Επίσης, οι Rollin Foxes διοργανώνουν parties με live μουσική, σεμινάρια στον χώρο του Blue Fox με δασκάλους από το εξωτερικό και το φεστιβάλ Boogie Explosion κάθε Μάιο, με πολλούς ξένους καλεσμένους και ένα ξέφρενο τριήμερο πάρτι.

Οι εγγραφές στα νέα τμήματα των Rollin Foxes γίνονται παραδοσιακά στα τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου. Η μηνιαία συνδρομή για ένα μάθημα την εβδομάδα είναι €25. Προσοχή: Οι θέσεις εξαφανίζονται μέσα σε ελάχιστα λεπτά, ειδικά για τις followers. Γι’ αυτό παρακολουθήστε τη σελίδα των Rollin Foxes στο facebook.
Για να δείτε τι σημαίνει boogie-woogie, δείτε τα βίντεο στο κανάλι των Rollin Foxes στο Vimeo.

Jump & Jive

Η Έλενα αποφάσισε το 2012 να γυρίσει από το Λονδίνο στην Αθήνα. Μαζί με τις αποσκευές της, έφερε και το πάθος που απέκτησε στην αγγλική πρωτεύουσα για το Lindy Hop, αλλά και για όλους του χορούς της οικογενείας του swing. Αυτή ήταν η αφορμή για να ανοίξει το δικό της στούντιο στο Κουκάκι, στην οδό Ζαν Μωρεάς 1, το οποίο ονόμασε Jump & Jive (στην αργκό σημαίνει «να πάνε όλα τέλεια» / «να περάσετε σούπερ»).

Πού μπορώ να μάθω να χορεύω rock’n’roll στην Αθήνα;

«Από τη στιγμή που σου αρέσει η μουσική, όλα τα άλλα ακολουθούν. Η μουσική είναι ένας τρόπος έκφρασης που δεν μπορείς να αντικαταστήσεις. Και κατ’ επέκταση, ο χορός προσφέρει μια μοναδική σωματική σύνδεση με τη μουσική», λέει η Έλενα. Για την ίδια, ως swing χοροί θεωρούνται όσα στυλ και είδη μπορούν να χορευτούν στη μουσική Swing – μια μεγάλη κατηγορία μουσικής, από Swinging Jazz μέχρι τη rock’n’roll. Γι’ αυτό το λόγο στο Jump & Jive διδάσκονται πέρα από boogie-woogie, Lindy Hop (αυτό που λέμε swing), modern jazz, authentic jazz, shuffle dance.

Σύμφωνα με την Έλενα, «τα οφέλη του χορού –και στη συγκεκριμένη περίπτωση του swing– είναι πολλά. Βοηθά στην κοινωνικοποίηση, στο να ανέβει η ψυχολογία σου και να γνωρίσεις νέους ανθρώπους. Αυτό που επιδιώκουμε είναι στο Jump & Jive να είμαστε μια κοινότητα».

Η κοινότητα του Jump & Jive, λοιπόν, πέρα από τα μαθήματα διοργανώνει πάρτι με ζωντανή μουσική στον Ορφέα στην Κυψέλη, το καθιερωμένο πάρτι στο Blue Fox κάθε πρώτη Παρασκευή του μήνα και το τετραήμερο φεστιβάλ Wild West Festival που γίνεται κάθε Δεκέμβριο στο The Ranch στο Σοφικό Κορινθίας, με συναυλίες, σεμινάρια και parties, μια μοναδική swing εμπειρία στο ιδανικό περιβάλλον ενός ράντσου.

Πού μπορώ να μάθω να χορεύω rock’n’roll στην Αθήνα;

«Οι Έλληνες δεν χορεύουν πολύ», λέει η Έλενα. «Βγαίνεις έξω στην Ισπανία και βλέπεις άντρες και γυναίκες να χορεύουν σαν τρελοί. Εμείς δουλεύουμε στο να καταφέρει ο κόσμος να αποκτήσει μια διαφορετική σχέση με το σώμα του και την κίνηση. Ο χορός είναι μια δύναμη απελευθερωτική. Μάλιστα, ένας δομημένος χορός σαν το boogie-woogie, που έχει ένα βασικό βήμα «rock step – triple step, triple step», σπάει κατευθείαν την αμηχανία και προσφέρει άμεσα μια κοινή γλώσσα ανάμεσα στον leader και τη follower».

Είναι όμως ο χορός κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας; «Σίγουρα όλοι μπορούν να χορέψουν», σύμφωνα με την Έλενα. Το ζήτημα είναι πόσο θέλει να εξελίξει κανείς τις χορευτικές του δυνατότητες. Είναι σαν την κιθάρα. Όλοι μπορούν να παίξουν δυο ακόρντα, αλλά αν θέλεις να μάθεις να παίζεις καλά, πρέπει να προπονηθείς πολύ».

Jump and Jive

Για προπονήσεις σε ρυθμούς rock’n’roll και Lindy Hop, μπείτε τώρα στην ιστοσελίδα του Jump & Jive. Οι εγγραφές για τα νέα τμήματα του Lindy Hop που ξεκινούν στα μέσα Ιανουαρίου έχουν ήδη ανοίξει. Αν είστε αρκετά γρήγοροι, θα προλάβετε να κλείσετε θέση… Οι εγγραφές για τα νέα τμήματα boogie-woogie, αλλά και για τους υπόλοιπους χορούς θα ανοίξουν τις αμέσως επόμενες μέρες, με το κόστος να κυμαίνεται από €30 έως €35 για ένα μάθημα την εβδομάδα. Από εκεί και πέρα, μπορεί κάποιος να επιλέξει να κάνει επιπλέον μαθήματα με έξτρα κόστος. Δείτε videos με τις ομάδες του Jump & Jive να επιδεικνύουν τις χορευτικές τους ικανότητες στο κανάλι της σχολής στο YouTube.

Steam Rollers

Οι Steam Rollers ξεκινήσαν το 2013 στην Νέα Ιωνία, σε χώρο που είχε παραχωρηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Νέας Ιωνίας. Το 2020 έγιναν και επίσημα σύλλογος. Στη μετά covid περίοδο, o σύλλογος μεταφέρθηκε στο κέντρο της Αθήνας και πλέον στεγάζεται σε ένα νέο, δικό του χώρο στην Ομόνοια, στην οδό Γερανίου 47, στον 5ο όροφο.

Ο Κυριάκος, η rock’n’roll ψυχή των Steam Rollers, πιστεύει ότι το μόνο που χρειάζεσαι για να μάθεις να χορεύεις είναι να… προσπαθήσεις. «Από τα πρώτα κιόλας μαθήματα έχεις τις βάσεις για να μπορείς να χορέψεις. Η ηλικία δεν παίζει ρόλο. Έχουμε μαθητές από 18 χρόνων έως 60+. Σημασία έχει να έχεις όρεξη και καλή διάθεση!»

Steam Rollers

Ναι, αλλά γιατί να μάθει κάποιος rock’n’roll και όχι κάποιο άλλο είδος χορού; Ο Κυριάκος πιστεύει ότι αυτό το είδος μουσικής είναι απλά μοναδικό! «Το rock’n’roll είναι ένας από τους πιο διασκεδαστικούς  χορούς και, σε συνδυασμό με την ξεσηκωτική μουσική, σε παρασέρνει στον ρυθμό του. Προσφέρει ευεξία, άθληση και κοινωνικοποίηση. Στην ομάδα μας είμαστε σαν μια μεγάλη παρέα. Μετά το μάθημα συνήθως αράζουμε στον χώρο μας για χορευτική εξάσκηση και αλληλεπίδραση».

Στη μεγάλη παρέα των Steam Rollers χωράνε όλοι, αρκεί να τους αρέσει η μουσική και η καλή διάθεση. «Στόχος της σχολής μας είναι από τα πρώτα κιόλας μαθήματα να μπορείς να χορέψεις στα πάρτι μας. Φυσικά, όσο πιο πολύ ασχοληθείς, τόσο περισσότερο εμπλουτίζεις το ρεπερτόριο σου σε φιγούρες και βελτιώνεις την τεχνική σου. Η συνδρομή στον σύλλογό μας είναι 25€ το μήνα για ένα ωριαίο μάθημα την εβδομάδα. Πέραν τούτου, διοργανώνουμε θεματικά μαθήματα και σεμινάρια special footwork, aerials, lifts & dips, και rockabilly jive».

Οι Steam Rollers έχουν σταθερά πάρτι κάθε 2η Παρασκευή στο Jukebox, στον Κεραμεικό. Για περισσότερες πληροφορίες και νέα, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τις εγγραφές και τα τμήματα θα βρείτε στα social media της ομάδας (Facebook: Steamrollers Rnr, Instagram: Steamrollers Rnr)  και στην ιστοσελίδα της ομάδας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.